Home Hooggevoeligheid Zo kom je een drukke dag door als je hoogsensitief bent

Zo kom je een drukke dag door als je hoogsensitief bent

Door Irene Langeveld
hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief of hooggevoelig bent heb je meer tijd nodig om je indrukken te verwerken. Alles wat je ervaart komt dieper binnen en daardoor ben je sneller overprikkeld dan iemand die niet hoogsensitief is. Dat betekent dat drukke dagen extra uitdagend voor je kunnen zijn. Bijvoorbeeld dagen dat er veel te doen is, dat je van de ene afspraak in de andere holt, of dagen dat je veel mensen om je heen hebt. Soms wil je dat soort dagen het liefst vermijden, maar het kunnen ook juist hele leuke dagen zijn!

Zo was ik laatst op een yoga-dag met de hele dag yoga en meditatie workshops. Hardstikke leuk, maar ook heel intensief. Naar aanleiding daarvan stelde ik deze 5 tips op om een drukke dag door te komen als je hoogsensitief bent:

1. Verbind met je adem

Wat je ook doet, je adem is er altijd. Je adem is ook altijd in het nu. Als je met je bewustzijn bij je adem bent, ben je verbonden met het nu én met jezelf.

Kijk maar eens of je naar iemand kunt luisteren en tegelijkertijd een deel van je aandacht bij je adem kunt houden. Dat is gemakkelijker als je niets terug hoeft te zeggen, maar eigenlijk kun je het altijd toepassen. Je krijgt er puurdere gesprekken van, omdat je écht luistert in plaats van dat je al bezig bent met wat je straks wilt gaan zeggen.

Ook als je in een groep bent kan je adem een anker zijn die je verbonden houdt met je lichaam en met jezelf. Daardoor loop je minder snel leeg.

2. Vind momenten voor jezelf alleen

Kleine momenten waarop je bewust even alleen met jezelf bent, kunnen heel helend werken en je nieuwe energie geven. Wanneer je naar het toilet gaat of even ergens heen loopt om iets op te halen, kun je die momenten gebruiken om even af te stemmen op jezelf. Ga na en voel: ‘hoe gaat het nu met mij?’. Voel je lichaam als je loopt, neem waar hoe je ademhaling nu is. Je kunt je ademhaling verdiepen als je dat wilt, maar dat hoeft niet. Alleen het bewustzijn ervan geeft al rust.

Soms is het ook fijn om op dagen met veel sociale contacten bewust even een lunchpauze in je eentje te houden als dat mogelijk is. Een wat langer moment waarin je met jezelf kunt zijn en op die manier jezelf weer op kunt laden voor de contacten die daarna weer komen.

3. Zorg goed voor jezelf na afloop

Als de dag afgelopen is, of als de drukte voorbij is, dan is het heel belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt. Vraag jezelf af: waar heb ik nu behoefte aan? En op welke manier kan ik dat nu aan mezelf geven? Wat helpt mij nu? Ook als je nog andere verplichtingen hebt, zijn er vaak wel manieren waarop je het voor jezelf makkelijker kunt maken. Zoek binnen de grenzen van jouw dagelijks leven naar de mogelijkheden.

Wees je ook bewust dat je na een drukke dag meer rust nodig hebt dan anders en dat je je wat kwetsbaar kunt voelen. Er is niets mis met je, je hebt gewoon een drukke dag gehad en daar moet je even van bijkomen. Als je dat kunt accepteren, ben je vaak al een heel eind en kan je lichaam snel zijn balans weer terug vinden.

4. Eerst: ont-prikkelen

Als je veel indrukken te verwerken hebt gehad, dan ben je eigenlijk net als een balletje waar de hele tijd tegen aan geduwd is. Zolang je blijft duwen, blijft het balletje rollen. Maar als je stopt met duwen (de drukte is voorbij) dan rolt het balletje nog even door voordat het tot stilstand komt. Zo is het ook met jou.

Verwacht niet dat je na een heel drukke dag gelijk in slaap kunt vallen of tot rust kunt komen. Je systeem is nog volop in actie en aan het verwerken. Net als bij jonge kinderen is het ook voor ons veel moeilijker om in slaap te vallen als we nog bezig zijn met het verwerken van wat is geweest. Je hebt tijd nodig om tot rust te komen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Je moet als het ware eerst ‘ont-prikkelen’.

Beperk bijvoorbeeld de hoeveelheid prikkels door de tv en radio uit te zetten en in stilte te zijn. Door een boek te pakken in plaats van je telefoon. Door gewoon even voor je uit te staren. Of in bad te gaan. Kijk wat jij fijn vind op zo’n moment. Ook aan het eind van zo’n drukke dag is het zinvol om jezelf af te vragen: ‘wat helpt mij nu?’

5. Daarna: opladen en voeden

Als je ont-prikkeld bent, dan kun je jezelf weer opnieuw gaan opladen. Jezelf voeden met dat wat jou energie geeft. Misschien is dat simpelweg een nachtje goed slapen. Misschien wil je iets doen waar je blij van wordt of waar je energie van krijgt. Bijvoorbeeld even de natuur in voor een wandeling, een mooie meditatie doen of verbinden met vrienden zodat je je verhaal kwijt kunt, of iets anders wat jou voedt. Wat je nodig hebt kan elke keer weer anders zijn. Volg waar jij behoefte aan hebt, binnen de grenzen van wat er voor jou nu mogelijk is. En zorg op deze manier heel goed voor jezelf.

Op de site van Irene Langeveld vind je 3 korte meditaties die je helpen om te verbinden met je hart. Je kunt deze meditaties gebruiken om jezelf op te laden en weer even te verbinden met jezelf en je eigen essentie. Klik hier om de meditaties gratis te beluisteren!

Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Hart’s Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

4 comments

Avatar
Leslie van Roon 28 januari 2020 - 10:41

Ben Hsp.
En blin met de tips.
Vriendelijke groet Leslie van Roon

Reply
Avatar
Lucrezia 29 januari 2020 - 20:16

Supergoeie tips waarvan ik er ook al enkele toepas met vallen en opstaan. Maar altijd goed om er nog eens aan te worden herinnerd.

Reply
Avatar
Henny Dirkx 29 januari 2020 - 21:54

Ik vind het allemaal interessant maar heb de puf na mijn werk niet meer om het te lezen.

Reply
Avatar
Irene Langeveld 31 januari 2020 - 12:29

Dan zijn deze tips misschien wel juist heel waardevol voor je Henny. Als je ze op een rustig moment kunt lezen! Succes, Irene

Reply

Leave a Comment