Bewustzijn

Lessen van je ziel: waarom het juist goed is om gevoelens van ongeluk te omarmen

Door Nadine Carter
Lessen van je ziel: waarom het juist goed is om gevoelens van ongeluk te omarmen

Niet toevallig doe jij allerlei ervaringen op tijdens je levensreis. Jouw ziel wil iets leren, wat pieken én diepe dalen met zich meebrengt. Het waardevolle advies van therapeut Nadine Carter: laat gevoelens van pijn, boosheid en verdriet vooral toe. “Wanneer je het ongeluk omarmt en beseft dat het er is om jou te dienen, kun je altijd en overal geluk ervaren als een golvende beweging in je leven.”

Jezelf toestaan om ongelukkig te zijn. Dat opent de deur naar geluk, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken.

Self fulfilling prophecy

Hoe hard we ook allemaal ons best doen, ik denk dat we eerlijk moeten toegeven dat we niet altijd gelukkig zijn. Misschien soms wel vaker niet dan wel. Wanneer je de wil om gelukkig te zijn achter je kunt laten en het dus aandurft om gevoelens van ongeluk te ervaren, ga je ontdekken dat juist dát jou gelukkig kan maken.

Wanneer je gelukkig zijn loslaat vanuit onvermogen (‘gelukkig zijn is toch niet voor mij weggelegd’), bevestig je juist de misère in je leven. Dan ontstaat er gemakkelijk een self fulfilling prophecy. Het is heel anders dan: ‘Als ik maar hard mijn best doe, dan kom ik er wel.’ Deze houding brengt jou eerder in een staat van overleven dan van leven, van zijn. Overleven en geluk gaan moeizaam samen.

Uitkomen bij een geluksgevoel als een staat van zijn, op elk moment van je leven, wat je ook meemaakt, hoe diep de pijn ook is, vraagt veel van je. Dit artikel laat zien hoe je dit ‘bereikt’. Er is geen stappenplan dat je kunt volgen, het is een proces.

De deur naar geluk openen

Het begint bij: jezelf toestaan om ongelukkig te zijn. Dat opent als eerste de deur naar geluk, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. Bij het toestaan van gevoelens van ongeluk wordt van jou gevraagd om je niet schuldig te voelen. Het schuldgevoel maakt namelijk dat je weer doet wat je altijd deed, voor de ander, om te voorkomen dat het niet goed met jezelf gaat, om niet te hoeven voelen wat er op je afkomt…

Stoppen met je schuldig voelen maakt dat je de eerste stappen van deze oneindige ontdekkingstocht kunt zetten. Dit gaat vaak niet zomaar – het kan jou het nodige zelfwerk kosten. En nog meer zelfwerk om uiteindelijk te ervaren dat juist hier het geluk in zit. Het is een ontdekkingstocht van liefde, compassie en volharding. Het ego loslaten. Jezelf op de juiste momenten op de eerste plaats zetten of juist volledig naar de achtergrond verplaatsen in het belang van een ander. Een reis van hulp durven vragen, omdat je niet alles alleen hoeft te doen. Jezelf kwetsbaar opstellen om te ontdekken dat je dan juist liefde krijgt, de liefde die je op moeilijke momenten zo hard nodig hebt.

Fago: licht zien in het duister

Dit alles komt samen in het woord Fago, dat je op het eiland Ifaluk in de Stille Zuidzee vindt. De inwoners gebruiken de term voor een mengeling van liefde, compassie en verdriet. Ze beseffen de onvermijdelijkheid van verdriet in heel het menselijke leven, aldus Catherine Lutz, een Amerikaanse antropoloog die op het eiland woonde.

Als Fago betekent dat je liefde en verdriet samen, tegelijk, kunt voelen, gaat het voor mij ook over geluk kunnen voelen op moeilijke momenten. Het besef ‘dat geluk altijd aanwezig is’ blijven ervaren op de momenten dat je door een diep dal gaat, het moeilijk hebt, misschien wel even alle hoop hebt opgegeven.

Juist op die momenten geluk kunnen voelen, is waar geluk voor mij over gaat. En dat kan alleen als je het ongeluk omarmt. Als je verdriet toelaat, pijn durft te voelen en er dwars doorheen durft te gaan. Dat geluk kun je voelen op het diepste moment wanneer je kunt zijn met wat er is: met wat je voelt maar ook met hoe je erop reageert. Voordat je kunt zijn met wat er op jou afkomt, heb je waarschijnlijk eerst een innerlijke strijd gevoerd. Je hebt je misschien afgesloten van je gevoel om maar staande te blijven of je sloeg in blinde paniek om je heen. Tot je besefte dat rust jou meer zou helpen, je zou helpen om dit alles te ondergaan. Deze (schaduw)kant van jezelf heb je te accepteren.

Wat wil jouw ziel nu leren?

Pas in de rust komt er ruimte voor het geluksgevoel. Dat geluksgevoel op een moeilijk moment ontstaat niet zomaar. Daarvoor heb je iets heel belangrijks te doen: onderzoeken welke les de ervaring met zich meebrengt. Besef waarom je iets meemaakt. Welke les heb jij te leren toen je iets deed wat je beter niet kon doen? Of iets niet deed wat je beter wel kon doen? Of iets niet durfde waar het nu wel tijd voor is?

Elke ervaring in je leven, hoe moeilijk, pijnlijk of verdrietig ook, is dienend aan jouw proces. Je ziel weet allang wat je te doen hebt; jij hoeft alleen maar je pad te volgen. De ervaringen in je leven zijn er voor jou, om je verder te brengen op je pad. Het pad richting jezelf, zoals jij bedoeld bent. We hebben allemaal iets te leren in het leven en de ervaringen op ons pad helpen ons daarbij. Ze zijn dus dienend aan jou, niet tegenwerkend. Ze zijn er juist voor jou om een gevoel van geluk te bereiken.

Stel jezelf de vraag ‘Waarom maak ik dit mee?’. En onderzoek waar je het van kent, wat er geraakt wordt in jezelf en wat je mag leren. Dit draagt bij aan het gevoel van: oh, wat brengt deze ervaring me nu weer? Waar kom ik uit? Wat heb ik straks geleerd? Waarin groei ik? Een sprankeling die je diep vanbinnen kunt voelen. Dát is het geluksgevoel op een diep dalmoment. Het kan echt. Jij kunt het ook.

Verantwoording nemen voor je creaties

Nadat je beseft welke lessen je tegenkomt op je pad, is het tijd om verantwoording te nemen voor je creaties. Wanneer je ziet wat je zelf creëert en echt de diepere laag daarin durft te voelen, kun je zien wat je volgende stap is. Met de diepere laag bedoel ik: durf je te zien wat er ten grondslag ligt aan jouw acties in het hier en nu? Dit gaat over de pijn van jezelf als kind, want van daaruit heb je jouw strategieën, jouw gedrag in het hier en nu ontwikkeld.

Zien wat je zelf doet en verantwoording nemen voor de gevolgen ervan, haalt jou ter plekke uit de slachtofferrol, mocht je daarin zitten. De situatie overvalt jou een volgende keer niet meer als je weet wat je volgende stap is, wat je de volgende keer anders kunt doen en daar daadwerkelijk trouw aan bent. Zo kom je in eigen leiderschap terecht! Soms is therapeutisch (lichaams)werk nodig om dit te bereiken.

Overgave en transformatie

Jouw innerlijke kracht zet zich in voor wat jij te doen hebt. Alleen dat voelt al als geluk, op het diepste moment. Dit gevoel is als een vlaag, een vleugje, dat er ineens is. Een zwerm in je buik, als vlinders van transformatie. Het besef dat alles goedkomt; een voelend weten dat er iets voor jou klaar staat, nog niet wetende wat, hoe, wanneer, maar wachtend op jou tot je zover bent. Een sprankeling die je steeds weer ontroert en beweegt.

Je hoeft alleen maar te springen om te ontdekken dat je kunt vliegen. Je hoeft je alleen maar over te geven aan het onwetende, de rust, ruimte en stilte. Je hoofd mag de luwte in; je hoeft alleen maar te voelen, te zijn. Je mag je overgeven aan alles wat er is, voor jou, wat je tegenkomt onderweg. Alles mag er zijn. Jij mag er zijn. Hoe verder je op je pad komt, hoe groter de sprong steeds lijkt. Maar hoe groter ook de struggle daarvoor. Daardoor kan het lijken dat je terugvalt, voor je gevoel niks geleerd hebt, maar dat is echt niet zo.

Altijd en overal geluk

Geluk is dus niet iets wat je bereikt door een stappenplan te doorlopen. Wanneer je het ongeluk omarmt en beseft dat het er is om jou te dienen, kun je altijd en overal geluk ervaren, als een golvende beweging in je leven, en uiteindelijk als een staat van zijn. Het is als een sparkle in je ziel die beseft: ik mag weer verder groeien. Het is een innerlijk weten dat je het kunt, hoe zwaar ook.

https://nadinecarter.nl/waarom-therapie-voor-jou/

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?