Liefde & Relaties

Hoe herken je een narcist versus je tweelingziel in de liefde? 11 verschillen

Door Mjon van Oers
Hoe herken je een narcist versus je tweelingziel in de liefde? 11 verschillen

Heb je het gevoel dat je je tweelingziel hebt ontmoet? Dan is dit artikel belangrijk voor jou. “Er zijn narcisten die het idee van de tweelingziel exploiteren om in hun eigen behoeften te voorzien en hun slachtoffers in de relatie te laten blijven. Je moet dus de verschillen kunnen herkennen.” Narcisme-expert Mjon van Oers legt je in dit artikel deze belangrijke 11 kenmerken van narcistische versus tweelingzielrelaties uit.

Er zijn narcisten die het idee van de tweelingziel exploiteren om in hun eigen behoeften te voorzien en hun slachtoffers in de relatie te laten blijven. Je moet dus de verschillen kunnen herkennen.

Is de liefde tussen jou en iemand tot wie je je voelt aangetrokken echt of is het een narcistische liefde? Hoe zit het met liefdesrelaties die de indruk wekken een geschenk uit de hemel te zijn, maar rampzalig eindigen? Zou zoiets jou kunnen gebeuren? Het antwoord is ‘ja’ en daarom is het belangrijk om onderscheid in de liefde te kunnen maken.

Intense ervaringen

Kennis van het bestaan van verschillende verbindingen is van onschatbare waarde. Het is logisch dat je je tijd niet wilt verspillen en dat je niet door de pijn wilt gaan van een relatie met een narcist. Aan de andere kant wil je een eventuele tweelingziel niet meteen opgeven. Beide kunnen zeer intense ervaringen zijn in je liefdesleven en dit zorgt voor veel verwarring. Je moet ze dus uit elkaar kunnen houden. Maar hoe?

Ik zou willen dat er een gemakkelijke manier was om het verschil te herkennen tussen een narcist en je tweelingziel, maar het is iets wat heel lastig kan zijn. Veel van de tekenen in een narcistische relatie kunnen namelijk ook gezien worden voor die van de tweelingzielverbinding en andersom. Om te kunnen begrijpen wat de essentiële verschillen zijn tussen een narcistische en een tweelingzielenliefde zullen we eerst een aantal zaken moeten definiëren.

Wat zijn tweelingzielen?

Je ware tweelingziel is een unieke ‘match’ met jouw trillingsfrequentie. Dit is waarom de band tussen tweelingzielen zo anders is dan elke andere romantische relatie. Het is iemand die écht ‘op dezelfde golflengte zit’ als jij. Dit maakt het zo bijzonder en uniek. De verbinding is heel erg intens. Je voelt je op ieder vlak tot elkaar aangetrokken en er is een vertrouwdheid en een verbondenheid waar niemand aan kan tippen.

Je tweelingziel is ook een spiegel die je de lessen reflecteert die je het meest nodig hebt om over jezelf te leren in het leven, zodat je ziel groeit en je naar een hoger niveau van begrip van het leven en de liefde stijgt. Dit is niet alleen vanuit een menselijk fysiek perspectief, maar ook vanuit emotionele, mentale, energetische en spirituele perspectieven.

Veel tweelingzielen ontmoeten elkaar, om daarna weer uit elkaar te gaan, om het niveau te kunnen bereiken waarop ze na verloop van tijd daadwerkelijk met onvoorwaardelijke liefde kunnen verbinden. Dit is een periode waarin iedere tweelingziel op een eigen manier naar elkaar toe aan het groeien is, om in een later stadium eventueel te kunnen samenkomen.

Je tweelingziel kan misschien soms wat narcistisch gedrag vertonen. Dit kan onderdeel zijn van hun eigen onbewuste verwonding op hun pad in de liefde, maar dat is niet waar de reis van tweelingzielen over gaat.

Narcisten

Wanneer we de definitie van een narcist onderzoeken, dan leer je al snel dat het een klinische term is. Een echte narcist heeft een ernstige stoornis. Het is een beschadigde ziel die geen verbinding kan maken met zichzelf, laat staan met iemand anders. Dit is dus eigenlijk helemaal niet vergelijkbaar met de intensiteit van een ware tweelingzielverbinding.

Er zijn narcisten die het idee van de tweelingziel exploiteren om in hun eigen behoeften te voorzien en hun slachtoffers in de relatie te laten blijven. Je moet dus de verschillen kunnen herkennen.

Heb jij te maken met een narcist? Dit zijn de 9 kenmerken narcist

Heb je een narcistische relatie of een tweelingzielrelatie?

Deze lijst is verre van volledig, maar het geeft je een aantal belangrijke kenmerken om het onderscheid te kunnen maken tussen een narcistische versus een tweelingzielenliefde:

1. In een narcistische relatie verlies je steeds meer van je eigen identiteit.

De ware liefde in een tweelingzielverbinding vraagt juist om de meest volledige versie van je ware Zelf te worden.

2. De relatie met een narcist zal je aandacht afleiden van je carrière, spirituele missie en dienstbaarheid, terwijl een tweelingziel je er juist naartoe zal leiden.

3. Je kunt je onveilig of onprettig voelen rond je narcistische partner. Dit is het teken dat het niet je tweelingziel kan zijn.

Je tweelingziel voelt aan als ‘thuiskomen’ en de verbinding geef je een gevoel van innerlijke rust en veiligheid.

4. In een narcistische relatie kun je zeer boos worden en kun je, waarschijnlijk zeer terecht, heel lang boos blijven.

Je ware tweelingziel kan je niet echt boos maken. En, als het een keer wel zo is dan is dat maar van korte duur.

5. Een narcistische relatie creëert gevoelens van wederzijdse afhankelijkheid.

Tweelingzielen zijn op geen enkele manier afhankelijk van elkaar. Ze zijn volledig vrij om hun leven te leiden zoals ze dat willen, terwijl hun zielen altijd in liefde zijn verbonden.

6. In een narcistische relatie voelt het alsof je jezelf steeds moet aanpassen of moet vechten om je eigen ideeën, gewoonten en waarde te kunnen behouden.

Tweelingzielen vullen elkaar aan en zijn tegelijkertijd verschillend zoals yin en yang. In deze verbinding kun je elkaars verschillen en vaardigheden meestal meteen begrijpen en respecteren. Je hoeft geen façade van jezelf op te zetten of achter te houden wat je denkt en voelt.

7. De invloed van een relatie met een narcist kan zeer ongezond zijn en als gevolg daarvan kun je zeer negatief, depressief en zelfs ziek worden.

Het gevolg van de tweelingzielverbinding is dat juist je hogere liefdevolle ware Zelf groeit.

8. Een narcist zal je levenskracht ondermijnen en veel energie kosten. De energie van een narcistische relatie is verslavend en verzwakt je. Door deze verbinding voel je je vaak uitgeput en onwaardig.

De energie van de tweelingzielverbinding is uitdagend, krachtig en maakt je uiteindelijk sterker. Je tweelingziel zal je stimuleren en je levenskracht en energie te helpen verhogen.

9. In een ongezonde narcistische relatie lijkt het een steeds grotere egostrijd en machtsstrijd te worden. Er zal vaak een heleboel pijn en gedoe zijn om de macht en zo de controle te behouden. Je hart zal zich afsluiten.

Tweelingzielverbindingen gaan over het spirituele zielspad en de groei naar onvoorwaardelijke liefde. Je ware tweelingziel zal je hogere Zelf ontwaken en je hart openen om je uiteindelijk van de overdreven egocontrole te bevrijden.

10. Narcistische relaties zijn ingewikkeld, confronterend, bedwelmend en maken het zeer lastig om je vreugde te behouden. Ze zijn bedoeld om de (vaak harde) lessen te leren die je nodig hebt en daarna weer verder te gaan.

Tweelingzielen zijn voorbestemd voor elkaar. Ze zijn het voorbeeld van de eeuwige zielsverbinding tussen twee ware geliefden. Je kunt het ook een heilig huwelijk noemen. Tweelingzielen zijn twee delen van één geheel en ‘je andere helft ontmoeten’ is dan ook een van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven.

11. Bij een narcistische relatie komt er vroeg of laat een moment dat je uiteindelijk beseft dat je de keus hebt: blijven en jezelf kwijtraken of vertrekken en jezelf redden.

De liefde voor je tweelingziel gaat daarentegen niet voorbij. Deze ware liefde is onvoorwaardelijk en blijvend. Het is een onbreekbare verbinding.

Conclusie

Uiteindelijk gaan tweelingzielverbindingen over het spirituele zielspad en de groei naar onvoorwaardelijke liefde. Narcistische relaties gaan daarentegen over het ego in stand houden met voorwaardelijke liefde. Dat is nooit echte liefde, omdat ware liefde bij uitstek altijd onvoorwaardelijk is. Narcistische liefdes en tweelingzielenliefdes zijn uiteindelijk dan ook echt twee tegenpolen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Om echt te verenigen in het fysieke vereisen tweelingzielenliefdes veel geduld en een grenzeloze innerlijke spirituele spierkracht. Deze reis zit vol uitdaging en het belangrijkste daarbij is het laten gaan van je angstige ego en het ontwikkelen van onvoorwaardelijke liefde. Een diepe detox van je liefdesleven voor het zuiveren van je fysieke, emotionele, energetische, mentale en spirituele kanten zal je daarbij helpen. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in Detox je Liefdesleven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over narcisten in relaties:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
  1. Wilma de Jonge 19 juli 2023 - 12:51
    Reply

    Prachtig geschreven!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?