Bewustzijn

5 tips om je zelfvertrouwen terug te krijgen na een giftige relatie

Door Mjon van Oers
5 tips om je zelfvertrouwen terug te krijgen na een giftige relatie

Een giftige relatie kan veel van je zelfvertrouwen vernietigen. Het hele leven is vol ups en downs, maar een gebrek aan vertrouwen in jezelf kan problemen veroorzaken in allerlei aspecten van je leven. Het lastige van deze situatie is dat, wanneer je problemen met je zelfbeeld hebt, je ook niet zeker weet wat je kunt doen om jezelf uit het gat te helpen waar je in zit. Het is immers zo dat alles veel moeilijker lijkt als je niet zeker bent van jezelf en van de beslissingen die je maakt.

Als het gaat om het stimuleren van je zelfvertrouwen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en die je enorm kunnen helpen. De meeste mensen denken dat het nodig is om kolossale prestaties en veranderingen te leveren voordat de malaise weggaat, terwijl in werkelijkheid je alleen maar hoeft te beginnen met de eerste kleine stappen, om zo je zelfvertrouwen opnieuw op te vijzelen en weer uit de put omhoog te klimmen.

5 tips om je zelfvertrouwen op te vijzelen

  1. Kom in beweging

Het eerste dat je nodig hebt, is fysiek actief worden. De meest voor de hand liggende manier is om te beginnen met een manier van bewegen die je leuk vindt. De meeste mensen veronderstellen dat je beweegt om uiterlijke reden, zoals afslanken om aantrekkelijker te zijn, maar eigenlijk biedt beweging je veel meer voordelen dan alleen een beter uiterlijk en een soepeler lichaam.

Een van de belangrijkste positieve aspecten van beweging is dat het, na bijvoorbeeld een trauma of misbruik, ervoor zorgt dat je brein weer beter gaat functioneren. Bewegen verbetert je denkvermogen, verlaagt stress, balanceert je hormonen, verbetert je gezondheid en, alsof dat nog niet genoeg is, het verhoogt je geluksgevoel én je zelfvertrouwen. Bewegen biedt je daarmee ook de gelegenheid om nieuwe sociale contacten aan te gaan.

  1. Verander van omgeving

Soms heb je het gewoon nodig om weg te komen uit de situatie waar je momenteel mee wordt geconfronteerd om een andere kijk te krijgen op de dingen. Maak een reis, ga naar vrienden of familieleden, neem een vakantie en, als je echt het gevoel hebt dat je er behoefte aan hebt, overweeg dan om te verhuizen. Soms is een plaats zo beladen met herinneringen dat je er helemaal niet gelukkig meer kunt worden. Een pauze van een bepaalde plek, in een andere omgeving, is soms alles wat je nodig hebt om dat te beseffen.

  1. Ga nieuwe dingen doen

Het ervaren van nieuwe dingen is iets dat je helpt te herinneren dat je in staat bent om dingen aan te passen en te leren. Het helpt je weer meer in het leven te staan en je zult beseffen dat je iemand bent die in staat is om door nieuwe ervaringen te groeien. Denk na over wat je wilde doen, voordat je je ex leerde kennen en wat je hebt overgeslagen door deze giftige relatie.

  1. Herprogrammeer je brein

Een laag gevoel van eigenwaarde is het gevolg van misbruik in een giftige relatie. Dat is iets waar jij niet om gevraagd. Stop met vraagtekens bij jezelf te zetten. Ik zeg niet dat je gewoon je interne stem moet negeren, maar wanneer je merkt dat je gedachten in één en hetzelfde negatieve kringetje rondgaan, is dat dan nuttig? Accepteer het misbruik in het verleden en en stop met jezelf erover verwijten te maken.

  1. Verander van uiterlijk

Het veranderen van je uiterlijk of wijzigen van je garderobe om zo een nieuw imago te creëren, kan je helpen bij veranderingen. Het is aan jezelf om te beslissen of ‘je looks’ belangrijk voor je zijn. En als dat zo is, dan kun je er extra aandacht aan besteden om je beter te voelen. Immers, of we het leuk vinden of niet, we zijn allemaal op zijn minst een beetje zelfbewust van hoe we eruit zien en daarom kan, om je goed te voelen, je uiterlijk belangrijk zijn.

Er zijn dus meerdere dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik hoop dat deze tips je helpen, maar vergeet niet, je weet het zelf het beste! Jij hebt zelf het meeste inzicht in die dingen waar je van houdt om te doen, zodat je zelf het beste kunt achterhalen wat de dingen zijn die je een goed gevoel geven over je jezelf. Ga naar buiten, doe ze en maak plezier!

Het is belangrijk om terug te kijken en te proberen te begrijpen wat er met je gebeurd is in de giftige relatie. Tegelijkertijd is het opnieuw uitvinden van jezelf met nieuwe interesses, hobby’s en een nieuwe levensstijl belangrijk. Niet alleen vergroot dit het vertrouwen weer in jezelf, het zal uiteindelijk resulteren in een gelukkiger leven!

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?