Gezondheid

Voeding & ziel: voorkom lichamelijk klachten door naar signalen te luisteren

Door Anita Mulderij
Voeding & ziel: voorkom lichamelijk klachten door naar signalen te luisteren

Voedsel speelt een grotere rol in je bestaan als mens dan je misschien denkt. Het beïnvloedt niet alleen je lichaam en je gezondheid, maar ook je spirituele groei en welzijn. Andersom beïnvloedt de spirituele groei die je doormaakt ook met welke soorten voedsel je van nature resoneert. In veel spirituele kringen zie je dan ook dat er specifieke voeding gegeten wordt. Denk maar aan vegetarisch eten en alcoholvrij leven. Als holistisch healthcoach krijg ik steeds vaker de vraag: bestaat er een spiritueel dieet dat je ontwikkeling ondersteunt? In dit artikel lees je er alles over.

Eten uit gewoonte versus eten vanuit je ziel

Je zou het misschien in eerste instantie niet denken, maar spiritualiteit en gezondheid gaan hand in hand. Je kunt ze ook wel zien als een vibrerende match. Veel mensen hebben een obsessie met voedsel en zijn gewend om zich te focussen op het tellen van calorieën en hoeveelheden vet. En dat is niet vreemd als je kijkt naar de hoeveelheden (ongezond) voedsel die verkrijgbaar zijn en de manier waarop we opgevoed zijn met eten. Het is een uitdaging om je een weg te bannen tussen alle voedselkeuzes die er zijn en te kiezen voor wat het beste is voor jouw lichaam terwijl je jarenlang geleerd hebt te moeten eten wat de pot schaft.

Klachten

De ervaring leert dat de meeste mensen pas echt bewust gaan kiezen als ze klachten gaan ervaren. Een opgezette buik, moeheid, klachten rondom de ongesteldheid, somberheid, overgewicht, moeilijk afvallen, noem maar op. We eten massaal voedsel dat eigenlijk niet het beste is voor ons lichaam, gewoon omdat we gewend zijn dat te doen en eten uit gewoonte. Problemen en klachten met voedsel komen op je pad op het moment dat je er klaar voor bent om meer in alignment te komen met je ziel. Je voelt op dat moment dat wat je doet en de manier waarop je voor jezelf zorgt niet langer goed voelt.

Samenwerken met je lichaam

Je ziel geeft door het ontstaan van klachten op fysiek niveau aan dat je bepaalde dingen eet waar het niet blij van wordt en dat het tijd is om daar wat aan te veranderen. Je lichaam is immers je meest kostbare bezit. Het ondersteunt jou om je purpose te kunnen leven. Je kunt het ook wel zien als het voertuig waarin jij het leven mag ervaren. Een product van de natuur, een groot wonder. Elke cel in je lichaam bevat de rijkdom van puur bewustzijn. Als jij je volle potentie wilt leven is het belangrijk om samen te werken met je lichaam en het te geven wat het nodig heeft om het leven ten diepste te kunnen ervaren.

Voeding kan de ingang zijn naar spirituele groei

Veel mensen weten niet dat voedsel een ingang is naar spirituele groei. Ze komen op consult omdat ze zich niet goed voelen bij de situatie zoals ie is. Via bijvoorbeeld bloedonderzoek komen we er achter dat bepaalde voedingsmiddelen niet goed passen bij het lichaam. Vaak ontstaat er in eerste instantie weerstand of stress bij het idee dat het eetpatroon veranderd moet worden. “Als ik geen brood meer mag en geen melk, wat blijft er dan nog over om te eten en hoe moet ik dat dan doen? ”

Het is niet gek dat er stress of weerstand ontstaat als je iets wilt veranderen wat je al jaren op dezelfde manier doet. Maar het is als het ware een uitnodiging om dieper te kijken in jezelf. Een kans om je gedrag te onderzoeken en te kijken of je eet vanuit de juiste intentie of eten “gebruikt” als beschermlaag of vlucht om bijvoorbeeld ongemakkelijke emoties niet te hoeven voelen. Het vraagt van je dat je eerlijk wordt naar wat je doet en kijkt of gewoontes die je hebt nog bij je passen en je nog dienen.

Verander je perspectief

Je maakt het makkelijk voor je zelf om de gedachten die je hebt over eten te veranderen. Zorg dat je helder hebt wat je wilt, bijvoorbeeld een gezond en goed werkend lichaam. Als dat helder is, kun je in stapjes steeds meer keuzes maken die daarbij horen. Als je eten gaat zien als iets dat jou ondersteunt om je volle potentie te leven in plaats van als iets dat lekker is of dat je uit gewoonte doet, zal je zien dat je perspectief verandert en je eten op een andere manier gaat benaderen.

Wanneer je dit gaat doen en je spiritueel meer gaat ontwikkelen, ga je fysiek resoneren op een ander niveau. Dit betekent dat bepaalde soorten voedsel je van nature niet meer of minder zullen aanspreken. Je lichaam gaf door de klachten al aan dat bepaalde soorten voedsel niet meer passen bij waar je nu staat. Maar als je “vast” zit in bepaalde gewoonten en eten bijvoorbeeld al je hele leven inzet om bepaalde emoties niet te hoeven voelen, is het soms lastig om daar afscheid van te nemen.

Dit is een proces en je zal zien dat je eetpatroon in jaren een grote verandering door zal maken als je je spiritueel blijft ontwikkelen. Op grote schaal zien we dit gebeuren bij mensen die vegetarisch worden, glutenvrij en koolhydraatarm gaan eten, stoppen met het drinken van alcohol of veganistisch worden. Op een gegeven moment kun je niet meer aan jezelf verkopen dat je euroknallers eet of jezelf volgiet met alcohol, simpelweg omdat het niets bijdraagt en je lichaam er schade mee aanbrengt.

Moeten we massaal op een spiritueel dieet?

Moeten we dan allemaal veganistisch worden, stoppen met het drinken van alcohol en eten volgens een spiritueel dieet? Zeker niet! Een spiritueel dieet klinkt in mijn oren ook een beetje gek en als een new age hype, daarom zou ik het niet graag zo noemen. Het is juist niet nodig om geforceerd allerlei veranderingen te maken. Het enige wat je hoeft te doen is weer contact maken met je lichaam en weer leren luisteren naar de signalen die het geeft.

Bewust gaan ontdekken wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren in plaats van eten op de automatische piloot. Je lichaam vertelt je veel en laat je zien wat jij kunt doen om nog beter te luisteren naar wat je ziel echt wilt. Als jij weer gaat luisteren naar je lichaam, zullen je klachten afnemen. Als jij overgewicht hebt, zal je afvallen. Precies op het tempo dat goed is.

Voedingsrichtlijnen

De juiste voeding zorgt ervoor dat processen in je lichaam optimaal functioneren waardoor jij in staat bent meer in flow te leven. Een optimaal werkend metabolisme zorgt ervoor dat jij meer helderheid en focus ervaart, je lichter voelt, beter in staat bent je verantwoordelijkheid te nemen en meer in je kracht staat. Over het algemeen ondersteunen de volgende voedingsrichtlijnen jouw spirituele groei:

 • Eet zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk
 • Varieer en eet veel verschillende soorten groenten
 • Laat suiker, rood vlees, zuivel en alcohol zoveel mogelijk achterwege
 • Voeg gefermenteerd voedsel zoals tempeh, zuurkool, augurk, kefir, kombucha, miso en kimchi toe aan je eetpatroon
 • Laat snelle koolhydraten zoveel mogelijk achterwege en kies voor volle producten met langzame koolhydraten zoals haver, quinoa, amaranth, volkorenrijst, gierst, boekweit en zoete aardappelen
 • Drink veel water en kruidenthee
 • Maak onderbroken vasten een onderdeel van je eetpatroon

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je meer handige gezondheidstips om energiek te leven? Dr Anne Fleck schreef De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid vol zelftests en tips om je steeds beter te voelen. Ook heeft ze handige checklists om mee naar de huisarts te gaan als je je vermoeidheid bij de bron wilt aanpakken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reacties
 1. Betty 17 december 2019 - 12:20
  Reply

  Wat een prachtig artikel. Ontroerend , herkenbaar en zo waar!

 2. Maria 23 december 2019 - 20:16
  Reply

  Helemaal waar... zo herkenbaar... wakker worden.... ik leef nu van prana...een heel mooi proces doorgemaakt!

 3. Anita Mulderij 24 december 2019 - 13:40
  Reply

  <3 Wat een fijne reacties. Bedankt!

  1. Virgin 12 januari 2020 - 17:27
   Reply

   Ik heb langzaam , puur op intuitie kip garnaal vis n melk n yoghurt uit mijn systeem laten gaan . Ik eet zelfs veganistische mayo je kunt zeggen dat ik veganist ben op kaas na behalve mozarella dat eet ik gevoelsmatig niet . Voel me zuiverder n bewuster

   1. Anita Mulderij 13 januari 2020 - 13:54
    Reply

    Mooi dat je je intuïtie hierin hebt gevolgd en je daar zuiverder en bewuster door voelt!

 4. Ellen 22 april 2020 - 20:40
  Reply

  Wauw dit artikel is voor me bedoeld denk ik. Ik kreeg ook last van klachten waardoor ik ging kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Ik kwam uit dat je darmen heel belangrijk zijn in je gezondheid. Ik eet nu glutenvrij en zoveel mogelijk suikervrij ( candida dieet ) alleen merk ik dat dit nog niet helemaal goed gaat omdat er zo veel artikels zijn over wat je wel en niet mag eten dat ik niet meer weet wat goed is.

 5. anita 28 april 2020 - 12:19
  Reply

  Hoi Ellen, wat fijn dat je je herkend in het artikel. Ik kan me voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is daarom heel belangrijk dat je je eigen onderzoek doet en zelf gaat ontdekken wat specifiek bij jouw lichaam het beste past. Stel jezelf vragen, zijn er veranderingen nu je gluten- en suikervrij eet? Hoe voel je je daarbij? Wat ervaar je in je lichaam? Elke lichaam is anders dus alleen jij kunt bepalen wat voor jouw lichaam het beste is. Een bloedtest doen om te testen wat specifiek wel en minder goed bij je past kan ook een mooie stap zijn. Mocht je daar interesse in hebben dan ben je welkom bij mij en ondersteun ik je graag bij het zoeken van een voedingspatroon dat helemaal bij jou lichaam past!

 6. Voeding & Ziel: De invloed van voeding op je spirituele groei – Anita Mulderij 21 mei 2020 - 17:57
  Reply

  […] We eten vaak uit gewoonte, uit verveling, omdat we verslaafd zijn aan eten of we zetten het in om emoties niet te hoeven voelen. Maar voeding speelt een grotere rol dan je misschien wel denkt. Het heeft niet alleen invloed op je gezondheid en je lichaam maar ook op je spirituele groei en welzijn. Andersom heeft de spirituele groei die je doormaakt ook invloed op de soorten voedsel waarmee je van nature resoneert. Is er een dieet die je spirituele groei en ontwikkeling ondersteunt? Ik schreef er een mooi artikel over voor Inspirerend leven. Je leest het hier! […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?