Narcisme

Narcisme: hoe herken je een sensitieve narcist?

Door Wendy Gillissen
Narcisme: hoe herken je een sensitieve narcist?

Wist je dat er een soort narcist bestaat die misschien nog gevaarlijker is dan de openlijke narcist omdat hij veel moeilijker te herkennen is? Dat is de verborgen of sensitieve narcist. In de literatuur en op internet is veel informatie te vinden over de openlijke narcist: de charismatische man of vrouw die zich presenteert als charmant, en strooit met aandacht, complimenten en cadeautjes om je binnen te halen (om je vervolgens te devalueren en gebruiken). In dit artikel lees je over de sensitieve narcist.

Overal waar ‘hij’ staat, kun je ook ‘zij’ lezen.

Introvert

De verborgen of sensitieve narcist presenteert zich in eerste instantie heel anders dan de extraverte narcist. Deze persoon blaakt niet van overdreven zelfvertrouwen en eigendunk. Sensitieve narcisten houden zich veel meer op de achtergrond. Ze brallen niet zo openlijk en scheppen niet zo op. Ze verleiden je niet met aandacht, rozen en romantische uitjes. De sensitieve narcist oefent op een heel andere manier een geheimzinnige aantrekkingskracht uit.

Verleidingstactiek

De sensitieve narcist heeft een totaal andere verleidingstactiek dan de openlijke narcist. Hij of zij betovert je met de persona van de nobele, lijdende prins of prinses die zo veel in zich heeft, maar er tragisch genoeg maar nooit toe komt echt in zijn eigen kracht en op eigen benen te gaan staan. Het verwarrende is dat sensitieve narcisten vaak wel degelijk veel sluimerende talenten hebben. Vaak zit er ook een kern van waarheid in hun tragische verhaal: sensitieve narcisten hebben meestal een achtergrond van verlies, verwaarlozing en trauma.

Slachtofferschap

Maar dat de sensitieve narcist er in wezen niet werkelijk iets aan doet om diens tragische wonden te helen en zijn talenten écht in de wereld neer te zetten, gaat soms pas na jaren opvallen. Ze hebben altijd wel een reden om niet echt aan zichzelf te werken, of doen alsof… zonder resultaat. Ze hebben op een subtiele manier het slachtofferschap tot kunstvorm verheven. Met zijn noodlijdende dynamiek trekt de sensitieve narcist ondertussen wel alle aandacht naar zich toe: van een partner, een kind of een heel gezin. Alles draait om de narcist.

Jaloezie

Daarbij kan het lang duren voordat het gaat opvallen dat de sensitieve narcist graag jouw aandacht wil en op jouw kracht en energie teert, maar het niet zo leuk vindt als jij gelukkig bent en straalt. Op de één of andere manier vindt hij of zij dan altijd een manier om je subtiel of minder subtiel omlaag te halen of te kwetsen. De voornaamste reden hiervoor is diep weggestopt maar simpel: als jij krachtig en gelukkig bent, en je eigen dingen doet in de buitenwereld, zou je de narcist wel eens in de steek kunnen laten. Een andere reden is ook voor de hand liggend: jaloezie. Het is pijnlijk voor een sensitieve narcist om aan te zien dat jij wél slaagt en straalt, terwijl zij het niet durven of kunnen.

Opofferen

Degenen die het meest geneigd zijn in de val van een sensitieve narcist vallen zijn meestal empathische, gevoelige mensen die de neiging hebben zich op te offeren en moeite hebben voor zichzelf te kiezen. Ze sluiten naadloos aan bij de sensitieve narcist en diens behoeften omdat ze precies omgekeerd in elkaar zitten. In plaats van de ander leeg te trekken, geven ze zichzelf en hun eigen kracht weg. Vaak zijn het mensen die in hun jeugd weinig echte aandacht en liefde gehad hebben, ondanks hun talenten en kwaliteiten weinig eigenwaarde hebben, en hun bestaansrecht hebben leren verdienen door de ander van dienst te zijn.

Sabotage

Een sensitieve narcist weet altijd een manier te vinden om je geluk, succes of zelfstandigheid te saboteren – juist als jij een stap vooruit zet. Dat is een van de voornaamste redenen dat relaties met sensitieve narcisten zo slopend en vernietigend zijn.

Signalen

Een aantal signalen dat je misschien een relatie hebt met een sensitieve narcist:

 • Hij of zij weet altijd de stemming te bederven als de dingen niet gaan zoals hij wil, of als jij het juist erg naar je zin hebt.
 • Hij vindt altijd een manier om je te devalueren op het moment dat jij juist straalt: door een opmerking over je uiterlijk, bijvoorbeeld. “Goh, in de spijkerbroek lijken je benen veel dikker.”
 • Hij devalueert je regelmatig door anderen overdreven te prijzen. “Mijn collega heeft zo’n perfect figuur – dat is nog eens een mooie vrouw.” “Je vriendin is zo intelligent – die weet tenminste hoe je een presentatie geeft.”
 • Hij of zij heeft problemen maar weigert er echt aan te werken, en slaag er altijd in een ander voor diens karretje te spannen.
 • Hij of zij heeft emotionele en psychologische problemen, maar weigert in therapie te gaan of doet maar alsof door de therapeut naar de mond te praten.
 • Wanneer je hem of haar dreigt te verlaten, volgt het drama: heftige emotionele uitbarstingen, overdreven zielige spijtbetuigingen, woedeaanvallen, en zelfs dreigen met geweld of zelfmoord.

Doodlopende weg

Het spreekt vanzelf dat een relatie met een echte sensitieve narcist net zo’n doodlopende weg is als een relatie met een openlijke, extraverte narcist. Uiteindelijk is jouw welzijn immers niet hun prioriteit, en zelfs niet van belang. Door hun gebrek aan empathie en verbinding met hun hart kunnen ze niet eens voelen dat ze je emotioneel en psychologisch geweld aandoen. Hun eigen gebrek aan zelfliefde, eigenwaarde en veiligheid is zo groot, dat ze er niet overheen kunnen kijken. Hun eigen behoeften beheersen alles.

Liefde

Empathische mensen die in de valkuil van de sensitieve narcist stappen, zijn net als velen van ons nog buiten zichzelf op zoek naar liefde en bevestiging. Dat is de valkuil waar we in stappen als we in de ban raken van elke narcist of andere ongezonde partner. De basis van het aantrekken van een gezonde relatie is echter een goede relatie hebben met jezelf. Dat houdt in dat je alle stukken in jezelf heelt zodat je in je eigen kracht kunt staan: waar je jezelf nog afwijst, bang bent voor je eigen kracht, jezelf nog afkeurt en veroordeelt. Dan sta je sterk en kun je echt stralen. Dan ben je klaar voor die leuke partner!

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

In ‘Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk’ laat Mjon van Oers op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over narcisme:

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reacties
 1. dirk 19 april 2018 - 00:42
  Reply

  nog een uiterst listig iets van de stille verborgen en nu heet dat ook al sensitieve narcist, deze doet de dreigingen/geweld niet zelf maar laat ze door andere doen. maar let op; een maal dat ze bij je weg zijn (maar nog niet los !!) en dat doen ze stuk voor stuk, hun oude vrienden weer benaderen, waar ze eerst zoveel op aan te zeuren hadden, en kijk uit, hoe meer liefde je ze geeft, hoe erger ze worden. dit komt omdat ze het niet herkennen in hunzelf, bij hun is dat leegte.....

 2. Hdanny Peters 27 april 2018 - 15:56
  Reply

  Dirk, Je hebt gelijk met 'oude vrienden' benaderen....!! Kijk uit en probeer het te herkennen!

 3. queenie 16 augustus 2018 - 14:15
  Reply

  Maar hoe dan? Ik heb een vermoeden dat mijn ex een narcist is. Maar wat als hij het niet is dan heb ik een goede man uit mijn leven gezet. Hoewel hij mij aan de kant heeft gezet nadat hij door had dat ik een break' wilde. Nadat hij mij de 'silent treatment' gaf had ik hem een bericht gestuurd om te praten. Dat wilde hij niet. Hij vond wel dat we er niet meer over moeten praten, maar gewoon de liefde bedrijven en verder gaan. Ik zei Nee dat gaat niet gebeuren..eerst praten. Toen zei hij..Ok dan laten we het hierbij. Dat heb ik gedaan..na bijna 4 jaar samen.

 4. K.J.M. Andeweg 12 januari 2019 - 19:42
  Reply

  Jullie hebben het hier over een sensitieve narcist maar bestaan er ook hoogsensitieve narcisten of zijn dat altijd narcisten die doen alsof ze hoogsensitief zijn?

  1. Heidi v 16 januari 2019 - 08:52
   Reply

   Dat vroeg ik mij ook al, maar ik denk dat je dan onder een ander label moet kijken. Ik denk zo iemand te kennen maar ik beschouw het vanuit verlatingsangst en slachtofferschap. Ik denk dat een hoogsensitief persoon zo'n trekjes kan hebben door trauma's op jonge leeftijd waarbij hij/zij die pijnstukken niet onder ogen durft komen en wegvlucht van zichzelf in zaken zoals spiritualiteit, ... Hij/zij is de binding en grondig met zichzelf kwijt en zoekt een geliefde omdat hij/zij enkel in de versmelting met die geliefde zich weer heel voelt. Helaas raakt hij dat gevoel van heel zijn snel terug kwijt omdat hij een beetje steelt van de ander

 5. Gigi 21 maart 2019 - 22:53
  Reply

  Waarom worden narcisten altijd geholpen? Waarom doen hulpverleners niets? En zien ze het niet? Kinderen willen niet naar een narsist. ( logies ) Waarom zou je kinderen dwingen? Zolang er nog zo weinig kennis over is,.. is er nooit een eerlijk proces en worden de echte slachtoffers steeds gestraft. Het slachtoffer wilde liefde,.. eerlijkheid,.. Maar is getekend voor het leven!

 6. Anoniem 17 mei 2019 - 08:46
  Reply

  Mijn moeder is dit en ik heb geen kracht meer om te ontsnappen. Ze lijkt de lieve, zachtaardige vrouw maar ze heeft me nog nooit gevraagd hoe het met mij is of hoe ik me voel terwijl ik intussen mijn leven, relatie, hobbies en baan kwijt ben en eigenlijk elk uur van de dag voor haar in dienst sta. Ik weet niet hoe ik hier ooit los van kom want zodra ik boos wordt, is ze zielig en ben ik bang dat ze zelfmoord pleegt en ik de schuldige ben. Ik zit vast en niemand ziet het.

  1. Willem 21 augustus 2019 - 16:41
   Reply

   Je hoeft niet bang te zijn dat ze zelfmoord pleegt. Ten eerste is dat niet jouw verantwoording, ten tweede gaat het haar alleen om alle aandacht zonder zelf aandacht te geven. Ga aan jezelf denken, zet jezelf op de eerste plek voor jezelf. Je kan je moeder niet blijven pleasen en jezelf op blijven offeren. Je moeder is een energie vampier en dat zal nooit veranderen... Leef je eigen leven en alleen voor jezelf!

  2. Greet 25 februari 2020 - 15:49
   Reply

   Mijn moeder (en haar moeder was) is dit ook. Ik ben 7 jaar geleden na een laatste, leugenachtig gesprek weg gegaan en nooit meer terug gekeerd. Het kan me niet schelen waar ze mee dreigt, ik heb mijn eigen leven terug. Geen pijn en geen angsten meer. We zijn het waard om onszelf te mogen zijn. Dit is geen liefdevol familielid, maar een tiranniek, ziek persoon, die mij 2 x ziek maakte. Nooit meer. Gun jezelf een bevrijd en mooi leven! Hoe moeilijk het eerst ook zal zijn. Haar leven is niet jouw schuld en verantwoording.

 7. Jasmijn 23 mei 2019 - 21:38
  Reply

  Beste Anoniem, Mag ik je 1 raad geven? Hoe moeilijk ook, ik weet niet of je thuis woont, maar probeer je eigen leven te redden!! Narcisten zijn idd zielig, heeel zielig , wanneer je ze tegenwerkt en dan wordt er gedreigd ja, oa met zelfmoord om jou bang en schuldig te maken ,maar als je hiermee doorgaat met je moeder te pleasen wordt het een keer je eigen dood of opname op een psychiatrische afdeling. Zelf heb ik daar jaren geleden als gevolg van de destructie van mijn " geliefde" moeder, broer en zus maanden gezeten. Toen ik alles begrepen had ben ik ontzettend lief voor mezelf geworden en heb mijn gehele familie gedag gezegd, voorgoed,! Schuldig voel ik me nergens meer over, want dat ben je niet, ook al zouden ze alle dreigingen waarmaken, waar ze te laf voor zijn! Vind alsjeblieft je eigen kracht , zoek hulp, ga naar je huisarts, maar doe iets! Het is het niet waard dat je je leven vergooit. Kies voor JEZELF! Heel veel moed en kracht en liefs wens ik je toe.

 8. gerard 19 augustus 2019 - 08:59
  Reply

  Helemaal waarheid.

 9. ceke 29 september 2019 - 14:42
  Reply

  waar kan je best terecht als je twijfelt dat je verborgen narcist bent

  1. Greet 25 februari 2020 - 15:58
   Reply

   Als je twijfelt of je een narcist bent dan ben je het niet. Narcisten twijfelen namelijk niet aan zichzelf. En zeker niet hardop. Dat je twijfelt is misschien te wijten aan iemand in je omgeving die zo is en waar je gewoonten van over hebt genomen/ opvoeding of relatie? Een narcist in je leven maakt dat je aan jezelf twijfelt. Ik herken de twijfel door mijn opvoeding. Maar ik ben geen narcist. Als je twijfelt wil je er meer over weten en kun je hier en op fb veel vinden. Een narcist wil er niets over weten. Die heft geen probleem met het narcist zijn, want dat is ie namelijk niet (in eigen ogen). Succes

 10. Bas 27 december 2019 - 12:53
  Reply

  Ik ben nu 5 jaar samen met mijn vrouw. Ik voel me elke dag lusteloos en onzeker. Ik ben bang om alleen te zijn. In het begin was zij mijn droom vrouw en waren we echte soulmates. Maar op een gegeven moment begonnen dingen te veranderen. Ze raakte zwanger van mij en ze woonde inmiddels al 2 jaar bij mij in. Ze begon me op te zetten tegen mijn ouders. Ik begon bijna al mijn vrienden kwijt te raken. Ik werd echt dood ongelukkig. Ik had het gevoel dat ik volledig geïsoleerd was. Ik mocht alleen omgaan met de mensen die naar haar mening goed waren. Ik heb een behoorlijke periode geen contact gehad met mijn ouders. Uiteindelijk ging mij moeder mij confronteren met het feit dat ik met een stille narcist te maken heb. Ik geloofde haar in eerste instantie niet, omdat ik van mijn vrouw hield. Tot op het moment dat zij mij ging onthouden van seks omdat zij vond dat ik dingen niet deed zoals zij het van mij verwachten. Toen ben ik mijzelf gaan inlezen en er achter gekomen dat ik met een stille narcist te maken heb. Letterlijk alle puzzel stukjes vallen op ze plek. Ik probeer nu emotioneel van haar los te komen door veel bij mijn ouders en vrienden te zijn. Vanuit daar krijg ik gelukkig veel steun. Ik voel me leeg en ongelukkig ik probeer energie te vinden om de keuze te maken om bij haar weg te gaan. Dit zal niet makkelijk worden we hebben immers een kind samen.

 11. Elisa 3 maart 2020 - 12:06
  Reply

  Na een huwelijk van 29 jr. ben ik gescheiden van een narcist. Ik ben een HSP en ben mezelf bijna kwijtgeraakt. Een narcist heeft geen gevoelsverbinding! En vraagt de totale controle, daardoor werd ik helemaal leeggezogen. Mijn tip: ga weg bij een narcist! Ik ben aan het werk gegaan met mijn eigenwaarde en heb mezelf weer teruggevonden..gelukkig!

 12. Sjors 27 maart 2020 - 16:35
  Reply

  Ik maak me zelf al een lange tijd zorgen of ik een verborgen narcist ben. De gedachten blijft steeds terug komen. Ik kan me hier heel erg in vinden. Ik kan het ook denken dat dat ik het niet ben en heel onzeker ben en een erg laag zelfbeeld heb. Ik zou me zelf toch willen laten testen. Iedereen in in mijn omgeving zegt dat ik het niet ben maar ik vrees het ergste en denk af en toe wel eens je zou me echt eens moeten kennen. Ik kan niks met me leven en loop al jaren vast met de vraag wat heb ik toch...? Wat mankeer ik... ? is dit echt alleen maar onzeker zijn?constant bang zijn dat mensen stom over me denken zelfden rust ervaren bang voor het bang zijn, me zelf leeg voelen etc etc etc etc

  1. B 19 april 2020 - 17:51
   Reply

   @SJORS Ben je instaat een emotionele liefdevolle aktie voor iemand of iets te doen zonder bijbedoelingen? Je zou dan ook in de hoek kunnen kijken van 'gezelsschapsmens' en als je er dan toch een DSM label aan wil geven misschien eerst eens kijken naar C-PTSS (of HSP / ADD of wat trekjes van Borderline [hebben veel mensen]). Narcisten twijfelen zover ik weet over het algemeen niet eraan of ze narcist zijn :)

 13. Willy 7 juni 2020 - 10:20
  Reply

  Beste allemaal en vooral jij Bas. Ik heb eindelijk mijn vinger kunnen leggen op het overspel van mijn narcistische echtgenote. Alles tot in de puntjes voorbereid en tot de laatste snik ontkennen. Eindelijk na 12 jaren de resetknop gevonden. Alles wat ik deed was fout, vrienden kwijtgeraakt, gevoel mocht ik niet tonen, sex werd als dreigmiddel ingezet enzovoorts enzovoorts. Helemaal leeg was ik. Nu alles radicaal omgekeerd met als enig doel voor altijd contactloos te blijven met haar. Dat is niet eenvoudig maar gaat zeker lukken. Heel veel wandelen en zaken opschrijven helpt hierbij. Ik voel dat mijn batterij weer aan het laden is. NEEM AFSCHEID VAN EEN NARCIST!

 14. Em 25 augustus 2020 - 05:42
  Reply

  De pest is dat je het pas herkent als het te laat is. Als er al veel schade is aangericht in de ziel van slachtoffers. Ik ging vorig jaar leren wat narcistische mishandeling is, tijdens een PTSS vanwege een narcist in mijn leven en ik leerde toen plaatsen dat er meer narcisten in mijn leven waren geweest. Ik kreeg zoveel kennis en had zoveel ervaring en ging de narcistische trekken van mijn zus zien. Ondanks al die kennis en dat ik op mijn hoede was betreffende mijn zus, heeft ze het voor elkaar gekregen mij subtiel uit de familie te werken en de familie tegen mij te laten keren. Twee dagen geleden vielen de puzzelstukjes in elkaar en kon ik alles plaatsen en zien hoe ze te werk is gegaan, met een voorbereiding van een paar jaar. Ze is onlangs bij mij definitief door de mand gevallen, want wantrouwen had ik al een hele tijd, ik kon het alleen niet concreet onderbouwen. Maar door wat ze zei, reikte ze me zelf nietsvermoedend het ontbrekende puzzelstukje aan. Niemand in de familie heeft het door; mijn andere (normale) zus niet, haar man niet en de kinderen (uiteraard) niet. Het is een meesterlijk stukje manipulatie geweest en het is schokkend om te ontdekken dat het zo ernstig is, dat haar stoornis zo ernstig is en dat ze meesterlijk mij heeft weten te elimineren. Met al mijn kennis en ervaring met meerdere narcisten in mijn leven, werd ik tóch verrast door waar ik in beland was geraakt. Het is zó geraffineerd en geslepen hoe ze te werk gaan, het is niet voor te stellen. Mijn normale zus, die 35 jaar werkzaam is in de psychiatrie, een sterke vrouw met mensenkennis en van karakter helemaal niet afhankelijk van aard, ziet niet waar ze in zit. Ze is zelfs zo onder de invloed en bewerkt, dat ze op het einde helemaal mee ging in het spel van mijn zus, waardoor ik de boeman werd en dat het voor iedereen lijkt alsof ik de breuk met de familie veroorzaakt heb. Ik kende mijn normale zus niet eens meer terug! Het is niet voor te stellen hoe narcisten mensen kunnen verblinden en hypnotiseren. Het zegt absoluut niets over de slachtoffers en hoe ze zijn, het zegt alles over hoe geslepen de narcist is. Zelfs mensen zoals ik, die inmiddels weet hoe het werkt met een narcist, kunnen alsnog in het narcistische drama verstrikt raken.

 15. Anoniempje 22 augustus 2021 - 09:58
  Reply

  Ik ben normaal iemand die altijd voor andere klaar staat en zelfs eerder over me heen laat lopen plus moeilijk mensen los kan laten. Ik heb dan ook bijna geen vrienden. Tijdens een depressie met PTSS ben ik eerder een zielig hoopje ellende die nergens zin in heeft en echt zoiets heeft van haal me hier uit. Dan word ik heel afhankelijk en angstig om mensen kwijt te raken, terwijl ik sommige mensen juist los moet laten omdat ze niet goed voor me zijn. Ik merk dat ik heel erg bezig ben met wat ik nog meer mankeer; narcisme, borderline, autisme, codependentie, hechtingsstoornis, ontwijkende persoonlijkheidsstoornis???

 16. Erik 30 december 2021 - 16:17
  Reply

  Lieve mensen...... Zo zwart / wit is het allemaal niet. Ik, een hoogsensitieve narcist, ben ...ahum... Buitengewoon.... in staat lief te hebben, te leven en te laten leven, ... Ondanks mijn grote bek. Er bestaan nu eenmaal domme mensen, waar niet alleen IK ......een lastige relatie niet aan wagen. Ik wens niet op een voetstuk geplaatst. Enkel geaccepteerd, met de tekortkomingen.... Die ieder mens heeft... Zelfs ik . ( Geintje) Denk er over na... niet te generaliseren.. ieder mens wil worden gewaardeerd, maar ze zijn daardoor niet allemaal gefrustreerde en latente 'moordenaars'. ... Ook een HSN.... Is geen ellendeling per definitie....

 17. vandenbranden s. 1 oktober 2023 - 10:14
  Reply

  in deze bizarre tijden ontwikkelt de helft van de mensheid zich tot één of andere vorm van narcisme; beschouw het als een overlevingsmechanisme; we worden gedwongen om opportunistisch en egoistisch t e handelen in de huidige tijdsgeest.Anders gaan we kopje onder en staan we overal alleen voor en ervaren een gevoel van "alleen" zijn en eenzaamheid;

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?