Bewustzijn

Het begin van de lente is de beste tijd voor nieuwe voornemens (waarom het juist in januari niet werkt)

Door Lisa Ensing
Het begin van de lente is de beste tijd voor nieuwe voornemens (waarom het juist in januari niet werkt)

Zijn jouw goede voornemens gesneuveld in januari? Dat is niet zo gek: de winter is niet de juiste tijd voor goede voornemens en nieuwe doelen. Het lag dus niet aan je discipline of doorzettingsvermogen. Het begin van de lente is perfect voor het zetten van doelen. In dit artikel legt Lisa Ensing uit waarom dit is én hoe je jouw zaadjes (doelen) voor het komende nieuwe jaar kunt het beste kunt planten.

De lente is de beste tijd om jouw zaadjes (doelen) voor het komende jaar te planten.

De energie van de winter

Aan het begin van het jaar hebben veel mensen het over goede voornemens en nieuwe doelen voor het nieuwe jaar. Dit is echter niet het beste moment voor goede voornemens. 1 januari valt namelijk middenin de winter. Wanneer je naar de cyclus van de natuur, de vrouw of het leven kijkt is de winter niet het moment om doelen te zetten. De winter staat voor de dood en rust. In de winter neem je rust, reflecteer je en kijk je wat je eventueel kunt verbeteren in de komende cyclus. Winter staat voor water, de onderwereld en spiritualiteit.

De energie van de lente

De lente staat voor vuur, het begin en actie. Als je een moestuin hebt, dan weet je dat je in de lente je zaadjes plant en dat de eerste plantjes opkomen. De dieren komen uit hun winterslaap en er hangt weer meer energie in de lucht omdat de zon steeds langer schijnt. De duisternis en daarmee de introspectieve staat verdwijnt. Dit laat ook de lente equinox zien: de dagen worden langer en de vogeltjes fluiten weer.

De lente is dan ook de beste tijd om jouw zaadjes (doelen) voor het komende jaar te planten. Je krijgt nu weer meer energie om jouw plannen voor het komende jaar uit te werken en deze plannen uit te voeren. In de winter doelen en goede voornemens zetten heeft geen zin omdat je lichaam en geest moe zijn van het afgelopen jaar. Er is geen energie om deze doelen te halen of slechte gewoontes te stoppen. Dat is de reden waarom veel goede voornemens sneuvelen in januari.

De doelen, wensen en goede voornemens die ik vorig jaar tijdens de lente-equinox heb gezet, zijn allemaal uitgekomen. Ik heb er gedurende het jaar succesvol en vol energie en enthousiasme aan kunnen werken. Sommige zaadjes had ik geplant en met rust gelaten. Deze zijn uit zichzelf uitgekomen en die wensen zijn gewoon op mijn pad verschenen.

De energie volgens astrologie

Dit zie je ook terug in de astrologie: de dierenriem en de winter eindigt met Vissen op 20 maart. De wintersterrenbeelden, Steenbok, Waterman en Vissen, zijn intuïtief en introspectief. De dierenriem start weer met Ram op 21 maart: het begin van de lente. Ram staat voor actie en vuur. Het is een echte starter en start vol enthousiasme nieuwe avonturen en projecten.

Hoe zet je doelen voor het komende jaar?

Waarschijnlijk heb je in de winter nagedacht over het afgelopen jaar en gereflecteerd over wat beter kon. Wanneer je dat nog niet hebt gedaan, kun je daar nu even de tijd voor nemen.

Denk dan na over hoe je jouw komende jaar wil invullen. Welke zaadjes wil je nu planten? Groot of klein: het maakt niet uit. Deze zaadjes ga je tijdens de lente verzorgen, water geven en liefde geven. Je zoekt informatie op, je neemt actie op het juiste moment en ruimt blokkades op die het groeiproces in de weg zitten. Je kunt er ook voor kiezen om simpelweg een zaadje te planten en dit zaadje met rust te laten. Beweeg mee met de flow en je zult zien dat het universum je op de juiste weg helpt.

De zomer is het moment om de laatste verzorgende stappen te zetten voor je oogst en om te genieten. De zomer is vertegenwoordigt Yin en vrouwelijke energie. Het is dus geen tijd voor grote actie. Geef jouw zaadjes de ruimte om te groeien en geniet aan het einde van de zomer van je oogst.

De herfst is een Yang-seizoen en staat weer voor actie. Welke actie kun jij nemen om je oogst te vergroten en dus je doelen te halen? Hoe gaat het met je doelen en je goede voornemens? Mag je nog stappen nemen om je doelen te halen?

De winter is weer een Yin-seizoen en gericht op reflectie en rust. Hoe is het leven met de seizoenen je bevallen? Hoe vind je de uitkomst van de zaadjes die je had geplant in de lente?

De energie van de seizoenen

De energie van de seizoenen

Wil je nog meer leren over leven met de seizoenen? Yvonne Sangen en Karin Tazelaar helpen je hiermee in De energie van de seizoenen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de lente:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?