Hooggevoeligheid

Afwijzingsgevoeligheid: de verborgen last van hooggevoeligheid (7 symptomen)

Door Gastauteur
Afwijzingsgevoeligheid: de verborgen last van hooggevoeligheid (7 symptomen)

Angst voor afwijzing heeft veel invloed op je leven, misschien wel meer dan je in eerste instantie denkt. “Veel hooggevoelige mensen zijn met hun aandacht volledig bij de ander en verliezen hierdoor de verbinding met zichzelf,” zegt coach Rianda Nannes. In dit artikel beschrijft ze de 7 symptomen van angst van afwijzing én geeft ze tips om de cyclus te doorbreken.

Uiteindelijk wordt je angst voor afwijzing bepalend bij alles wat je doet of niet doet in je leven.

Afwijzingsgevoelig

Veel hooggevoelige mensen zijn (onbewust) altijd bezig met hoe anderen over ze denken en op zoek naar bevestiging. Ze zijn met hun aandacht volledig bij de ander en verliezen hierdoor de verbinding met zichzelf. Hun wereld draait om het voorkomen van fouten en erbij willen horen. Ze streven naar perfectie en passen zich volledig aan. Ze ontlopen bepaalde situaties omdat ze bang zijn voor kritiek. Als ze feedback krijgen, zijn ze dagen van slag.

Vaak zonder het zelf door te hebben, wordt het leven van veel hooggevoelige personen sterk beïnvloed door de angst voor een afwijzing. Deze angst voor een afwijzing (afwijzingsgevoeligheid) maakt dat je niet voluit durft te leven en niet in je eigen kracht kunt staan.

7 symptomen van angst voor afwijzing

Uiteindelijk wordt je angst voor afwijzing bepalend bij alles wat je doet of niet doet in je leven. Je hebt nog maar weinig zelfvertrouwen, durft jezelf niet te zijn en het lukt je niet om je volledige potentieel te benutten. Je durft geen nieuwe dingen te proberen en vergelijkt jezelf constant met anderen om maar de bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent.

Herken jij jezelf hierin?

 1. Je vermijdt (nieuwe) sociale situaties: Je wordt uitgenodigd voor een feestje van een collega. Je bent bang zo dat je iets geks gaat zeggen of dat niemand met je wil praten dat je een excuus verzint om thuis te blijven.
 2. Je zoekt overdreven naar goedkeuring: Je voelt je onzeker over je werk en zoekt steeds naar bevestiging bij jouw leidinggevende en collega’s. Je hebt complimenten van anderen nodig om je staande te houden hebt moeite in je kracht te gaan staan.
 3. Je hebt moeite met ‘nee’ zeggen: Het lukt je niet om je om nee te zeggen tegen extra taken op je werk zelfs als je al overbelast bent. Je bent bang dat als je nee zegt, je collega’s je als onbehulpzaam of lui zullen zien.
 4. Je gaat gebukt onder perfectionisme: Je wilt perfect zijn bij alles wat je doet. Je bent uren bezig met checken en controleren uit angst dat je een fout over het hoofd ziet.
 5. Je cijfert jezelf weg: De behoeften van anderen gaan altijd boven die van jezelf, zelfs als dit betekent dat je jouw eigen grenzen overschrijdt. Alles om een confrontatie te vermijden.
 6. Je overanalyseert situaties: Alles wordt in jouw hoofd steeds weer herbeleeft. Je vraagt jezelf continue af wat anderen van je vinden en maakt je zorgen over hoe je overkomt. Je blijft je ook maar afvragen wat je anders of beter had kunnen doen.
 7. Je reageert heel heftig op kritiek: Als je kritiek krijgt, word je overvallen door het gevoel dat je nergens voor deugt en niets kan. Je bent boos op de ander en reageert vanuit emotie. De relatie met de ander en jezelf kan hierdoor beschadigd raken.

De impact van onbegrepen gevoeligheid: angst voor afwijzing bij HSP

Bij veel hooggevoelige personen ligt de basis voor hun angst voor afwijzing in de kindertijd. Veel hooggevoelige mensen worden niet erkend en begeleid in hun gevoeligheid. De eigenschappen die horen bij het hooggevoelig zijn, maken dat je extra kwetsbaar bent. Jij neemt bijvoorbeeld hele subtiele details waar: die blik van verstandhouding, dat kleine gebaar, een bepaalde gezichtsuitdrukking of opmerking met een dubbele betekenis. Doordat je de emoties zo sterk kunt aanvoelen, ben je ook erg gevoelig voor de mening van anderen. Jij pikt deze signalen direct op en voelt je hierdoor afgewezen of niet begrepen. Deze afwijzing komt bij veel hooggevoelige mensen extra hard binnen doordat ze dieper nadenken en intenser voelen.

Als je je als HSP vaak afgewezen hebt gevoeld, laat dit diepe emotionele littekens achter. Afwijzingsgevoeligheid wordt dan jouw beschermingsmechanisme. Je conformeert je zoveel mogelijk aan wat er van je wordt verwacht en ontloopt situaties. Hierdoor voel je je minder kwetsbaar en bescherm je jezelf tegen de intensiteit van jouw emoties.

Het doorbreken van de cyclus van rejection sensitivity

Herken jij jezelf in één of zelfs meerdere van bovenstaande situaties? Dit kan confronterend zijn. Angst voor afwijzing is een enorme uitdaging maar absoluut niet onoverkomelijk. Door hiermee aan de slag te gaan, kun je met kleine stappen, sprongen vooruit maken:

 1. Zelfbewustzijn: Pas als je kunt (h)erkennen dat rejection sensitivity jouw gedachten en gedrag beïnvloedt, kun je leren ermee om te gaan. Sta daarom bewust stil bij jouw gedrag en reactie in bepaalde situaties. Het kan helpen om jezelf de vraag te stellen: Waar ben ik nu eigenlijk echt bang voor?
 2. Zelfkennis: Leer jezelf en jouw hooggevoeligheid kennen. Focus je minder op de ander en meer op jezelf. Lees over de eigenschappen die bij hooggevoeligheid horen en maak een vertaling naar hoe jij dit ervaart in jouw leven. Vraag jezelf af wie jij bent, wat bij jou hoort, wat je behoeften zijn en wat jij eigenlijk echt wilt in jouw leven.
 3. Zelfcompassie: Wees vriendelijk en geduldig naar jezelf. Praat op een aardige manier over en tegen jezelf. Vergeef jezelf voor je fouten en tekortkomingen. Oftewel behandel jezelf met liefde en mededogen zoals je ook een ander zou behandelen.
 4. Zelfzorg: Leer om gezonde grenzen te stellen en jouw behoeften te communiceren naar anderen. Op deze manier kun je jezelf in bescherming nemen, je eigen ruimte innemen en in je kracht gaan staan. Voor jezelf zorgen, kan ook betekenen dat je hulp inschakelt om aan de slag te gaan met dit onderwerp. Zoek steun bij vrienden, familie of een coach. Praten over jouw gevoelens en ervaringen helpt om te leren omgaan met rejection sensitivity en je emotionele veerkracht te versterken.
 5. Zelfacceptatie: Het accepteren van jezelf en jouw hooggevoeligheid is essentieel om rejection sensitivity te overwinnen. Jouw hooggevoeligheid maakt je bijzonder en zorgt ervoor dat je bepaalde capaciteiten hebt. Hier mag je trots op zijn!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je mijn hulp inschakelen bij het aanpakken van jouw afwijzing gevoeligheid, neem gerust contact met mij op: info@studiorenew.nl.

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Hoe ga je om met jouw gevoeligheid? Voel je niet langer teveel met Imi Lo's '(Te)veel voelen' waarin ze emotioneel hooggevoelige en intense mensen helpt hun unieke eigenheid te ontdekken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over hooggevoeligheid:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?