Oefeningen

4 yoga oefeningen om lekker te slapen

Door Tara Stiles
4 yoga oefeningen om lekker te slapen

In slaap vallen en doorslapen is voor miljoenen mensen een groot probleem dat hun dagelijks leven behoorlijk beïnvloedt. In 2008 werden er in de VS 56 miljoen recepten voor slaapmiddelen uitgeschreven, 54 procent meer dan in 2004. Goed nieuws: in veel gevallen kan yoga slapeloosheid volledig genezen, zodat je slaapt als een roos en ’s morgens fris en vol energie wakker wordt. In 2004 publiceerde Sat Bir Singh Khalsa, onderzoeker aan de Harvard University, een onderzoek dat aantoonde dat een halfuur tot drie kwartier yoga per dag mensen die chronisch aan slapeloosheid lijden helpt bij het in slaap vallen en de hele nacht doorslapen. Twintig deelnemers gingen er aanzienlijk beter van slapen. Yoga werkt. Yoga geneest.

Ons brein stuurt onze lichaamsfuncties aan. Bij yoga leer je hoe je je brein kunt beïnvloeden en ontspannen door rustig verschillende houdingen aan te nemen. Zo kun je je brein ook kalmeren, waardoor je beter slaapt. Als je regelmatig aan yoga doet, verdwijnen bezorgdheid en andere factoren die je ’s nachts wakker houden simpelweg, zodat je weer lekker onder de wol kunt kruipen.

Hoe yoga je helpt om lekker te slapen

Slapeloosheid aanpakken met yoga houdt simpelweg in: ermee beginnen en het regelmatig blijven doen. Als je naast je gebruikelijke yogalessen nog wat oefeningen doet voor je naar bed gaat, kun je beter ontspannen, waardoor je de hele nacht heerlijk slaapt. Met deze vier stappen breng je je brein tot rust en kun je alle restjes spanning in je lijf loslaten voor je naar bed gaat. Je kunt de houdingen naast je bed doen, of zelfs ín bed als je dat fijner vindt.

Stap 1: Zittend mediteren

Ga lekker rechtop zitten, zoals jij het prettigst zit. Leun tegen de plank aan het hoofdeinde van je bed, als je die hebt. Ontspan je schouders, zodat ze ver van je oren af hangen. Leg je handen op je bovenbenen en sluit je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling. Observeer hoe de inademingen opkomen en de uitademingen naar buiten stromen. Laat je gedachten intussen stil worden. Maak je ademhaling langzamer en dieper tot er een rustig, regelmatig tempo in zit. Als er een gedachte in je opkomt, observeer die dan zoals een wolk die voorbij drijft. Ga drie tot vijf minuten door met het observeren van je ademhaling.

Stap 2: Liggen met één knie op de borst en een twist

Ga rustig op je rug liggen. Trek je rechterknie op je borst. Breng je rechterbeen over je borst naar de linkerkant. Leg je armen ontspannen zijwaarts neer. Blijf tien lange, diepe ademhalingen zo liggen en herhaal de houding dan voor de andere kant.

Stap 3: Liggend rekken van de hamstrings

Ga weer op je rug liggen. Trek je rechterknie rustig op je borst. Strek dan je rechterbeen omhoog (als je hem niet helemaal kunt strekken is dat niet erg, hou dan je knie een beetje gebogen) en houd de achterkant van je enkel of bovenbeen vast. Laat je been bij elke uitademing dichter naar je gezicht toe zakken. Probeer niet met je armen aan je been te trekken. Laat de spanning los door middel van je ademhaling en laat je been zo vanzelf dichterbij komen. Blijf tien lange, diepe ademhalingen zo liggen. Doe hetzelfde aan je andere kant.

Stap 4: De blije baby

Ga weer op je rug liggen. Trek beide knieën op je borst. Pak met je rechterhand de buitenkant van je rechtervoet vast en doe hetzelfde aan de linkerkant. Richt je voetzolen naar het plafond. Breng je knieën voorzichtig richting de grond door je voeten naar beneden te trekken. Wieg je lichaam heen en weer om spanning in je heupen en rug los te laten. Blijf vijf lange, diepe ademhalingen in deze houding en ga dan weer gewoon liggen. (Bron: Yoga helpt van Tara Stiles)

Na de serie kun je je klaarmaken om te gaan slapen. Voel in je lichaam na wat de houdingen met je hebben gedaan en voor je het weet ben je in dromenland. Slaap lekker!

Boekentip van Inspirerend leven: Strala yoga

Op de redactie zijn we fan van Tara Stiles: haar yoga filosofie is dat je lekker moet bewegen en dat regeltjes niet zo belangrijk zijn als plezier! In haar boek Strala yoga heeft ze nog een andere ‘lekker slapen’ serie en ook yogahoudingen voor minder stress, lekker wakker worden en lekker relaxen. Doe jezelf een exemplaar cadeau bij onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending!


 

 

Deel dit artikel online
Tara Stiles
Tara Stiles

Tara Stiles bewandelt al jaren haar eigen weg als het om een gezonde levensstijl gaat. Ze is eigenaar van yogastudio Strala Yoga en inmiddels een bekende in de internationale yogawereld. Ze heeft haar eigen yogakledinglijn bij Reebok en geeft yogalessen bij de W Hotels hotelketen wereldwijd. De New York Times noemde haar ‘yoga-rebel’ en Tara moedigt jou aan hetzelfde te doen. Ook in Nederland is zij zeer populair.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?