Bewustzijn

De spirituele betekenis van de Mot: wat betekent het als je steeds nachtvlinders tegenkomt?

Door uitjebewust
De spirituele betekenis van de Mot: wat betekent het als je steeds nachtvlinders tegenkomt?

Valt de mot je de laatste tijd op? Komen ze steeds, in welke vorm dan ook, op je pad terecht? Dan kan het zo zijn dat de mot je iets wil vertellen. In dit artikel lees je de spirituele betekenis van de mot, geschreven door Uitjebewust.nl.

De mot laat je zien dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen, net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht.

Nachtvlinder, wat moet ik zonder jou beginnen? Nachtvlinder doe iets aan de pijn… velen van de hoger afgestemden op deze planeet hebben in hun leven trauma’s te verwerken gekregen. Die kunnen voorgevallen zijn in dit leven, maar ook in die van vorige en toekomstige. Het kan zijn dat deze trauma’s aan je kleven, zonder dat je erbij kunt. Het kan ook zo zijn dat in het doorgegeven DNA van jouw aardse familielijn trauma’s, pijnlijke gebeurtenissen, ziekten of andere narigheid hangt. Het is aan jou om dit allemaal op te lossen, zodat er ruimte ontstaat om het totale karma van de planeet verder te verlichten.

Dat klinkt heel zwaar en dat is het eigenlijk ook. Het fijne nieuws is, dat JIJ het aankan. Daarom ben je hier op aarde.

Durf jezelf te zijn

De Mot zoekt altijd licht. Wanneer kom jij uit de schemer?

De mot komt uit zijn schuilplaats gekropen als de schaduw van de avond valt. Verstop jij je nog steeds voor de buitenwereld? Durf je alleen uit te komen voor wie je werkelijk bent als het veilig voelt? Dat is helemaal niet raar. Ergens in je zit een soort waarschuwingsmechanisme dat je precies vertelt bij wie je wel en bij wie je niet jouw ware ZELF kan tonen. Toch vraagt de mot je om over jouw angst heen te stappen en in de wereld te gaan staan voor wie je werkelijk bent. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, want dan zou het een ego-kwestie zijn.

Je zult altijd tegen mensen aanlopen die, ondanks dat jij jouw ego al achter je hebt gelaten, jou toch een ego-stempel mee zullen geven. Weet dat dit hun eigen perceptie is en dat zij niet beter kúnnen in dit leven. De 3e dimensie wordt immers gedreven door het ego. Evenals de 5e dimensie, echter dan heeft het ego niets meer te maken met egocentrisch of egoïstisch, maar alles met het inzetten van het ZELF voor het grotere geheel. Lief mens, je weet dat heel veel mensen jou niet kúnnen begrijpen of horen. Dat maakt eigenlijk ook helemaal niets uit. Het is aan jou om selectief te zijn met wie je wel en wie je niet omgaat en alle lessen die je hierbij leert, geven jouw intuïtieve sensor alleen maar een impuls.

Dat wil niet zeggen dat je door kunt gaan met leven als een kluizenaar. Omdat jij ook ooit in de derde dimensie hebt vertoefd, weet jij als geen ander hoe je eigenlijk met het grootste deel van de wereld liefdevol om kan gaan. Laat het zijn zoals het is. Verandering moet immers uit de mens zelf komen en ongevraagde adviezen zijn altijd aan dovemansoren gericht.

Naar het licht brengen

De mot laat jou zien dat je prima kunt leven in deze derde dimensiewereld, maar dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen. Net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht. Toch wordt de mot altijd aangetrokken tot licht. Kijk maar eens naar lantaarnpalen of andere buitenverlichting. Licht werkt als een magneet, evenals de warmte die van deze verlichting afkomt. Hebben we als mensen niet allemaal behoefte aan licht en warmte?

Is het zo dat jij nog dingen op jouw kerfstok hebt? Dingen waar je niet trots op bent, maar die wel zijn gebeurd? En heb je daar nu vrede mee? Of ‘kleven’ die dingen nog aan je, zodat je eigenlijk op dit moment jouw groei zelf stagneert? De mot vraagt je deze dingen opnieuw te bekijken. Niet met een boos, verdrietig of teleurgesteld gevoel, maar gewoon met nieuwsgierigheid.

Waarom is het zo gegaan? Waarom heb je zo gehandeld? Kun je de les zien die erin verborgen ligt? Ben je uit jouw comfortzone getrokken, op welke manier dan ook, en heb je je verlaagd tot gedrag of handelen dat eigenlijk heel ver van jouw ware ZELF afstaat? Waarom heb je dat laten gebeuren? Waarschijnlijk heeft het te maken met niet jouw ware ZELF durven te zijn of anderen bewust of onbewust toestemming gegeven hebben jou uit jouw kracht te halen. Lief mens, weet dat jouw kracht essentieel is om stevig in het leven te kunnen staan.

Verwachten leidt tot niets dan teleurstelling

De nachtvlinder heeft het ook over verwachting. Verwachtingen of verwachtingspatronen vormen een grote misleiding voor de mensheid. Een verwachting wordt gecreëerd door het hoofd en dat kan daarbij zelfs een gevoel tot stand brengen. “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen.” (herken je deze zin?) Dat heb je natuurlijk niet gedaan en daarom sijpelt de verwijtende toon door in deze zin.

Dat ligt niet aan jou, het ligt bij de ander die in zijn of haar hoofd iets heeft bedacht waar jij zonder het te weten aan zou moeten voldoen. En tja, dat kan leiden tot teleurstelling, want 9 van de 10 verwachtingen komen namelijk niet uit. Het zijn speculaties die ertoe leiden dat jij door toedoen van anderen uit balans gehaald kan worden. Tenzij je tijdig inziet dat dat hele verwachten leidt tot niets, alleen teleurstelling.

Hoe zit het met jouw verwachtingen?

Het kan natuurlijk ook andersom. Pas jij vaak het woord verwachten toe in jouw dagelijkse leven? En is de zin: “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen.” jouw eigen vaak gebruikte tekst? Stop ermee! Je legt onbedoeld een claim neer bij anderen, die zich van geen kwaad bewust zijn. Het heeft alles te maken met jouw eigen ego-behoefte aan aandacht. Onechte, want als anderen zich verplicht gaan voelen, dan blijft er niets over van een spontaan welgemeend contact.

Als jij behoefte hebt om iemand te spreken, doe dan niet zo moeilijk en neem zelf contact op. De zin die hier gebruikt wordt, is natuurlijk maar een voorbeeld. “Ik had wel verwacht dat” kan op vele manier gebruikt worden en je kunt er zelf van alles achteraan plakken. Verwachten is eigenlijk een verkapte manier van zeggen dat je iets van iemand eist. Dat voelt toch eigenlijk helemaal niet fijn?

Leef in het nu

Als je wilt groeien in dit leven, dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in het NU bent. In het NU is geen plaats voor verwachtingen die ergens in de toekomst liggen. Wel voor wat je vandaag creëert. De nachtvlinder weet daar alles van. Haar leven is vaak kort en daardoor is het zaak dat ze van de tijd die ze heeft het beste maakt, zodat ze morgen eventueel ook nog kan vliegen. Dat geldt ook voor jou.

Alles wat je vandaag denkt, zegt, doet heeft een impact op hoe morgen jou dag eruitziet. Wellicht denk je nu (ja, ja, daar is dat hoofd weer): “Wat een onzin.” Maar heb je het weleens geprobeerd? Dat je jouw beste ZELF bent vandaag, zoveel mogelijk goed doet en positief bent (ook al is jouw situatie misschien nu niet zo rooskleurig). Als je dat een aantal dagen achter elkaar doet, zul je merken dat er iets verandert. Het is niet zo dat je vandaag goed doet en morgen een fantastisch leven bij het ontbijt geserveerd wordt. Het kost altijd inspanning, lief mens. Zeker weten dat jij dat ook kunt.

Niet denken, maar weten

Een mildere variant van verwachten is “Ik dacht dat”, of “Ik ging ervan uit dat” en dan volgen zinnen als “je wel even langs zou komen”, “je de boodschappen wel gedaan zou hebben”, “de kinderen van school zou halen”, enzovoorts. Lief mens, het werkt niet. Je moet dingen altijd zeker weten. En weten, zoals hopelijk bij velen van jullie inmiddels bekend, heeft te maken met wijsheid en die komt uit het hart. Of, als je het in de derde dimensiewereld ziet, een feitelijke onderbouwing of nauwkeurige check of het wel klopt. In het laatste geval is jouw hoofd daar dan weer superhandig voor.

Je kunt deze speculatieve zinnen vervangen door ‘weten’. “Ik weet dat jij de kinderen van school haalt”, “Ik weet dat je vandaag even aan komt waaien”. Want je hebt het gecheckt of het echt ook zo is.

Spiegel het donker

Tussen de dag en de nacht vindt de schemer plaats. Hét moment dat licht overgaat in donker. Weet dat ook jij een donkere kant hebt en dat die er gewoon mag zijn. Een donkere kant kan namelijk heel handig zijn. Zeker als je de kracht die daarbij vrijkomt inzet om licht te creëren. Soms moet je duidelijk zijn tegen anderen. Anders neemt die ander de boodschap van jouw grens niet serieus en probeert er dan steeds als een klein kind dat zijn zin niet krijgt overheen te walsen. Dan kan de kracht van de nachtvlinder je helpen.

Vaak projecteren anderen op je waar zelf hun leermomenten liggen en het is aan jou wat jij daarmee doet. Ga je erin mee? Verlaag je jouw energetische frequentie? En ga je daardoor de schuld bij jeZELF zoeken? Of aan jouw ZELF twijfelen? Niet doen hoor, het is niet van jou. Zet een barrière tussen jouw licht en het donker van de ander, zodat het schemergebied verdwijnt. De ander heeft een issue op te lossen en het is aan jou om de spiegel voor de ander omhoog te houden. Handig om te weten als je een spiegel figuurlijk tussen jou en de ander zet: je zult merken dat de energie die de ander op jou probeert te projecteren direct terugkaatst naar hem of haar zelf.

Wellicht is er na het lezen van deze tekst voor jou werk aan de winkel. Vraag de nachtvlinder/ mot om je te helpen helderheid te scheppen, zodat je niet alles tegelijk oppakt, maar gedoseerd aan de slag kan, zodat het voor jou behapbaar is om stapsgewijs te groeien.

Kijk voor meer informatie op uitjebewust.nl.

Boekentip: De levensstijlgids

Deze levensstijlgids geeft inzicht in de omslag die hooggevoelige mensen kunnen maken, zodat zij gezond blijven en in hun kracht kunnen blijven staan in de transformatie naar de vierde dimensietrilling Dat vraagt om groei in bewustZIJN en daaraan gekoppeld aanpassing van levensstijl. Naast belangrijke informatie hierover tref je tips aan om zelf mee aan de slag te gaan. Hiermee help je jouwZELF, ieder ander en Moeder Aarde. We zijn immers allemaal verbonden.

bestel nu

Deel dit artikel online
uitjebewust
uitjebewust

Karen Bos is natuurlezer, medium, energetisch coach, auteur en inspirator voor bewustZIJN. Vanuit een eenheidsbewustzijn gedreven helpt zij mens, dier en natuur energetisch (weer) in natuurlijke balans te komen, zodat het oorspronkelijke ZIJN weer van kracht wordt. Het is mijn missie bewustZIJN en bewust ZIJN te stimuleren, omdat jij een missie hebt in dit leven en die heeft vast te maken met het zorgdragen voor jeZELF én onze mooie planeet. Persoonlijke Inzichten | Kaartleggingen | Boodschappen van Dieren | Energetisch Voedingswaarde Advies | Levensstijlgidsen | en meer... Liefs Karen Bos

Reacties
 1. marjo visscher 24 juni 2023 - 09:46
  Reply

  ik ga verhuizen binnen kort en ben de spullen aan het inpakken en ben al 3 x een mot tegen gekomen,ook start ik midden juli bij GGZ om aan mijn trauma,s te werken ,er komen dus veel positieve veranderingen en rust meer in mijn leven en vond het verhaal van de mot heel begrijpend en intresant en het klopt ook hoe ik op dit moment in me leven staat

 2. Ine Tunnissen 12 augustus 2023 - 11:02
  Reply

  Vorig jaar hebben de motvlinders mij 40 dagen om mij heen gevlogen , nu zijn ze weer actief waar ik ook heen ga ,ze vliegen, zelf in dld , om mij heen. Ze komen ook binnen in huis ! Weet niet wat ik er van moet denken. Lieve groet Ine Tunnissen

  1. uitjebewust 19 augustus 2023 - 07:33
   Reply

   Hoi Ine, je hoeft er ook niets van 'te denken', want dat is jouw hoofd. Je mag gaan VOELEN. Dat is jouw hart. Daarom staat de mot op jouw pad en brengt ze jouw de boodschap, die je als het goed is gelezen hebt. Ik wens je een mooi proces toe om meer vanuit hartverbinding te ZIJN.

 3. Anke Schalij 19 augustus 2023 - 11:36
  Reply

  Bij mij is hetzelfde gebeurt als bij Ine , maar de motten fladderen ook langs mijn benen omhoog. Dat vind ik niet leuk. Ze zijn ook veel aanwezig bij kinderen en kleinkinderen. Wat kan ik hier aan doen. Moet er wel bij vertellen dat vorig jaar mijn man is overleden.

  1. uitjebewust 21 augustus 2023 - 06:44
   Reply

   Beste Anke, wat jij mag doen, is kijken naar wat er in jouw familielijnen te helen is. Dat heeft vast te maken met iets wat in de boodschap, die de mot overbrengt, beschreven staat. Wat betreft jouw man: hoe zou hij het liefst zien dat jij jouw leven leidt? Ga sprankelen Anke en blijf niet hangen in de nacht, maar laat de zon toe op jouw vleugels, zodat je vlinder kan ZIJN.

 4. Queen jacobs 9 oktober 2023 - 16:34
  Reply

  Ik had steeds een mot in me huis,probeer hem elke x weer naar buiten te laten gaan,maar als die weg is komt die weer terug of het is een andere mot. Maar elke x weer een mot in me huis en ik maar weg jagen Heb het 2 weken gehad,begreep maar niet de betekenis hiervan,maar nu wel Heel mooi

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?