Home Liefde & Relaties Jezelf worden na een giftige/narcistische relatie

Jezelf worden na een giftige/narcistische relatie

Door Mjon van Oers
jezelf worden

Waarschijnlijk herken je het als ik zeg dat je met een ontzettend laag zelfvertrouwen en een ongelooflijk laag gevoel van eigenwaarde uit een giftige/narcistische relatie bent gekomen. Je hebt jezelf geprobeerd te meten aan de hoge, onrealistische eisen van de giftige persoon om bemind, goedgekeurd en geaccepteerd te worden.

In de zoektocht om weer gelukkig te worden en te leren weer van jezelf te houden kun je therapie proberen en vele cursussen persoonlijke ontwikkeling volgen. Dit kan allemaal behulpzaam zijn. Echter, het begint met op een nieuwe manier leren nadenken over hoe je je voelt en over jezelf denkt.

Herstellen van misbruik

Van jezelf leren houden na narcistisch misbruik is het belangrijkste, maar dat is nog niet zo simpel. Het vergt veel oefening en geduld. Het veranderen van dat beeld en echt liefdevol voor jezelf kunnen zijn, zodat je weer gelukkiger kunt worden, houdt in dat je eerst de waarheid moet zien. Dat lukt pas wanneer je het bewuste besef hebt dat de giftige persoon krachtige, negatieve woorden tegen je gebruikte.

Dit was degene die probeerde je neer te zetten als minderwaardig, de eerste om je te bekritiseren. En inmiddels ben je daardoor waarschijnlijk je eigen strengste criticus geworden.

De destructieve en kritische gedachten zijn in strijd met wat je echt nodig hebt; jezelf liefde te geven. Om weer gelukkig te worden, zul je de manier waarop je jezelf ziet moeten veranderen!

Negatieve gedachten

Realiseer je dat de negatieve gedachten over jezelf gevormd zijn als gevolg van het misbruik. Dit kan je een lange tijd weerhouden van het terugkrijgen van je leven. De bewuste en onbewuste beslissingen die je in het verleden maakte, kunnen hiermee verbonden zijn. Als je andere beslissingen wilt nemen om zo je leven te veranderen, dan moet je vanaf vandaag andere gedachten over jezelf kiezen om zo de persoon te worden die je in de toekomst wilt zijn

Wat zijn de allerbeste gedachten over jezelf die je kunt bedenken? Zou je er dan niet voor kiezen om die te ook te denken? Natuurlijk is het niet zo eenvoudig om dat te doen, maar er is een ‘trucje’ om te helpen de negatieve gedachten die de narcist bij je heeft ingeprent te vervangen door positieve gedachten.

De reis terug naar jezelf

Het is belangrijk om te begrijpen is dat het verlaten van de narcistische persoon die je misbruikte niet hetzelfde is als herstellen. Dat is slechts het begin van de reis terug naar jezelf. Dit is een spirituele reis die je meeneemt om van een slachtoffer, die zich richt op de narcistische schade, te transformeren naar een plaats van inzicht, wijsheid en moed.

Er zijn enkele dingen je kunnen helpen om jezelf en je geluk weer terug te vinden. Het belangrijkste daarbij is om in te zien dat je je gevoel van eigenwaarde, en de problemen die je daarmee hebt, alleen kunt overwinnen door vriendelijker en liefdevoller voor jezelf te zijn.

Liefde voor jezelf leert je om uit de buurt te blijven van mensen die je niet met respect behandelen. Het is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Als je anderen respectloos laat zijn naar jou toe, dan betekent dat je niet liefdevol voor jezelf bent. Je verdient te worden behandeld met respect, liefde en vriendelijkheid. Wanneer anderen dat niet doen, dan ben je het naar jezelf toe verplicht om jezelf met respect te behandelen en diegenen uit je leven te verwijderen.

Liefde voor jezelf leert je ook om je door niemand je in je vrijheid te laten beperken. Zodra ik merk dat iemand me beperkt in de manier waarop ik wil leven, dan ben ik weg.  Je eigen leven uitstippelen zoals jij dat wenst, dat is vriendelijkste en het mooiste dat je voor jezelf kunt doen.

Je hart helen

Als je eenmaal je eigen weg gaat en je onderzoek doet, dan zal dit je vermogen vergroten om een leven te creëren dat op één lijn ligt met wie je echt bent. Je ontdekt dan ook jouw rol in de relatiedynamiek, want in het geval van een giftige relatie heb je veel te veel van je levensenergie weggeven.

Je kunt dan ook je persoonlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je leven terugnemen. De eerste stap die nodig is om de littekens in je hart helen, is dat je begint met je levensenergie te herstellen. De snelste manier om dit te doen is door meer liefde voor jezelf in je leven terug te brengen. Zo herstel je stap voor stap je zelfvertrouwen en je vermogen om in de toekomst weer met vreugde in het leven te staan. Je zult dan zien dat er ook voor jou een veel leukere toekomst mogelijk is met respectvolle en liefdevolle relaties.

Wil je meer leren over het herstellen van een narcistische relatie? Lees de boeken van Mjon van Oers: Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk, Narcistisch misbruik in de liefde of het nieuwste boek Detox je liefdesleven, herstellen van misbruik.

2 reacties

Avatar
Deedee 5 oktober 2020 - 17:36

Dank je wel voor dit mooi verhaal. Ik zit hier middenin. Ik ben aan het helen en ik wil verder…..van mezelf houden, respecteren, waarderen…
Hoe doe of start ik mijn onderzoek?
Ik ben nog jong (44). Maar heb heel veel meegemaakt. Alles wil ik een plek geven en wil er sterker uitkomen door nog meer liefde voor mezelf te ontwikkelen en genieten van mijn mooie toekomst.

Reply
Avatar
Ria Horvat 27 oktober 2020 - 14:12

Beste Deedee,
Wat goed dat je eruit hebt kunnen stappen. Er is moed, durf en kracht voor nodig. Je hebt laten zien dat je sterk bent en dat is het begin van het herstel.
Het is misschien een lange weg die je nog moet gaan. Wees niet verdrietig als je een stapje terug moet doen, daarna komen er zeker weer stappen vooruit.
Wat mij hielp was lezen over narcisme omdat ik dit nooit meer mee wil maken. En het herkennen van een narcist/manipulator.
Ik zie het nu als een les die ik moest leren.
Voor jezelf kiezen is jezelf op de eerste plaats zetten. Door dit te doen kun je beter grenzen aangeven. Gezonde grenzen.
Wees blij met jezelf. Met alle mooie dingen die je hebt. Doordat je blij bent en goede grenzen aangeeft komen de goede mensen vanzelf naar je toe. Wees niet bang voor de toekomst, het zal zich ontvouwen. En mooi zijn omdat je het verdient.
Liefs, Ria

Reply

Laat een bericht achter