Liefde & Relaties

Vijf stappen om het drama met een giftige ex te doorbreken

Door Mjon van Oers
Vijf stappen om het drama met een giftige ex te doorbreken

Wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit in een oorlog, omdat je ex je in conflicten houdt, je gevechten met hem hebt, last hebt van intimidatie en andere nare zaken, dan is deze ervaring precies hetzelfde, als die van heel vele anderen die te maken hebben met een giftige (narcistische) ex. Het helpt dan een stap terug te doen om je innerlijke rust terug te vinden.

Een giftige (narcistische) ex zal vaak ook na de relatie een reden zoeken om het drama voort te zetten. Voordat je kunt begrijpen hoe je de cyclus van het drama kunt doorbreken, moeten je eerst begrijpen waarom je giftig ex op de eerste plaats zal proberen het drama uit te lokken. Er zijn een paar redenen.

Het waarom

Giftige / narcistische mensen zijn letterlijk verslaafd aan drama. Het is als een medicijn voor hen. Ze voelen zich altijd het slachtoffer, ellendig, bang en boos en vinden het leven niet eerlijk. Zij zijn ze niet gelukkig en daarom proberen ze actief dingen voor anderen te verpesten. Dit is natuurlijk een recept voor problemen.

Giftige mensen lokken graag negatieve emoties bij je uit. Wanneer ze dat lukt, voelen ze zich krachtig en minder kwetsbaar. Het is voor hen belangrijker dat ze zich beter voelen dan om jouw gevoelens te respecteren. Jouw pijn is een drugs die hen zich beter laat voelen over zichzelf.

Omdat hun ego het niet kan verdragen dat jij (een van hun prooien) kan wegkomen, willen ze graag de controle over je behouden. Het drama kan zo nog lang na de relatie doorgaan, tenzij je het stopt.

Door het te doorzien, maak jij jezelf krachtiger. Het beste wapen tegen giftige mensen: simpelweg geen energie meer aan hun gedrag besteden. Als je ze blijft voeden en aandacht geven, gaan ze door met wat ze doen. Dan lopen ze over je heen en hebben ze je in hun ban. Geef ze geen aandacht meer en het houdt op.

Stoppen met reageren

Dus hoe stop je met reageren op deze aanvallen van emotionele afpersing, provocatie en manipulatie? Het is gemakkelijker dan je denkt. Vooral in emotionele of dramatische situaties (zoals er altijd zijn met dit soort mensen), begin je stresshormonen aan te maken en begin je te denken dat je op een bepaalde manier hoort te functioneren en reageren.

Het is goed om te weten dat je brein erin is getraind om de bekende en bestaande (neurologische) paden te nemen. Het goede nieuws is echter dat je ook een ander pad kunt kiezen. Je kunt jezelf dus trainen om op een andere manieren te reageren.

Haal diep adem en zeg tegen jezelf: “Ik ga niet reageren. Dat is wat mijn ex wil en ik ga het niet geven.” Dit werkt echt!

Lijkt je dat lastig, volg dan de volgende stappen:

Stap 1: Zeg tegen jezelf: “Mijn innerlijke rust is belangrijker”

Observeer gewoon wat je giftige ex probeert te doen wanneer je wordt geconfronteerd met een uitdagende situatie die je geduld op de proef stelt, in plaats van verstrikt te raken in het drama en overdreven emotioneel te reageren.

Stap 2: Bepaal je oude gedrag

Als je reactie normaal gesproken is om te beginnen met schreeuwen, stop dan met schreeuwen. Als je reactie is om te gaan huilen, stop dan met huilen. Als je reactie is om te gaan roepen of terug te beledigen, stop dan daarmee.

Stap 3: Neem een pauze en adem

Je zult de reactie nog steeds in je voelen opkomen. Je zult proberen te doen wat je altijd al hebt gedaan; reageren. Maar als je even een pauze neemt dan behoud jij de controle over je eigen emoties – in tegenstelling tot je ex. Je giftige ex heeft geen controle over jouw reacties. Jij wel.

Stap 4. Erken de beledigingen of de beschuldigingen niet

Ga er gewoon aan voorbij en negeer het. Als je het gevoel hebt dat je niet kunt voorkomen dat je boos reageert, ga dan weg. Je giftige ex zal proberen je gevoelens te beheersen en te manipuleren, maar dat kan alleen werken als jij het laat gebeuren.

Stap 5. Negeer toekomstige provocaties

Negeer de toekomstige provocatie door helemaal niet meer te reageren en al het contact te verbreken als je dat kunt. Als je dat niet kunt en als je een noodzakelijke communicatie hebt met je giftige ex, blijf dan puur zakelijk. Bevestig in de noodzakelijke communicatie dan gewoon je punt of beantwoord de vraag en niets anders.

Je kunt de kracht terugnemen over je leven en je emoties. Je hoeft je hiervoor niet te verontschuldigen en je hoeft het jezelf niet uit te leggen. Je ex heeft geen macht meer als jij die niet geeft. Het gaat niet om hen. Het gaat om jou en je innerlijke rust.

Dit is hoe het verder gaat…

Nadat je consequent bent gestopt met reageren, zul je merken dat je giftige ex het misbruik en de provocatie opvoert en harder probeert je van streek te brengen en je te laten reageren. In het begin zal het moeilijk zijn, maar blijf dit gewoon negeren.

Nadat je dit langere tijd hebt gedaan, zul je merken dat je vanzelf niet meer zult reageren zoals vroeger. Je zult de reactie niet meer voelen. Dit is waar je wilt zijn.

Als je af en toe nog wel reageert, dan is dat logisch. Deze mensen zijn meesters in manipulatie. Het belangrijkste is om steeds minder te reageren totdat je helemaal niet meer reageert.

Sterk staan als nieuwe strategie

Wat gaat je nieuwe strategie worden in het omgaan met de giftige ex in je leven? Ga je laten zien dat zij je niet kunnen beheersen en dat het je koud laat wat zij wel/niet doen? Of laat je nog steeds over je heen lopen?

Of ga je sterk staan en daardoor laten zien wie en wat je werkelijk bent (namelijk een vrij en onafhankelijk mens) en dat je ex over jou nooit nog enige macht meer zal hebben?

Laat nooit iemand anders bepalen hoe jij je voelt of reageert. Geef een ander niet zo’n macht over jou.

Wanneer je besluit niet te reageren op de onzin van je giftig ex, dan besluit je de volledige controle over je leven te nemen. Jij bepaalt hoe jij je wilt voelen, in plaats van een knop te blijven die je ex kan indrukken. Je ex heeft niets over je te zeggen! Ga jezelf weer opbouwen. Negeer ze. Dat is vaak het enige wat werkt! Na een tijdje zul je merken dat het werkt en dat ze je met rust laten….

Het gaat om andere keuzes maken. Je hebt geen controle over je giftige ex, maar wel over jouw emoties. Daarom moet je jezelf op focussen op jouw keuzes. Kies ervoor om ervan te groeien, zodat je een mooier liefdesleven aantrekt. Het is allemaal gewoon een leerervaring.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Anne Huting 22 november 2020 - 16:30
  Reply

  Ik herken het allemaal. Maar ik zit min of meer aan hem vast omdat ik een appartement huur van hem en ik geen kant op kan. Steeds komt hij met iets wat ik moet doen, nu bijv. weer dat het appartement getaxeerd moet worden en ik niet durf te weigeren omdat het zijn appartement is. Daarvoor eerst allerlei verwijten naar mij, wat toch nog steeds tot diep in mijn ziel raakt. Ik ben er wel trots op dat ik naar hem toe nooit verwijten heb gemaakt. Maar ik kom niet uit deze vicieuze cirkel. Ik sluit mij van iedereen af, want ik voel mij niemand! Het liefst zou ik als een mol onder de grond verdwijnen.

  1. nicolina 18 mei 2022 - 12:56
   Reply

   ik heb verplichte communicatie met mijn ex omdat we kinderen hebben. al 7 jaar reageer ik alleen op concrete zaken mbt onze kinderen. Maar nog steeds gaat hij maar door. Hij heeft inmiddels een nieuwe partner en die treedt op als buffer, maar achter zijn nieuwe partners rug om, gaat hij maar door met het mij lastig vallen. Het is allemaal net niet ernstig genoeg om aangifte te kunnen doen, maar het maakt mij zo angstig, depressief, moedeloos en lusteloos.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?