Mindfulness

Een oefening om met het hier & nu te verbinden

Door Irene Langeveld
Een oefening om met het hier & nu te verbinden

Je hoort het zo vaak dat het bijna een cliché wordt: in het moment zijn of in het hier en nu leven. Maar hoe ziet dat er concreet uit? In dit artikel geef ik je een oefening die je kunt gebruiken om je bewust met het hier en nu te verbinden.

Wat is ‘verbinden met het moment’?

Verbinden met het moment betekent dat je dit moment ervaart zoals het zich aandient. Het is een pure ervaring. Je ervaart dit moment via je zintuigen: je kunt met je ogen zien, met je oren horen, met je huid voelen, met je neus ruiken en met je mond proeven wat er nu is.

Je gedachten en gevoelens bevinden zich wel IN dit moment maar gaan meestal niet OVER dit moment. Je zou kunnen zeggen: de gedachten en gevoelens verschijnen in dit moment (zijn er een onderdeel van), maar de inhoud van die gedachtes en gevoelens heeft meestal te maken met het verleden of de toekomst. Net zoals je een film kunt kijken die op dit moment (in het nu) op tv is terwijl het verhaal, de inhoud van de film, niet werkelijk nu gebeurt.

In het nu zijn is een fysieke ervaring. Je bent bewust van wat er nu is, zowel om je heen (wat je waarneemt met je zintuigen) als in jezelf (je gedachten en gevoelens). Omdat we snel verstrikt raken in de inhoud van gedachten en gevoelens (en daardoor uit de ervaring van dit moment raken) helpt het enorm om te focussen op je zintuigen. Je zintuigen kunnen je steeds weer terugbrengen naar je ervaring van dit moment.

Een oefening om met het hier en nu te verbinden

Een eenvoudige oefening om met het hier en nu te verbinden gaat als volgt. Je kunt deze oefening overal doen, of je nu thuis bent of op je werk, alleen of samen, binnen of buiten:

Stap 1. Je lichaam en je ademhaling

Haal een keer diep adem en voel je lichaam. Merk op waar in je lichaam je je ademhaling voelt. Bijvoorbeeld de lucht die je neus in- of uitstroomt, het opzetten van je buik of borst, of een combinatie. Voel je lichaam als geheel en hoe de ademhaling in en uit je lichaam stroomt.

Voel ook waar je lichaam contact maakt met de buitenwereld: met de grond, de stoel, je kleding.

Stap 2. Wat zie je?

Wordt je dan bewust van wat je ziet: wat zie je nu? Je kunt voorwerpen benoemen, maar ook kleuren of vormen die je waarneemt. Probeer zo feitelijk mogelijk te blijven, zonder te oordelen. Dus niet: ik zie een lelijke stoel, maar: ik zie een stoel met groene bekleding. Ik zie de poten, de zitting, de textuur van de stof.

Omdat we vaak snel een oordeel hebben over andere mensen (en daarmee in onze gedachten en uit het nu schieten) is het meestal makkelijker om te focussen op voorwerpen en/of dieren dan op mensen.

Vergeet ook niet de eenvoudige dingen die er altijd zijn: de vloer, de muren, de meubels in de kamer. Normaal gesproken lopen we daar zo voorbij. Wat gebeurt er als je er écht naar kijkt?

Stap 3. Wat hoor je?

Wordt je dan bewust van de geluiden om je heen. Wat hoor je?

Als je iets hoort, volg dat geluid dan even: verandert het? Wordt het sterker of zachter? Dooft het uit? Wat hoor je als het er niet meer is?

Kun je ook de stilte onder de geluiden waarnemen? De stilte is als het ware de ruimte waarin de geluiden ontstaan. Als je verbindt met de stilte, ben je verbonden met het moment.

Stap 4. Wat ruik of proef je?

Word je dan bewust van eventuele geuren of smaken die je opmerkt. Bij sommige mensen is het reukvermogen sterk ontwikkeld, bij anderen veel minder. Maar ook opmerken dat je ‘niets bijzonders’ ruikt, is een waarneming!

Als je wilt, kun je vervolgens een paar keer wisselen tussen je zintuigen: wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? Wat proef ik?

Je kunt deze oefening zo lang of kort maken als je wilt. Waarschijnlijk zul je merken dat zelfs één keer even je zintuigen ‘langs gaan’ zorgt voor een verandering in hoe je dit moment ervaart.

Wil je hier verder mee oefenen? Op de site van Irene Langeveld vind je een serie van 3 gratis mini mindfulness meditaties die je helpen om in een paar minuten weer even te verbinden met jezelf en met het hier & nu. Kort, maar krachtig! Klik hier om de mini meditaties gratis te ontvangen.

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook dit artikel:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?