Nine Star Ki & Yi

Nine Star Ki: de levensenergie (chi) die zich door jouw leven heen beweegt

Door Nina Elshof
Nine Star Ki: de levensenergie (chi) die zich door jouw leven heen beweegt

Word jij graag geassocieerd met een os of varken, of met een ram of kreeft? De meeste vormen van astrologie maken gebruik van een dierenriem aan de hand waarvan jouw persoonlijke karaktertrekken worden uitgelegd. In deel 1 van de ‘Dit is Nine Star Ki reeks’ beschreef ik het al: in de Nine Star Ki astrologie komt er geen dierentuin aan te pas. We gaan dus niet uit van een ‘astrologisch label’ als ram of varken om zo te weten wat je bént. Het is namelijk veel interessanter om te onderzoeken hoe je je door het leven bewéégt.

Herhaling van beweging

Dit is geheel in overeenstemming met de Oosterse filosofische wijze van Nine Star Ki astrologie die er van uit gaat dat alles uit energie bestaat en dus altijd in beweging is. Inherent aan beweging is dat er patronen te herkennen zijn. Elke beweging herhaalt zich op den duur. En elke herhaling biedt telkens de mogelijkheid om opnieuw iets te leren of nog een keer – onder het motto oefening baart kunst – de oefening te herhalen.

Misschien herken je op een zeker moment zelf dat je wéér niet de juiste baan/partner/woonplek hebt gekozen. Of nog erger: dat je vrienden dat eerder herkend hebben dan jijzelf! Waarom maak je toch telkens weer dezelfde fout? Waarom trap je iedere keer weer opnieuw in dezelfde valkuil of zie je je voor eenzelfde probleem geplaatst?

Profiel van levensenergie

Een Nine Star Ki profiel geeft inzicht in hoe de levensenergie of chi energie zich door jouw leven heen beweegt, welke patronen zich daarin aftekenen en welke herhalingen zich laten zien. Het geeft inzicht in het energetische profiel waarmee je geboren bent dat zorgt voor de patronen in je leven. Zo’n profiel kun je beschouwen als je energetische pincode die toegang geeft tot jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Het grote verschil met een gewone geboortehoroscoop is dat je Nine Star Ki profiel je ook precies kan laten zien wat je nodig hebt om dergelijke patronen te doorbreken en wat je nodig hebt om je verder te kunnen ontwikkelen.

Nine Star Ki astrologie

Nine Star Ki astrologie is namelijk gebaseerd op de leer van de vijf elementen. Elk element heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken en kwaliteiten, maar kent zeker ook zijn eigen valkuilen. Een getal in de Nine Star Ki is direct verbonden met de kwaliteit van een element.

1-Water is bijvoorbeeld heel empathisch en sensitief, maar kan ook zo naar binnen gericht zijn dat er maar moeilijk mee te communiceren valt. 3 en 4-Hout is altijd positief en in beweging, maar kan ook enorm doordrammen en daarin best agressief worden. 9-Vuur is uitbundig hartstochtelijk en vol passie, maar kan ook enorm lange tenen hebben en alleen aan zichzelf denken. 2, 5 en 8-Aarde houdt met alles en iedereen rekening en is buitengewoon zorgzaam, maar kan je ook smoren in betutteling en regels. 6 en 7- Metaal is helder, spiritueel en rationeel, maar kan ook volledig het contact met het aardse, met het lichaam verliezen.

Het eerste getal

De grote vraag is natuurlijk hoe het dan precies werkt, die Nine Star Ki astrologie. Aan de hand van je geboortedatum worden drie getallen uitgerekend die refereren aan drie elementen. Je kunt dus een vuur-water-hout profiel hebben, maar ook een water-water-aarde of bijvoorbeeld een hout-aarde-metaal. In totaal zijn er 81 verschillende combinaties mogelijk en in elke combinatie ontbreken minimaal twee en maximaal vier van de vijf elementen.

Het eerste getal in je profiel wordt bepaald aan de hand van het jaar waarin je geboren bent. Dit kun je eenvoudig zelf uitrekenen. Tel hiervoor alle cijfers van het geboortejaar bij elkaar op. Blijf net zolang vereenvoudigen totdat er een getal onder de tien overblijft. Dus:

1959 = 1+9+5+9 = 24

24 = 2+4 = 6

Of:

1972 = 1+9+7+2 = 19

19 = 1+9 = 10

10 = 1+0 = 1

De uiteindelijke uitkomst van deze optelling, trek je af van 11, dat is een gegeven.

Dus:

11 – 6 = 5

Of:

11 – 1 = 10

10 = 1+0 = 1

In het eerste voorbeeld is de uit komst het getal 5, in het tweede voorbeeld de 1.

Als je geboren bent vóór 15 januari, moet je, als jaar van geboorte, rekenen met het jaar voorafgaand aan je geboortejaar. Ben je bijvoorbeeld geboren op 5 januari 1961, dan is het rekenjaar dat je gebruikt het jaar 1960. Ben je geboren op 14 januari 1979, dan is het rekenjaar dat je gebruikt het jaar 1978.

Voor iedereen die geboren is tussen 15 januari en 15 februari, is het eerste getal niet zo eenvoudig zelf te bereken. Omdat het Chinese Nieuwjaar elk jaar anders valt, moet een tabel geraadpleegd worden om te bepalen wat binnen de Nine Star Ki het juiste geboortejaar is.

De energie in jouw profiel

Zogezegd is een Nine Star Ki profiel opgebouwd uit drie getallen verbonden aan een element. De positie die elk element inneemt en de eigenschappen die daarbij horen, zorgen samen voor de energie in je profiel en zo ook, de dynamiek in je leven.

Het getal in de eerste positie van je profiel vertelt het verhaal van je algehele natuur. Deze algehele natuur kun je beschouwen als het voertuig dat je gebruikt om je door dit leven te bewegen. Welk type voertuig je gebruikt, wordt bepaald door het element getal dat hier staat. Dit voertuig heeft uiteraard bepaalde kenmerken die in sterke mate bepalen hóe je je voortbeweegt. Immers, een roeiboot kan bijvoorbeeld nooit zo snel gaan als een vliegtuig. Ook de moeite die het kost om een voertuig voort te bewegen, verschilt. Voor de een moet je een grotere inspanning leveren dan voor de ander.

Met een voertuig is het ook direct duidelijk hoe je het kunt gebruiken. Zo is het ook met de kwaliteiten van je algehele natuur. Al bij de eerste blik krijgt iemand, bewust of onbewust, aan de hand van deze eerste positie een indruk van je.

Ze voelen haarfijn aan dat je je traag of snel voortbeweegt. Dat je, bij wijze van spreken, water of lucht nodig hebt om je te verplaatsen. Zo kun je je bij 9-Vuur een Ferrari voorstellen en bij 1-Water juist de roeiboot of misschien zelfs wel een duikboot.

Chauffeur

Elk voertuig moet bestuurd worden en heeft een chauffeur nodig. Iemand moet immers bepalen welke kant het op gaat. De tweede positie van een Nine Star Ki profiel is verbonden met dat deel van jezelf dat je als de chauffeur kunt beschouwen. Dit is je ziel, datgene wat je ten diepste van binnen bent.

De chauffeur stuurt het voertuig aan. Het element getal dat hier staat, bepaalt welk doel de chauffeur kiest om het voertuig naartoe te bewegen. Een chauffeur kan het voertuig ook nog op tempo aansturen en afremmen of juist aanzetten tot meer spoed. Een goede chauffeur heeft een doel bepaald en weet waar hij naar op weg is. Het is je persoonlijke navigatiesysteem dat de weg wijst. Neem je de kortste weg, de toeristische route, een achteraf weggetje of liever de snelweg? Wil je via een omweg reizen of rechtstreeks op je doel afgaan? Hoe duidelijker je innerlijke chauffeur een koers bepaalt, hoe sneller je je doel zult bereiken.

Tweede Positie

In de tweede positie woont dus de chauffeur. Deze is voor de buitenwereld, en soms ook voor jezelf, verborgen en niet direct zichtbaar. Daarmee is het voor de buitenwereld, en soms dus ook voor jezelf, niet altijd duidelijk welk doel de chauffeur gekozen heeft om te bereiken. Je moet eerst nader kennis maken met die chauffeur om te weten wat zijn of haar doel is.

Reis

Het maakt niet uit welk doel je wilt bereiken, waar je naar op weg wilt. Op een zeker moment moet je daadwerkelijk op reis om dat doel te bereiken. Zodra je als chauffeur plaats neemt in of op je voertuig en een doel hebt bepaald om je naartoe te bewegen, is het zaak ook inderdaad in actie te komen. Je gaat op reis. Iedereen reist op een andere manier. De een is zwaar bepakt onderweg met veel bagage. De ander heeft slechts een rugzak en reist op lichtvoetige wijze de wereld rond. De een wil zich volledig verzekeren om toch vooral geen onverwachte zaken op hun pad te treffen. Anderen reizen het liefst op de bonnefooi en laten zich graag verrassen door het onverwachte. Ook hier bepaalt het element getal op welke wijze je reist.

Derde Positie

De derde positie is te vergelijken met het proces van het onderweg zijn, de reis. Het is als het ware de werkelijke weg waarlangs de chauffeur (tweede positie) het voertuig (eerste positie) stuurt in de hoop zo het voorgenomen doel te bereiken.

De derde positie is het equivalent van een reis. Het element getal bepaalt de wijze waarop je reist.

Cirkel van creatie

Nu is de truc van Nine Star Ki dat je niet wordt vastgepind op een enkel element dat je bént. Nine Star Ki kijkt naar hoe dit element beweegt en zijn aanwezigheid in leven neemt toe en af, net zoals eb en vloed. Bovendien zijn alle elementen vanuit zichzelf altijd op zoek naar de flow, naar doorstroming, naar beweging. Ze willen met z’n vijven een doorstromende cyclus van energie creëren. Een cirkel van creatie dus.

Als je je kunt voorstellen dat jij, met je eigen persoonlijke profiel, door middel van de elementen die daar onderdeel van uitmaken mee stroomt in die cirkel van creatie, kijk je toch tegen een heel ander plaatje aan dan tegen het ‘label’ dat je een ram of een kreeft bent.

Basis voor harmonie

Kennis van jouw eigen Nine Star Ki profiel geeft inzicht in de energiebeweging in je leven en de balans en disbalans. Met het je bewust worden van je profiel ontsluit je als het ware je persoonlijke, dieper liggende basis voor harmonie. Het zijn, interessant genoeg, de ontbrekende elementen in je profiel die je op weg kunnen helpen naar meer heelheid en meer balans in je leven. Daarmee ga je zien waarom en wanneer er disbalans ontstaat. Maar je krijgt daardoor ook vooral inzicht in wat je nodig hebt om de energiestroom en balans te herstellen!

Fijn om te weten; voor een persoonlijk Nine Star Ki consult, kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

Ontdek je innerlijke wijsheid samen met je ziel

Stem je af op de energieën en wensen van jouw ziel. Met dit online werkboek ga je terugkijken op de afgelopen periode en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor het nieuwe wat komt.

Neem de tijd om het oude af te sluiten in dankbaarheid, en ontdek je de zaadjes die in je ziel zijn geplant voor het nieuwe . Bestel de cursus en ga gelijk aan de slag!

bestel nu

Deel dit artikel online
Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof wordt erkend als dé specialist op het gebied van Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Ze is schrijver van onder meer het boek 'Huis & Ziel', is een internationaal spreker en geeft gepassioneerde lezingen over Feng Shui en Nine Star Ki astrologie. Nina is oprichter en directeur van de enige volledige erkende Feng Shui en Nine Star Ki beroepsopleiding in Nederland: de Feng Shui Academie. Naast de lessen kun je bij haar terecht voor Feng Shui en Nine Star Ki consulten, begeleidt ze ver- en nieuwbouw projecten en beantwoord zij je loopbaan- en levensvragen. "Ik ben een wegbereider, ik ben een vernieuwer, een visionair. En ik ben een breekijzer. Iemand die het initiatief neemt om dat geen wat niet meer werkt te doorbreken bij de gratie van een nieuwe geboorte. Het is mijn missie om iedereen bewust te maken dat je jezelf kunt leren kennen aan de hand van je huis. Dat je jezelf kunt bevrijden uit het harnas van angst en beperkingen door met behulp van Nine Star Ki te herkennen wat jouw levensmissie is."

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?