Gezondheid

Voedingscoach: 15 holistische tips om zomerkilo’s te voorkomen

Door Anita Mulderij
Voedingscoach: 15 holistische tips om zomerkilo’s te voorkomen

Je bent niet de enige als je voor de spiegel staat en denkt: ik zou iets slanker willen zijn… Ga niet crashdiëten, is het advies van voedingscoach Anita Mulderij. Maar laat ook zeker niet al je gezonde routines los, omdat het vakantie is. Ze laat in dit artikel zien hoe je licht en vol energie de zomer doorkomt. Dit zijn haar 15 gouden tips!

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je al vandaag lekkerder in je vel zitten.

Hoe blijf je in balans?

In de zomer zijn we vaak meer bezig met hoe ons lichaam eruitziet dan anders. Maar het is ook de tijd van het jaar dat we vakantie vieren. We komen los van onze beweeg- en eetroutines, eten vaker buiten de deur, staan luiheid meer toe en hebben eerder spontane borrels.

Dit alles heeft tot gevolg dat velen gaan crashdiëten óf juist alle gezonde gewoonten laten varen en daardoor aankomen tijdens de zomermaanden, zich onprettig in hun lichaam voelen en minder energie ervaren. Hoe blijf je in balans tijdens de zomer? Deze holistische (eet)tips helpen jou om je energiek en prettig in je lichaam te voelen – zónder zomerkilo’s.

Met deze 15 adviezen kom je licht de zomer door!

1. Reken af met de dieet-mentaliteit

Heb je vaak gedachten als ‘ik moet een sapkuur doen om af te vallen’? Of ben je continu bezig met zo min mogelijk eten, omdat je ‘over een paar weken in bikini moet’? Dan is de dieet-mentaliteit actief in jou. Dit komt vaak voor bij mensen die veel op dieet zijn geweest. Het zorgt ervoor dat je focust op de korte termijn en heeft het jojo-effect als gevolg.

Neem het besluit om het anders te doen: richt je op de lange termijn en op kleine stapjes. Als je goed voor je lichaam zorgt, kun je namelijk al vandaag lekkerder in je vel zitten. Nee, je hebt nu misschien niet het gewicht dat je wenst. Maar als jij je goed over jezelf voelt en over wat je jezelf geeft, doet dat meteen enorm veel met je. Het bepaalt je gemoedstoestand en energie en hoe jij over je lichaam denkt.

Wat heb je nu nodig om je goed te voelen?

Vraag jezelf elke dag af: wat heb ik nodig om me lekker in mijn lijf te voelen? Welk eten? Welke beweging en ontspanning? Wat voor rust? En draag kleding waarin jij je prettig voelt.

Als je besluit om te focussen op wat er nodig is om je Nu goed te voelen, dan kom je de zomer heerlijk door. En je rekent voor altijd af met het korte-termijn diëten voor de zomer. Het gewicht dat je wenst, is er dan volgend jaar (en waarschijnlijk veel eerder) zónder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Stap voor stap kom je daar, in jouw eigen tempo.

2. Creëer een ochtendroutine en maak die heilig

Begin de dag op een manier die voor jou fijn voelt. Zo zet je ’s ochtends de toon voor de hele dag. Een ochtendroutine biedt veel houvast tijdens de zomer en je voelt je meteen goed en vrij. Idealiter beweeg je minimaal een halfuur op nuchtere maag, doe je een meditatie of een ademhalingsoefening en zorg je voor een gezond ontbijt. Yoga, Tabata (intervaltraining), hardlopen of wandelen zijn ideaal, omdat je het thuis of in de buurt van je huis kunt doen. Zo begin je de dag dicht bij jezelf, in contact met je lichaam. Je geeft jezelf meteen beweging, wat er de rest van de dag misschien niet meer van komt. En als je de ochtend goed begint, maak je gedurende de dag vanzelf gezondere keuzes.

Vóór het ontbijt bewegen is enorm waardevol om deze redenen:

  • Stimuleert de vetverbranding.
  • Gaat veroudering tegen.
  • Zorgt voor meer energie tijdens de dag.
  • Verlaagt het risico op diabetes.
  • Heeft een positief effect op je gemoedstoestand.
  • Verbetert je insulinegevoeligheid.

Lees verder: Ayurvedisch ochtendritueel voor de verschillende dosha-types

3. Wees voorzichtig met koffie (maximaal 2 koppen!)

Drink je veel koffie? Vervang je koffie (grotendeels) door water. De zomer is daar een perfect moment voor. Het is nu extra belangrijk om gehydrateerd te blijven, omdat je door de warmte meer zweet. Koffie verzuurt het lichaam en werkt vochtafdrijvend, terwijl je vocht in deze periode juist zo goed kunt gebruiken. Zeker als je op gewicht wilt blijven.

Voldoende water drinken, eventueel met een beetje citroen erin, zorgt ervoor dat afvalstoffen verdwijnen en je stofwisseling goed werkt. Ook geeft het langer een verzadigd gevoel. Tot slot: je behoudt je energie en concentratievermogen als je genoeg water drinkt. Mijn advies: drink maximaal twee koppen koffie per dag en niet na 14.00 uur.

Lees verder: Geen koffie meer drinken: 10 redenen waarom je hormonen hier blij van worden

4. Haal deze voedingsmiddelen in huis

Zorg ervoor dat je een basis aan ingrediënten in huis hebt waarmee je altijd een gezonde én lekkere maaltijd kunt bereiden. Dit maakt de kans kleiner dat je voor ongezonde verleidingen zwicht. Handig om op voorraad te hebben: havermout, quinoa, noten en zaden, peulvruchten, kokosmelk, tomatenpuree, verschillende soorten kruiden, eieren en in de vriezer wat fruit en groene groenten zoals doperwten, spinazie en avocado.

Zo kun je altijd een gezonde smoothie, een soepje of een simpele curry maken. Wil je een uitgebreide gezonde maaltijd, dan hoef je hier alleen maar enkele verse ingrediënten aan toe te voegen. Je kunt ze een of twee keer per week kopen. Belangrijk om te doen! Zorg er ook voor dat je bakjes en (shake)bekers in huis hebt, zodat je gezond eten kunt meenemen als je op pad gaat.

Inspiratie nodig? Hier vind je nog meer gezonde voedingsmiddelen.

5. Zorg voor een gezonde maaltijd in je vriezer

Regel dat er altijd een gezonde maaltijd in je vriezer ligt, die je even snel kunt opwarmen. Maak bijvoorbeeld meerdere porties soep. Wil de rest van het gezin onverwacht pizza eten? Dan heb jij in een handomdraai een soepje.

6. Weet wat je eet

In bijna alle restaurants zijn wel salades of soepjes te krijgen waarvan je niet aankomt. Denk even na voordat je bestelt: welk voedsel draagt bij aan een goed gevoel over jezelf? Het is een mooie gewoonte om jezelf deze zomer aan te leren.

7. Eet van het seizoen

Het kan zijn dat je in de zomer juist minder weegt dan in de winter. Het is een natuurlijk mechanisme. In de zomer zijn maaltijden over het algemeen lichter dan in de winter en het kan zijn dat je meer beweegt. Eet je nog zware maaltijden? Overstappen op salades, groene smoothies, sappen, groenten en fruit van het seizoen kan helpen om op gewicht te blijven tijdens de zomermaanden.

8. Geef je spijsvertering voldoende rust

Heel belangrijk: geef je spijsvertering rust. Het is enorm waardevol voor veel processen in je lichaam. Ook heeft het bij de meeste mensen een positief effect op de vetverbranding. Maak met jezelf de afspraak om maximaal 3 maaltijden per dag te eten en neem na de avondmaaltijd niets meer tot het ontbijt de volgende dag. Laat er het liefst 12 tot 16 uur tussen zitten, zodat je lichaam tot rust kan komen.

9. Luister goed naar je lichaam

Hoge temperaturen hebben vaak als gevolg dat je spijsvertering een beetje vertraagt. Je hebt minder trek in (zwaar) eten. Als je naar de signalen van je lichaam luistert, is de kans groot dat je zonder moeite wat afvalt.

Vind je het lastig om de boodschappen van je lichaam te ontvangen? Dit zijn 15 manieren om de verbinding met je lichaam herstellen.

10. Laat alcohol staan

In de zomer is het verleidelijk om ‘een drankje te doen’ op het terras of op het strand. Wil je in balans blijven? Minder of helemaal géén alcohol drinken helpt je daarbij. Bronwater met citroen en kombucha zijn goede alternatieven.

11. Ontspan zoveel mogelijk

Als je een druk leven hebt en altijd ‘aan’ staat, kan het zijn dat je afvalt tijdens de zomervakantie, omdat je lichaam eindelijk eens ontspant. Stresshormonen zoals cortisol en adrenaline nemen af waardoor vetverbranding beter z’n werk kan doen. Kamperen, veel buiten zijn, bewegen in de buitenlucht, naar de sauna of het strand, dansen… Ontspan zoveel als je kunt!

Hier vind je onze beste ontspanningstips.

12. Wandel na het avondeten

In de zomer is het lekker lang licht. Eet op tijd en maak er een gewoonte van om na de avondmaaltijd een wandeling te maken. Het stimuleert de spijsvertering, doordat wandelen je darmen actief maakt. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om buiten te bewegen: fietsen, wandelen, kanoën, zwemmen…

Wist je dat wandelen in de natuur bijvoorbeeld ontzettend gezond is en dat je trauma’s kunt verwerken dankzij wandelen? Dit zijn de voordelen van wandelen aan zee, op blote voeten, in de natuur of tijdens de volle maan. Je kunt daarnaast niet alleen helen door ín de natuur te zijn, je kunt ook leren over helen ván de natuur.

13. Loop op blote voeten

De zomer kan overweldigend zijn, zeker als je (hoog)gevoelig bent. De dagen zijn lang, je hebt veel zin om naar buiten te gaan en leuke dingen te doen. Voor je het weet, ben je voortdurend bezig. Dit kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt, meer gaat eten, je eigen behoeften niet meer voelt en over je grenzen gaat.

Contact met de aarde kalmeert je zenuwstelsel en balanceert je lichaam. Door te aarden breng je jouw lijf in z’n natuurlijke staat. Het neutraliseert ontstekingen, het zorgt ervoor dat je bloedsomloop beter stroomt en stimuleert allerlei lichaamsfuncties. Loop dus zoveel mogelijk op blote voeten, daar doe jij je lichaam veel plezier mee. In de zomer gaat dit makkelijk, dus maak gebruik van al het moois dat Moeder Aarde jou te bieden heeft. Je lichaam is je enorm dankbaar en het helpt jou om meer verbonden met jezelf te zijn.

14. Slaap genoeg

Door vakantie en lange zomeravonden kan je slaapritme veranderen. Het kan zijn dat je iets minder slaap nodig hebt dan gewoonlijk. Het is misschien geen probleem voor jou om later naar bed te gaan en eerder wakker te worden. Maar als je merkt dat je vermoeid raakt, maak je slaap dan belangrijk. Geef het prioriteit. Voldoende slapen zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding in balans komt en ’s nachts ruimt je lichaam op. Dit helpt jou om gezonde keuzes te maken en daardoor voel jij je blijer.

15. Laat perfectionisme los

Social media, tijdschriften en tv-programma’s tonen vaak een beeld van perfectie. Je moet er perfect uitzien en perfect gedrag vertonen, zoals supergezond eten en heel veel bewegen. Dit perfectionisme kan echt een valkuil zijn. Eer de uniekheid van je lichaam. Waar ben jij je lichaam dankbaar voor? En wees flexibel in het maken van gezonde keuzes. Gun jezelf ook af en toe een ijsje, taartje of drankje als je daar heel erg van geniet. Als je basis gezond is, kan je lichaam dit voedsel prima verteren en echt, je komt er niet meteen van aan. Zeker niet wanneer je ook beweegt. Geniet van de zomer!

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Wil je met je voedingspatroon aan de slag gaan om het meeste uit het leven te halen? Met de tips en inzichten van Dr. Anne Fleck wijs jij onverklaarbare vermoeidheid binnen een mum van tijd de deur!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees verder:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?