Home Narcisme Is een relatie met een narcist in de toekomst te voorkomen?

Is een relatie met een narcist in de toekomst te voorkomen?

Door Mjon van Oers
narcisme

Ben jij iemand die steeds opnieuw valt voor ‘foute’ narcistische mannen? Als je je telkens aangetrokken voelt tot typische narcisten, kan dit gevaarlijk zijn voor je welzijn, want het misbruik kan dan van kwaad tot erger gaan. De beste manier om dit te voorkomen is dat je niet meer aan een dergelijke relatie begint. Maar hoe?

Narcisme

Narcisme komt als persoonlijkheidskenmerk bij iedereen wel voor, in verschillende gradaties. Een persoon kan een aantal narcistische kenmerken hebben, wat tamelijk normaal is, of er erg veel hebben, zoals het geval is bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis, of er ergens tussenin zitten. Een echte narcist vertoont niet zomaar wat arrogante gedragspatronen, maar heeft een ernstige psychische aandoening.

Narcisten met veel macht kunnen enorme schade en crisissen in de samenleving veroorzaken. Dichter bij huis kunnen ze je als familielid, collega of baas volledig te gronde richten. Nog dichterbij komt een narcist in romantische relaties. Ze manifesteren zich naar buiten toe als de perfecte partner, maar hebben ondertussen geen oog voor het welzijn van hun partner of de omgeving. De enige aan wie iemand met de narcistische stoornis denkt, is aan zichzelf. Het is logisch dat dit veel, heel veel problemen in liefdesrelaties veroorzaakt.

De beste manier om dit te voorkomen is dat je niet meer aan een dergelijke relatie begint. Maar hoe? Hier volgen enkele tips.

Wees niet naïef

Laten we eerlijk zijn. Narcistische mannen geven je in eerste instantie een heel speciaal gevoel, als ze je proberen te vangen als hun prooi. Je voelt je levend en verliefd, en hij voldoet aan je wildste romantische en seksuele fantasieën. Maar helaas, deze prins op het witte paard bestaat niet. Als iemand jou al te snel tot zijn prinses wil kronen, wees dan voorzichtig!

Wacht even

Als je net uit een relatie met een narcist komt, wacht dan even voor je aan een volgende relatie begint. Hoogstwaarschijnlijk zul je je onbewust aangetrokken voelen tot een romantische partner die je herinnert aan de narcist die je zojuist hebt verlaten (of die jou verliet). In een verzwakte toestand (denk aan een trauma of een depressie) zul je zeer kwetsbaar zijn, en je oordeel zal niet geweldig zijn.

Als je valt voor een niet-narcist, is dat alvast een goed teken. Het kan dan extra moeilijk zijn om de nieuwe romance te weerstaan. Toch is dit misschien niet direct het moment om verder te gaan. Wacht dus nog even tot je zeker weet dat je te maken hebt met een psychisch gezond persoon. Als het iemand is die echt om jou geeft, zal hij het niet erg vinden om te wachten.

Word zelf sterk

Verliefdheid kort na een gewelddadige relatie kan ook een vorm van overdracht zijn: in plaats van een geliefde zoek je eigenlijk een ‘therapeut, iemand die jou kan ‘redden’. Maar je nieuwe liefde is waarschijnlijk geen therapeut, en heeft er vast ook geen zin in die te spelen. Een liefdesrelatie kan je niet genezen van je herinneringen of je trauma. Van nature niet. Jij bent de enige die jezelf uiteindelijk kan helen.

Word zelf sterker en herstel je gevoel van eigenwaarde, zodat je minder manipuleerbaar wordt en in de toekomst gezondere keuzes zult maken.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbuik in de liefde

Dit is een fragment uit Narcistisch misbruik in de liefde. Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen? De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50

Kijk voor meer informatie en workshops: Narcismeinrelaties.nl

Lees ook deze artikelen:

Laat een bericht achter