Psychologie

Over afwijzing: “Ik heb geleerd om mijn geluk niet meer in andermans handen te leggen”

Door Gastauteur
Over afwijzing: “Ik heb geleerd om mijn geluk niet meer in andermans handen te leggen”

Het klinkt als een nachtmerrie: je droombaan verliezen. Het overkwam Cielke Sijben niet één, maar zelfs twee keer in één jaar. Als radio-dj genoot ze enorm van haar werk, maar tot twee keer toe werd ze zonder uitleg of pardon aan de kant gezet. Rachel van de Pol ging voor de podcast Discomfort Zone met haar in gesprek over wat dit deed met haar zelfbeeld en hoe deze bittere pil haar uiteindelijk tot nieuwe inzichten bracht.

Ik ben veel meer gaan kijken naar wat ik wil en waar ik blij van word, in plaats van dat ik bezig ben om anderen blij te maken.

Cielke mocht geen afscheid nemen van haar luisteraars en kwam thuis te zitten met enorm veel vragen. Ze merkte algauw dat haar zelfbeeld en vertrouwen een klap hadden opgelopen.

Afwijzing

Afwijzing is pijnlijk en het heeft vaak invloed op ons zelfbeeld. Vooral als het gaat om iets waar je aan gehecht was. We kennen afwijzing in relaties: we hebben het gevoel niet (meer) leuk genoeg te zijn voor die persoon. Maar afwijzing kan op heel veel manieren plaatsvinden, zo ook in het verliezen van je baan. ‘Na mijn tweede ontslag ben ik wel echt aan mezelf gaan twijfelen,’ vertelt Cielke. Er heerste constant de vraag: ‘Maar waarom ben ik nu weer weggestuurd?’

Gun jezelf tijd

Hoe ga je met afwijzing om? Cielke heeft van alles geprobeerd: van astro-readings tot een yoga-opleiding in India. Het bracht haar inzicht in haar situatie en haarzelf. Maar misschien wel het belangrijkste inzicht was dat ze haar gevoelens mocht toelaten. Boosheid en verdriet mogen er zijn. ‘Ik had hiervoor de neiging om toch fluitend verder te gaan als iets niet lukte. Maar nu merkte ik dat het écht pijn deed. En daar moet je dan toch even de tijd voor nemen.’

Met de seizoenen mee

Afscheid nemen of zelfs rouwen heeft tijd nodig. Bij een relatie die uitgaat heb je vaak alle seizoenen nodig om dit verlies te verwerken. Zo maak je een eerste zomer, een herfstwandeling of kerstmis mee zonder die persoon. Voor ieder verlies geldt dat die eerste vier seizoenen het zwaarst zijn. Voor Cielke en het verliezen van haar baan gold hetzelfde: ze had een jaar de tijd nodig om de seizoenen zonder haar geliefde werk mee te maken.

Een bittere pil

Pijn brengt je uiteindelijk ook verder. Cielke, die zich inmiddels flink heeft verdiept in de Ayurverda, grapt hierover: ‘Het was een hele bittere pil die ik moest slikken. Ik weet nu inmiddels dat de smaak bitter erg goed is voor mijn ayurveda constitutie, als pitta.’

Voor Cielke leidde haar pijn tot het besef dat ze haar geluk veel meer bij zichzelf mag zoeken. ‘Ik ben veel meer gaan kijken naar wat ik wil en waar ik blij van word, in plaats van dat ik bezig ben om anderen blij te maken.’

Ieder einde betekent een nieuw begin, en zo heeft ook het einde van Cielkes carrière als radiomaker haar veel gebracht. Luister in deze aflevering van Discomfort Zone over de giftige machtsdynamiek in de radiowereld, liefdevol loslaten, openstaan voor nieuwe wegen en de toegankelijkheid van Ayurveda.

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Kwetsing en afwijzing gaan tot diep in je ziel. Wil je meer inzicht in hoe dat precies werkt en zou je willen weten hoe je je er meer tegen kunt wapenen? Dan is Ik voel me op mijn ziel getrapt van Bärbel Wardetzki een aanrader.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?