Home Oefeningen Ho‘oponopono: hoe deze magische zinnen je kunnen helpen bij vergeving

Ho‘oponopono: hoe deze magische zinnen je kunnen helpen bij vergeving

Door Redactie
Ho‘oponopono

Vergeving bevrijdt. Vergeving bevrijdt ons van een last die we noch kúnnen dragen, noch wíllen dragen. Wie zou er nu graag zijn hele leven een grote rugzak vol problemen, oude conflicten en angsten op zijn schouders hebben? Vergeving heelt en maakt het leven gemakkelijker. Vergeving is vooral een geschenk dat je jezelf geeft. Op Hawaï wordt gezegd dat de kwestie na de vergeving oki is, ‘afgedaan’, en daar tornt men niet meer aan.

Vergeving is niet iets eenmaligs, vergeving is een manier van leven. Dr. Martin Luther King

Vergeven en vergeten kun je oefenen en leren, net zoals alle andere dingen, bijvoorbeeld lopen of schilderen. Als het niet meteen lukt, kun je eerst doen alsof. Het is net zoals met een affirmatie: in eerste instantie klinkt een affirmatie als ‘ik ben mooi en mijn lichaam is welgevormd’ misschien volslagen absurd, maar op een gegeven moment zeg je: ‘Ja, ja, het klopt, ik zie het.’ Interessant genoeg zien andere mensen het dan ook en dan krijgen we bevestiging. Voor een groot deel ervaren we wat we met gedachten en gevoelens naar de wereld uitstralen. De wereld schijnt een grote spiegel te zijn, want ze weerspiegelt wat we diep in ons hart voelen.

De kern van ho‘oponopono: de vier wonderzinnen

Telkens wanneer iets je stoort, wanneer iets op je zenuwen werkt, wanneer je je het liefst zou omdraaien en weglopen en vooral wanneer iemand bij je op ‘de rode knop’ drukt, zeg dan in gedachten de volgende zinnen.

Het spijt me. Vergeef me, alsjeblieft. Ik houd van je. Dank je wel.

Deze vier zinnen werken als een soort mantra of magische formule, ze vormen een soort meditatie. Ze werken dwars door ruimte en tijd, voorbij oorzaak en gevolg, en richten zich rechtstreeks tot je hogere zelf, je onbewuste en je waakbewustzijn. In korte tijd bereiken ze innerlijke vrede bij je en vervangen ze disharmonie door harmonie. Je beweegt je van scheiding naar eenheid door te zeggen:

Het spijt me. Vergeef me, alsjeblieft. Ik houd van je. Dank je wel.

Wat betekenen deze vier zinnen?

Het spijt me.

Ik verontschuldig me. Ik zie dat ik lijd en dat brengt me in contact met mijn gevoelens. Ik wijs het probleem niet meer af, maar zie wat ik moet leren. Ik of mijn voorouders (met wie ik energetisch, genetisch en via traditie en ook geschiedenis verbonden ben) heb of hebben leed veroorzaakt. Ik word nu door de kracht van het gesproken woord vrij van deze schuld.

Vergeef me, alsjeblieft.

Vergeef me, alsjeblieft, dat ik of mijn voorouders jou en mij bewust of onbewust in onze ontwikkeling gestoord heb of hebben. Vergeef me, alsjeblieft, dat ik tegen de goddelijke wetten van harmonie en liefde heb gehandeld. Vergeef me, alsjeblieft, dat ik jou (of de situatie) tot nu toe veroordeeld heb en onze spirituele identiteit en verbondenheid in het verleden veronachtzaamd heb.

Ik houd van je.

Ik houd van jou en ik houd van mij. Ik zie en respecteer het goddelijke in jou. Ik houd van de situatie zoals ze is en ik accepteer de situatie zoals ze is. Ik houd van het probleem, dat naar me toe gekomen is om me de ogen te openen. Ik houd onvoorwaardelijk van mij en van jou, met al onze zwakheden en onvolkomenheden.

Dank je wel.

Dank je wel, ik begrijp dat het wonder al onderweg is. Ik dank God en de engelen voor de transformatie van dat wat mij na aan het hart ligt. Dank je wel, want wat ik heb verworven en wat er zal gebeuren, is wat ik door de wet van oorzaak en gevolg heb verdiend. Dank je wel, want door de kracht van vergeving ben ik nu vrij van de energetische keten van het verleden. Dank je wel dat ik de bron van al het zijn mag leren kennen en ermee verbonden ben.

Wanneer je ’s morgens opstaat, zeg dan dank voor je leven en de kracht die je bezit. Als je geen reden ziet om dank te zeggen, ligt dat aan jou.

Een ho‘oponopono-oefening

Ga alsjeblieft gemakkelijk zitten en denk aan een probleem dat jij of een goede vriend nog met je meedraagt. Visualiseer dit probleem en luister naar je gevoel. Welke gevoelens dienen zich aan? Adem heel rustig en observeer je gevoelens en het probleem. Spreek nu in gedachten de vier zinnen uit en lees de verklaringen erbij. Blijf observeren. Herhaal de vier wonderzinnen tot je een gevoel van begrip en mededogen hebt. Dank je wel.

Boekentip: Ho’oponopono – het Hawaïaanse vergevingsritueel

Ho'oponopono

Ulrich E. Duprée legt in Ho’oponopono op een eenvoudige manier uit hoe dit sjamanistische ritueel werkt. De basis: iedereen is met elkaar verbonden, ondanks gevoelens van onthechting of eenzaamheid. En er zijn maar vier zinnen nodig om tot jezelf en tot elkaar te komen: het spijt me, vergeef me, ik hou van je, dank je. Met behulp van Ho’oponopono leer je moeilijke relaties en gebeurtenissen uit het verleden, maar óók onvoorwaardelijke liefde te accepteren. Zo kun je nare situaties ombuigen in leerzame ervaringen.

Wil jij aan de slag met Ho’oponopono? Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 12,50

Deze artikelen vind je vast ook leuk

0 reactie

Je mag jezelf vergeven en opgelucht verder gaan. Dat geldt voor iedereen! – Carlo Straver 2.0 Een nieuw leven met mooie inzichten! 6 augustus 2017 - 20:28

[…] Voor een uitgebreidere uitleg kun je ook lezen op Inspirerend Leven. […]

Reply
Je mag jezelf vergeven en opgelucht verder gaan. Dat geldt voor iedereen! – My Eyeopener 27 augustus 2017 - 14:46

[…] Voor een uitgebreidere uitleg kun je ook lezen op Inspirerend Leven. […]

Reply

Laat een bericht achter