Narcisme

Zo herken je een spirituele narcist

Door Wendy Gillissen
Zo herken je een spirituele narcist

Narcisme komt veel voor in de spirituele wereld. Psycholoog Wendy Gillisen krijgt regelmatig mensen in haar praktijk die maanden, soms jarenlang energetisch, financieel en emotioneel zijn leeggelopen door narcistische healers, paragnosten, docenten en therapeuten. Hoe herken je een spirituele narcist? Wat zijn de signalen waar je op kunt letten?

Uiteindelijk moet alles blijven draaien om de spirituele narcist. Die heeft de wijsheid in pacht, die spreekt als enige met jouw engelen of gidsen, die staat in verbinding met de hoogste waarheid en weet als beste wat goed is voor jou.

Misleiding van onschuldige mensen

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kapen graag bepaalde onderwerpen, beroepen en terreinen waar ze makkelijk een positief imago kunnen creëren, kunnen misleiden en energetisch meeliften op andermans energie. Dit zijn terreinen waarop het relatief makkelijk is om onervaren mensen illusies voor te spiegelen.

Favoriete terreinen van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn bijvoorbeeld de wereld van de goede doelen, liefdadigheidswerk, vrijwilligerswerk, therapieland, de yogawereld, sjamanisme, allerlei religies en: de wereld van de spiritualiteit in het algemeen.

We hebben allemaal misschien wel een beetje de neiging mensen die werkzaam zijn in de spirituele wereld te idealiseren of op een voetstuk te zetten. Zeker wanneer een spirituele narcist talenten of kwaliteiten heeft, kunnen we onze autoriteit weggeven en het woord van de therapeut, paragnost of healer meer waarde toekennen dan onze eigen intuïtie en gezond verstand.

Onzuiver gebruik van spirituele talenten

Het kan het zeer verwarrend zijn dat spirituele narcisten wel degelijk kwaliteiten kunnen bezitten als helderziendheid en heldervoelendheid. Ze zijn doorgaans zeer gevoelig voor energieën en emoties van anderen. Daarbij kunnen ze soms zeer getalenteerd zijn in het werken met energieën, met NLP, hypnose of andere technieken die invloed hebben op ons energieveld en de werking van onze geest. Of ze deze kwaliteiten op een zuivere en integere wijze inzetten, is een tweede!

Deze spirituele technieken kunnen onzuiver worden gebruikt om te manipuleren, en vermengd worden met misleidende uitspraken of regelrecht bedrog.

Afhankelijkheidsrelatie

Een spirituele narcist is er eigenlijk altijd op uit een afhankelijkheidsrelatie te creëren. Uiteindelijk komt het er altijd weer op neer dat de leerlingen, klanten of cliënten van de relatie met de narcist en hun diensten afhankelijk moeten blijven.

Het is, onuitgesproken uiteraard, nooit de bedoeling dat je écht in je eigen kracht komt te staan, je eigen kwaliteiten gaat neerzetten en je eigen wil en soevereiniteit claimt. De narcist zal dit natuurlijk stevig ontkennen.

Middelpunt en hoogste positie

Uiteindelijk moet alles blijven draaien om de spirituele narcist. Die heeft zogenaamd de wijsheid in pacht, spreekt als enige met jouw engelen of gidsen, staat in verbinding met de hoogste waarheid, weet als beste wat goed is voor jou, kan jouw toekomst voorspellen of beïnvloeden. Deze persoon ontvangt de financiële middelen, blijft de hoogste en de beste en moet op een voetstuk blijven staan.

Grenzen oprekken

Een ander belangrijk alarmsignaal van de spirituele narcist is het oprekken van grenzen. De spirituele narcist rekt op meer of minder subtiele wijze professionele grenzen op die normaal gesproken worden gehandhaafd in relaties met therapeuten, leraren of healers. Vaak subtiel, in het begin. “Blijf een keer eten.”, “Kom werken in mijn centrum – als vrijwilliger.”, “Kom mee op vakantie met mij en mijn man.”

Een professionele en integere docent, therapeut of healer houdt werk en privé en werk in principe gescheiden – om belangenverstrengeling te voorkomen.

Natuurlijk kan het, wanneer dit zuiver blijft, best een keer gebeuren dat je koffie drinkt met je yogadocent of een borreltje doet met de groep van de spirituele therapie met de docent erbij. Maar de spirituele narcist creëert dit soort situaties stelselmatig en doelbewust: om persoonlijke afhankelijkheidsbanden te smeden.

Sektevorming

Soms kunnen dit soort situaties sekte-achtige vormen aannemen. Een cliënt van mij maakte dit mee. De yogadocent en therapeut in diens eigen centrum moedigde al zijn therapiecliënten aan om zijn yoga-opleiding te gaan volgen. Ze werden daarbij allemaal gestimuleerd om groepstherapie te doen. In deze groepstherapie moest iedereen elkaar knuffelen en hun meest intieme geheimen vertellen, of ze dit nu wilden of niet.

De leden van de therapiegroep werden ook geacht allemaal met elkaar bevriend te raken. Daarbij bleef iedereen regelmatig bij hem thuis eten. Dat was gezellig, maar uitspraken die botsten met de mening van de yogadocent werden niet geduld en beantwoord met irritatie, ontkrachting of zelfs verbaal geweld.

Signalen

Nu je meer weet over spirituele narcisten, is het belangrijk om de signalen te onthouden en later te herkennen. Wat zijn de meest voorkomende signalen van spiritueel narcisme? Dit zijn de kenmerken:

Spirituele narcisten:
 • Worden graag op een voetstuk gezet of eisen dit zelfs;
 • Weten beter dan jij wat goed is voor jou;
 • Hebben altijd gelijk en dulden geen tegenspraak;
 • Beweren je in je kracht te willen helpen staan of healen, maar eigenlijk blijven je problemen bestaan of worden erger;
 • Willen geen nee horen;
 • Halen jou binnen in hun privé-situatie of dringen zich binnen in die van jou;
 • Hebben vaak serie na serie van volgers, klanten, leerlingen of volgelingen die na maanden of jaren gedesillusioneerd en zelfs financieel berooid achterblijven, waarna een nieuwe groep zich aandient;
 • Claimen bijzondere gaven, talenten of diploma’s te hebben, maar bewijs ervoor ontbreekt vaak;
 • Zijn erg goed in manipuleren en illusies creëren;
 • Doen voorspellingen of andere lovende of juist kleinerende uitspraken over jou en jouw leven waardoor je zich nog meer aan zich binden;
 • Raken hun interesse in jou kwijt zodra je in je kracht gaat staan!

Sterk in je eigen schoenen staan

Wanneer je je losmaakt van een spirituele narcist en je eigen autoriteit terugneemt, zal de spirituele narcist in de eerste instantie vaak reageren met woede en heftige negativiteit. Mogelijk worden andere volgers, die nog wel in de ban van de narcist zijn, tegen je opgezet. Het vraagt doorzettingsvermogen en kracht om dan stevig te blijven staan. Maar hoe meer je je losmaakt, en hoe meer je je eigenwaarde, de macht over jezelf en je soevereiniteit terugneemt, des te minder de narcist geïnteresseerd zal zijn in jou. Er valt dan niets meer bij je te halen. Dan ben je de baas over jezelf. Dan ben je vrij!

Het gaslighteffect

Het gaslighteffect

Hoe herken je verborgen narcisme en gaslighting? In Het gaslighteffect geeft Dr Robin Stern inzichten zodat je begrijpt wat er precies gebeurt, en reikt ze je de tools aan om sterker in je schoenen te staan. Zo hoef je niet langer aan je eigen ervaringen te twijfelen en kun je steeds zelfverzekerder voor je opkomen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de tactieken van de spirituele narcist:

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reactie
 1. Dennis Lorenzini 8 mei 2023 - 03:57
  Reply

  Hartelijk dank voor dit bericht. Opgroeien in een pathologisch narcistisch gezien is werkelijk een oorlogsgebied. Het kost me jaren van mijn leven om hier van te herstellen nu ik het helemaal kunnen heb doorgronden. Maar de pijn is ondrakelijk. Maar opgeven never nooit niet!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?