Liefde & Relaties

Relatiebreuk verwerken: hoe pak je je leven weer op?

Door Michèle Lippus
Relatiebreuk verwerken: hoe pak je je leven weer op?

Wanneer een relatie tot een einde komt, is het normaal dat men zich emotioneel gebroken voelt. De pijn van een relatiebreuk kan bijzonder intens zijn. Een rollercoaster van emoties giert door het lichaam: van verdriet, neerslachtigheid en angst tot boosheid en frustratie. Of je nu zelf het initiatief neemt of je partner beslist een andere koers te varen waar jij geen deel meer van uit maakt, een relatiebreuk is nooit fijn.

Relatiebreuk

Zelf heb ik mijn “fair share” aan relatiebreuken gehad. Ik weet hoe het is om op “foute types” te vallen en het gevoel te hebben dat je nooit meer iemand zal ontmoeten die zulke gevoelens in jou kan losmaken (en misschien maar goed ook). En toch… al deze relaties hebben me veel doen inzien, vooral wat mijn “issues” waren. Stuk voor stuk waardevolle lessen en inzichten.

Gebroken hart

Daar zit je dan, volledig ontredderd en met een gebroken hart. Niemand lijkt echt te kunnen begrijpen wat jij voelt. En dat is normaal, want jij alleen zit in jouw lichaam en jij alleen weet wat je voelt. Wanneer je je gekwetst voelt, is het niet ongewoon dat je een heel negatief beeld van de ander wil ophangen. Vanuit de pijn en het verdriet en vooral de onmacht om met dit gevoel om te gaan, is het makkelijk om in een slachtofferrol te stappen.

Hoe moet het nu verder?

Ook bij een relatiebreuk is er een rouwperiode: je rouwt om het verlies van de relatie, maar even goed om het droomleven dat je voor ogen had. Het leven draait plots helemaal anders uit en het vraagt wat tijd om hieraan te wennen. En wat nu? Hoe krijg je nu je leven terug “on track”? Deze 7 tips kunnen je helpen om vanuit een nieuw perspectief naar een relatiebreuk te kijken en waardevolle kansen te benutten.

1. Leef in het hier en nu

Je kan alle mogelijke scenario’s inbeelden met “had ik maar dit of dat gedaan of het zus en zo aangepakt”, maar dit is puur speculeren en energieverlies. Omdat het je emotioneel zwaar valt, heb je al minder energie. Door steeds terug naar het verleden te blikken of te mijmeren over wat de toekomst voor jullie had kunnen brengen, verspil je waardevolle energie. Focus op het hier en nu en wees nieuwsgierig naar het potentieel dat voor je klaar ligt.

2. Aanvaard de keuze van je ex

Misschien is de liefde over, misschien zijn jullie beiden met de tijd zo veranderd dat wat jullie ooit samen bracht er nu gewoon niet meer is. Laten we even de rollen omdraaien: stel, je wil je niet meer inzetten voor je relatie en je bent op zoek naar een uitweg. Hoe zou je je dan voelen als de ander kost wat kost je probeert tegen te houden om je eigen weg te gaan? Indien je partner echt besloten heeft dat dit het einde is, blijft er vaak niet veel meer over dan deze keuze te aanvaarden.

3. Bye bye lover, goodbye

Energetisch zal het nog even duren alvorens je echt vrij bent van de ander. Je kan zelf wel de nodige stappen zetten om je langzaam maar zeker los te koppelen van je ex. Maak tijd om te ontspullen: alles dat je aan je ex doet denken, kan je beter weg doen (niet opbergen maar echt weg doen). Ook op sociale media doe je er goed aan je ex niet meer te volgen. De verleiding om zijn/haar profiel te checken wordt hiermee kleiner.

4. Mega groeipotentieel

Het getuigt van maturiteit om jouw deel van verantwoordelijkheid in deze situatie op je te nemen maar please, please, please, wees niet te streng voor jezelf. Een gezonde dosis zelfreflectie is goed. Analyseer de situatie echter niet meer dan nodig. Tracht te herkennen wat een wederkerig patroon is (bijvoorbeeld jaloezie) en stel jezelf de vraag wat je nodig hebt om hierin te groeien. Deze inzichten zijn zeer waardevol, net omdat je nu de kans krijgt om hier verandering in te brengen. Raak je er niet op eigen kracht uit, overweeg dan om een coach of therapeut in te schakelen.

5. Geloof niet alles wat je brein je vertelt

Ken je dit, uitspraken als: “ik ga nooit meer iemand als hem/haar kunnen vinden of ik kom hier nooit over heen…” Onze hersenen, en dan vooral onze innerlijke saboteurs, kunnen makkelijk de overhand nemen. De gedachtenmolen draait op volle toeren en we geloven haast alles wat we denken. Gelukkig moet je niet alles geloven wat je brein je probeert wijs te maken. Deze relatie was misschien geen succes maar je kan hier wel iets moois uit leren. Dit zijn waardevolle lessen die je voor de rest van je leven bijblijven!

6. Stuur Drama & Co de laan uit

Ok, ik kan hier wel luchtig over doen maar zolang je je in medelijden en drama blijft wentelen, kan je niet vooruit. De verleiding is groot: of het nu gaat om het luisteren naar muziek die liefdespijn bezingt of om het kijken naar een film of serie die gelijkenissen vertoont met je eigen verhaal… het zijn allemaal zaken die je ervan weerhouden om uit jouw dipje te komen. Het is zeer goed om aandacht te hebben voor je emoties én het is wijs om jezelf hierin niet te verliezen.

7. FLY (First Love Yourself)

Graag gezien worden begint bij jezelf. Weet dat je het waard bent om van te houden! Neem de touwtjes in eigen handen, je bent immers zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zolang je dit buiten jezelf gaat zoeken, zal je blauwtjes blijven oplopen. Leer jezelf te aanvaarden zoals je nu bent, ook al is dit met bijvoorbeeld enkele kilootjes meer. Heb je moeite met je lichaam te aanvaarden zoals het nu is? Bekijk dan wat jij kan doen om je beter in je vel te voelen. Jij bent UNIEK, een prachtig mens. Omarm deze gedachte elke dag en ontplooi jezelf tot de prachtige zwaan die je bent!

Back on track

Tips zijn leuk maar hoe ga je nu echt hiermee aan de slag? Als Self-Care & Transformatie coach begeleid ik mijn klanten in hun groeiproces. Behoefte aan je leven terug op het juiste spoor te krijgen na een relatiebreuk? Vraag dan hier een gratis online intake-sessie van 15 minuten aan en laten we samen ontdekken hoe jij je leven terug in eigen handen neemt!

Door anderen gelezen:

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart

Psychologie van een gebroken hart van Akke-Jeanne Klerk laat zien dat een gebroken hart kan helen, en dat je er zelfs sterker uit kunt komen! Ontwikkel compassie met jezelf en anderen, neem de regie in eigen hand en stippel je eigen koers uit. Zo open je de deur naar de volle ervaring van het bestaan en ben je vrij om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Volg je hart opnieuw!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reacties
 1. Myriam 26 april 2019 - 11:27
  Reply

  Mooi geschreven, Michele!

  1. Michèle Lippus 26 april 2019 - 15:41
   Reply

   Dank je wel voor dit compliment !

 2. Jennifer Borst 15 september 2019 - 09:45
  Reply

  Echt hele mooie tekst. Ikzelf zit ook in een heel lastig pakket en weet niet goed wat ik moet doen.. Ik worstel met allerlei emoties en ben inmiddels al 4 jaar verder. Ik dacht dat ik alles op een rijtje had maar niks is minder waar.. het is alleen naar erger geworden. Het is zo makkelijk om nare gevoelens weg te stoppen. Maar eens komt het heel hard naar boven.. daar loop ik nu tegen aan. Ik heb al veel hulp gehad voor andere traumatische ervaringen en dacht dat alles wel was gezegd en opgelost. Ook dit is minder waar. Ik zoek de juiste hulp. Ik weet alleen niet zo goed waar ik dat kan vinden. Alvast bedankt voor reactie

  1. Michèle Lippus 16 september 2019 - 18:10
   Reply

   Lieve Jennifer, bedankt voor jou mooi compliment. Ik herken het gevoel waar je nu mee worstelt. Wat ik uit mijn eigen proces heb geleerd is dat ik met heel wat belemmerende overtuigingen worstelde. Deze hielden me letterlijk tegen om verder te kunnen gaan. Het vraagt wat innerlijk werk en vooral, anders naar jezelf te leren kijken. Maar ik beloof je, het is oh zo waardevol! Dit is wat ik mijn klanten leer als self-care & transformatiecoach. Je kan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 15 min. met me boeken, indien je dit wenst. Zo kan je mijn kort jouw verhaal schetsen en kan ik je vertellen hoe ik te werk ga. Vandaar kunnen we bekijken of het gevoel goed zit en eventueel de eerste stap zetten naar jouw eigen transformatieproces. Een afspraak inplannen kan makkelijk en snel via mijn Facebookpagina, waar je dan zelf een tijdslot kan kiezen. https://www.facebook.com/ThriveCoaching.be/ Hartelijke groet, Michèle

 3. C 10 maart 2021 - 14:28
  Reply

  Mooi geschreven en zo waar! Vorig jaar ben ik even uit elkaar geweest en alles wat ik hierboven lees, herken ik. Continu met je ex bezig zijn, alles herleid naar je ex en ineens kan je genoeg redenen bedenken waarom het toch wel had kunnen werken. Ik heb toen ook besloten om weer terug te gaan naar mijn ex omdat ik dacht dat het nu anders werd. En drie keer raden, ik heb weer mijn twijfels die ik toen had, ik voel me weer niet gelukkig maar ik durf nu de stap niet te nemen om ermee te stoppen omdat ik weet wat voor pijn mij te wachten staat. Dus stel ik het uit en zoek ik redenen waarom het misschien toch ooit wel gaat werken. En ga ik opzoek naar blogs om te lezen hoe andere dit hebben ervaren. Nogmaals mooi geschreven en mocht ik ooit de keus maken ermee te stoppen, weet ik zeker dat ik deze blog meerdere keren ga lezen. Groetjes C

  1. Michèle Lippus 15 maart 2021 - 15:06
   Reply

   Lieve C, Bedankt voor je getuigenis en je woorden van waardering. Hartegroet, Michèle

 4. Anja Ledent 18 mei 2023 - 09:59
  Reply

  Hallo, ik zit voor de ogenblik weer in de zoveelste liefdesverdriet modus. Al vanaf mijn 18 achtervolgt het me…heb me jaren singel goed gevoeld ik wilde het niet meer toelaten die moordende pijn! Helaas door toevalligheden heb ik terug met een ex waar ik van wist dat het geen goede man is maar dacht na zovele jaren kan hij veranderd zijn wat hij ook beweerden…helaas na 4 maand zit ik weer met een gebroken hart. Ik wil en kan hem precies niet loslaten, uit onmacht dat ik geen vat op hem krijg en hij niet wil praten is het geëscaleerd! Vrees dat ik het nu helemaal verknald heb, hij heeft mijn andere kant gezien maar ik handelde uit onmacht…nu gebruikt hij dat om onze relatie niet te hervatten! Sommige momenten herpak ik me en zeg ik “het is beter zo” ik verdien beter en andere momenten zit ik weer in een diepe put…ik weet me voor de ogenblik geen raad meer(ergens ben ik zeker dat we voor elkaar geboren zijn)maar hij is zo een koppige persoon met toch wel narcisten trekken! Ik voel me leeggezogen…

  1. Michèle Lippus 19 mei 2023 - 06:08
   Reply

   Hey Anja, ik herken je pijn vanuit de persoon die ik vroeger was. Voor mij kwam het kantelpunt op het moment dat ik besefte dat er maar één persoon is op deze planeet die me gelukkig maken kan, en die persoon ben ik zelf. Zolang we liefde buiten onszelf gaan zoeken, zullen we steeds die momenten van teleurstelling en pijn ervaren. Door te kijken naar waar ik bevestiging, liefde en goedkeuring buiten mezelf ging zoeken, werden heel wat zaken duidelijk. Door dit helder te krijgen, kon ik de stap zetten naar een nieuwe manier om in het leven te staan, waarin ik mijn verantwoordelijkheid nam om aan mezelf te werken en de zaken die ik minder fijn vond bij mezelf aan te pakken. Niet voor een ander, maar voor mezelf! Ik leerde OK te zijn met mezelf en mijn geluk niet van anderen te laten afhangen. Het is zeker geen eenvoudig groeiproces maar zo de moeite waard. Ik gun je dit geluk. Pak de moed bijeen en kies ervoor om deze innerlijke reis (goed begeleid) te maken! Hartelijke groet, Michèle

 5. Renate Donner 8 oktober 2023 - 12:53
  Reply

  Heel mooi gezegd, Michele. Ik ben het helemaal met je eens, Liefde voor jezelf is het aller belangrijkste. Maar liefde geven aan en ontvangen van een ander is iets anders en het verlangen naar verbondenheid en een gezamenlijke toekomst is heel menselijk. Velen van ons streven dit na en verlangen hier naar. Omdat het verlangen hiernaar zo groot is, geven we zoveel en staren we er soms blind op. We geven soms zoveel, dat er bijna niets van jezelf overblijft. We vergeten dan dat we zelf niet krijgen of ontvangen wat we nodig hebben. "Wat heb jij nodig ?"en "Wat heb je nodig van een partner?". Als je dat weet, dan is het een stuk eenvoudiger om terug te kijken naar een verbroken relatie. Meestal kregen jullie beide niet wat je nodig had. Soms kun je nog zoveel van elkaar houden, maar als jullie elkaar niet datgene kunnen geven, zullen jullie niet geluk worden samen. Hartelijke groet, Renate

  1. Michèle Lippus 8 oktober 2023 - 17:46
   Reply

   Hallo Renate, bedankt voor je mooie input! Wat je schrijft is ook hoe ik hierover denk, al vraagt het tijd om tot dat inzicht te komen. Met de nodige tijd en voldoende zelfreflectie kan iemand sterker uit deze ervaring komen en geeft het je nieuwe waarden en normen, waardoor je je anders in de relatie leert te positioneren. Zoals voor zovele zaken in het leven is Lagom vaak het antwoord; niet te veel, niet te weinig, net voldoende. Warme groet, Michèle

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?