Gezondheid

Zo ontstaat een winterdepressie volgens Chinese Geneeskunde

Door Jacqueline Rietveld
Zo ontstaat een winterdepressie volgens Chinese Geneeskunde

Velen van ons ervaren een winterdip, zeker nu. “Het ontstaat als gevoelens zo overweldigend zijn dat ze je verlammen. Je hebt het idee dat er geen onderscheid meer is tussen jou en je verdriet of angst,” zegt Jacqueline Rietveld, ingewijd in de Chinese Geneeskunde. Ze geeft in dit artikel tips hoe je letterlijk van het donker naar het licht kunt bewegen.

De herfst en winter dwi­ngen ons als het ware om ook met minder prettige emoties te dealen.

Energiestroom stagneert

Nu de donkere dagen ook nog eens samenvallen met allerlei beperkingen van onze sociale contacten, hoor je het steeds meer: mensen die last hebben van een winterdip. Wat is dat nou eigenlijk als je ernaar kijkt vanuit de Chinese Geneeskunde en de principes van yin en yang? En wat doe je eraan?

Wanneer heb je een depressie? En wanneer is je stemming een natuurlijke reactie op het seizoen? Dat je gemoedstoestandin de winter wat minder uitbundig is dan in het voorjaar en de zomer, is heel normaal. Het is zelfs gezond. Maar als je in je somberheid blijft hangen en geen enkel lichtpuntje meer ervaart tijdens de donkere periode, dan is er wat mis. Dan stagneert de natuurlijke doorstroming van jouw energie en emoties en blijf je steken in een winterdip.

Diepe emoties komen naar boven

De natuurlijke energie van de herfst en winter is naar binnen gekeerd. De yin energie is prominenter aanwezig dan de yang energie in deze periode. Dieper gelegen en soms onderdrukte gevoelens van verdriet en angst komen meer naar de oppervlakte. In de lente en zomer kunnen we ons makkelijker afleiden van deze emoties door naar buiten te stappen en ons te laten verwennen door het (zon)licht.

De herfst en winter dwi­ngen ons als het ware om met deze minder prettige emoties te dealen. Het is heel gezond om mee te gaan in deze natuurlijke beweging naar je donkerste gevoelens. Alleen op die manier kun je ze loslaten en voorkomen dat ze te groot en overweldigend worden.

Tijd voor ontladen

Een winterdepressie ontstaat als je verdriet of je angst te groot is geworden en je er niet meer ‘doorheen kunt kijken’. Een (al dan niet verdrongen) verlies of trauma kan zo’n impact op je hebben, dat het je als het ware verzwelgt. Je kunt niet meer vanuit een helikopterview naar jezelf en je emoties kijken en ze op die manier doorvoelen en loslaten. De negatieve gevoelens zijn zo groot geworden dat je het idee hebt dat er geen onderscheid meer is tussen jou en je verdriet of angst. Je bént je emoties en je wordt er volledig door verlamd.

Als je emoties zo overweldigend zijn, dan is ontlading nodig. Door de emoties te ontladen van hun hevigheid kunnen het weer handelbare gevoelens worden. Gevoelens die misschien deel van jou zijn, maar die je niet meer helemaal opslokken. Je kunt dan weer door je emoties heen bewegen; je energie kan weer stromen.

Tips: beweeg jezelf uit je depressie

Hoe ontlaad je emoties? Ga bewegen, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer jij je somber en futloos voelt, betekent dat meestal dat je iets moet forceren, want je hebt geen zin om te bewegen. Maar je hebt ook geen zin om in het duister te blijven steken, toch? Probeer daarom elke dag één of meer van deze tips toe te passen, stapje voor stapje:

  1. Ga naar buiten, weer of geen weer. Overdag is er in dit deel van de wereld altijd zonlicht, ook al is dat in deze maanden minder sterk. Zonlicht is goed voor je humeur. De activiteit van lopen of fietsen stimuleert bovendien je hersenen om stofjes aan te maken waardoor jij je beter gaat voelen.
  2. Maak contact met andere mensen, al is het dan op afstand. En dan bedoel ik écht contact. Vertel ze hoe jij je voelt. Accepteer hun hulp als ze je dat aanbieden. Maar geef ook iets terug, al is het maar een glimlach of een vriendelijk woord. Wees je ervan bewust dat iedereen behoefte heeft aan liefdevol contact. Zowel het geven als ontvangen van genegenheid heeft een helende werking.
  3. Lukt het je (nog) niet om contact te maken met mensen? Begin dan met een dier. Alleen al door het aaien van een hond, poes of paard komen er hormonen vrij die je vrolijker stemmen. En dieren zijn over het algemeen heel geduldige luisteraars!
  4. Nodig positieve, lichte energie uit in je leven. Vraag hardop aan het Universum om meer licht en vreugde in je leven te brengen. Brand symbolisch een kaarsje om het vuur van je leven weer aan te steken. En vraag om (professionele) hulp van iemand die je een goed gevoel geeft. Als het jouw intentie is om weer plezier en hoop te ervaren in je leven, dan zul je daar absoluut naartoe bewegen.

Meer Informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?