Bewustzijn

Inzichten: leren omgaan met perfectionisme

Door redacteur
Inzichten: leren omgaan met perfectionisme

Perfectionisten zijn eigenlijk heel onaardig voor zichzelf. Ze rennen maar door en luisteren niet naar hun eigen behoeftes. Wat gebeurt er als ze op de rem trappen, zoals Romy Andrieu deed? ‘Ik leerde om liever voor mezelf te zijn – ik werd mijn beste vriendinnetje.’ In dit artikel deelt ze haar inzichten met jou.

Als ik mijn eigen gevoelens niet serieus neem, hoe kan ik dat dan van iemand anders verwachten?

Jarenlang droeg ik een masker. Ik was de goede student, een vriendin met raad (die ik zelf nooit opvolgde), het meisje dat in de buitenwereld altijd een glimlach op haar gezicht had. Niemand die écht wist hoe het met mij ging. Doodvermoeiend. Tijd dus om er iets aan te doen, maar wat? Ik deel enkele inzichten en tips: hoe je kunt omgaan met perfectionisme.

Neem jezelf serieus

Het belangrijkste wat ik heb gedaan: op de rem trappen en mijn gevoelens gaan erkennen. Ik was altijd heel goed in het bagatelliseren ervan. ‘Ach, er zijn mensen die het veel erger hebben.’ Of: ‘Je hebt geen enkele reden om je zo te voelen’ of ‘Kop op en door!’. Ik was heel onaardig voor mezelf. Maar als ik mijn eigen gevoelens niet serieus neem, hoe kan ik dat dan van iemand anders verwachten? Ik realiseerde me dat het anders kon en gooide het roer om. Ik ging naar mezelf luisteren en zette mijn persoonlijke ontwikkeling op de eerste plaats. Ik leerde kijken vanuit een ander perspectief en ontdekte hoe ik anders met situaties kon omgaan. Ik leerde om liever voor mezelf te zijn – ik werd mijn beste vriendinnetje.

Waardeer jezelf

Ik ontleende mijn eigenwaarde aan wat ik gepresteerd had of, nog erger, aan de hoeveelheid werk die ik verzette. Ik zat vast in de vicieuze cirkel van het ‘als…. dan’-denken. ‘Als ik dat target haal, dan mag ik het vieren.’ Of: ‘Als die taken klaar zijn, dan mag ik rust nemen en wat leuks doen.’ Ik werkte vanuit een push-energie, in plaats van mooie dingen moeiteloos op mijn pad te laten komen. Dat wilde ik niet meer, dus ben ik begonnen met extreem lief voor mezelf te zijn, ook al heb ik bijvoorbeeld mijn taken niet af. Er is maar één persoon op de wereld die jou precies kan geven wat je nodig hebt. Dat ben jezelf! Durf jezelf dingen te gunnen. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.

Zet jezelf op de eerste plaats

Jouw eigenwaarde hoort niet af te hangen van anderen. Jarenlang zorgde ik voor anderen, ik stond altijd voor ze klaar. Zonder er iets voor terug te verwachten. Ik dacht altijd: zolang ik maar lief ben voor mensen, komt alles wel goed. Ik vergat mijn eigen behoeften. Toen ik vaker keuzes ging maken op basis van mijn behoeften, moest ik soms mensen teleurstellen, wat me verdrietig maakte. Helemaal toen er opmerkingen uit mijn omgeving over kwamen. Voor mij was dat echt een test: hoe belangrijk vind ik mezelf? Hoe loyaal wil ik aan mezelf zijn?

Laat de controle los

Ik had graag controle, omdat ik geen vertrouwen in mezelf had. Kon ik wel aan wat er op mijn pad kwam? En kon ik wel omgaan met een uitkomst die heel anders was dan ik zelf voor ogen had? Maar je kunt nu eenmaal niet alles controleren. Waar heb je wel invloed op? Op je eigen gedachtes, je eigen gevoelens en je eigen acties. Soms voel ik me zo betrokken bij een ander dat ik dit nog weleens vergeet…

Vijf tips: zoek steun

Ik heb om hulp gevraagd, hoe moeilijk ik dat ook vond. Ik wilde niemand tot last zijn. Juist door support te durven vragen en mensen mij te laten helpen, heb ik mijn perfectionisme kunnen loslaten. Nu ik ermee heb leren omgaan, kan ik veel meer genieten. Het hoeft namelijk niet perfect te zijn om er geluk uit te kunnen halen.

  1. Bekijk jezelf door de ogen van je beste vriend(in). Wat zou hij/zij zeggen of hoe zou hij/zij hiermee omgaan?
  2. Durf om steun te vragen. Je hoeft het echt niet alleen te doen! Andere mensen hebben andere perspectieven, wat je kan helpen om te relativeren.
  3. Probeer te ontdekken: waar komt mijn perfectionisme vandaan? Durf jezelf kritische vragen te stellen en schrijf je bevindingen op. Bewust zijn is de eerste stap naar groei.
  4. Doe juist dat wat niet goed voelt, zolang het maar uit een plek van liefde komt. Vind je het lastig om rust te nemen, doe het dan toch! Gun je jezelf die massage niet? Boek hem!
  5. Schrijf je successen Dan kom je erachter dat je het best goed doet. En vier je successen: sta stil bij wat je allemaal gedaan hebt of gerealiseerd hebt.

Perfect verborgen depressie

Perfect verborgen depressie

In Perfect verborgen depressie van Margaret Robinson Rutherford krijg je inzicht in de rol van perfectionisme in je mentale gezondheid. Ben jij klaar om de druk van het perfecte plaatje naast je neer te leggen? Dan is dit boek er voor jou, om je te helpen met elke imperfecte stap die je gaat zetten op weg naar heling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?