Spiritualiteit

Wat gebeurt er als je doodgaat?

Door Gastauteur
Wat gebeurt er als je doodgaat?

Vanuit het esoterisch christendom licht Hans Stolp, pastor, auteur en veelgevraagd spreker, een tipje van de sluier op wat we na de dood kunnen verwachten in zijn boek Wat gebeurt er als je doodgaat? In dit artikel deelt hij de eerste indrukken na de dood.

Fysieke lichaam zien

Wanneer de dood is ingetreden, ziet de gestorvene zijn fysieke lichaam voor het eerst van buitenaf en krijgt hij eindelijk een volledige indruk van zijn lichaam. Nooit eerder was dat mogelijk geweest. Hij had tot dan toe alleen maar een stukje van zichzelf of zichzelf in een spiegel of op een foto kunnen zien. Maar nooit had hij zichzelf vanaf een afstand kunnen waarnemen, zoals je kijkt naar andere mensen om je heen. En nu is dat voor het eerst mogelijk, een voor de gestorvene diep ingrijpende ervaring.

Terwijl hij van buitenaf neerkijkt op het fysieke lichaam dat steeds verder van hem wegglijdt, begint een overweldigend gevoel van vreugde hem te vervullen: hij ervaart op dat moment dat hij leeft, ook al is zijn lichaam hem ontvallen. Daardoor realiseert hij zich met een diepe verwondering dat de geest sterker is dan de materie. Anders gezegd: hij ervaart de overwinning van de geest op de materie. Daardoor komt de gestorvene tot het besef dat de materie kennelijk niet in staat is de geest gevangen te houden. Zo wordt de onbreekbare levenskracht van de geest heel concreet voelbaar voor hem – en dat maakt een diepe en onuitwisbare indruk op hem.

Verwondering

Daarmee is de eerste bewuste ervaring die de gestorvene opdoet nadat de dood is ingetreden, een gevoel van diepe eerbied en verwondering. Hij voelt, hoe hij – al kijkend naar zijn fysieke lichaam dat langzaam van hem wegglijdt – een en al blijdschap wordt. Het is een vreugdevolle ervaring die werkelijk met niets op aarde te vergelijken valt.

Het is een wonderlijke tegenstelling dat de eerste ervaring van de gestorvene hem een diepe vreugde schenkt, terwijl degenen die op aarde achterblijven en rond het dode lichaam van hun geliefde staan, nu juist vervuld zijn van een diep verdriet. Maar de gestorvene mag ervaren, hoe zijn nieuwe weg aan de overkant van de dood, een weg die hem door verschillende geestelijke werelden heen zal voeren, begint met een diepe, intense vreugde. Steeds weer zal hij, hoe ver hij ook komt op zijn weg, terugkijken naar dit moment en steeds weer zal hij de blijdschap ervaren, waarmee het nieuwe leven aan de overkant begint.

Overigens zal niet iedere gestorvene deze vreugde in zijn volle omvang ervaren: dat hangt af van de mate van bewustzijn waarmee de stervende de dood tegemoet treedt en van de mate waarin hij is voorbereid op (of openstaat voor) alles wat haar of hem te wachten staat. Hoe minder voorbereid en hoe minder openheid, hoe meer het bewustzijn is gedempt. Er zijn dan ook stervenden die zonder enig bewustzijn beginnen aan het leven na de dood en eerst na lange tijd (aards gesproken) tot bewustzijn komen, of, anders gezegd, wakker worden.

Wat gebeurt er als je dood gaat?

Wat gebeurt er als je dood gaat?

Wat gebeurt er als je doodgaat? De bijzondere liefdevolle manier waarop Hans Stolp schrijft over het stervensproces geeft naast troost ook verhelderende inzichten. Als iemand sterft, ziet hij zijn lichaam wegglijden. Anders dan de achterblijvenden denken, is dit een moment van diepe vreugde: de gestorvene ervaart nu dat de geest sterker is dan de materie en dat hij leeft, ook al is zijn lichaam hem ontvallen. Bij het sterven wordt hij bijgestaan door gestorven geliefden en engelen. De reis is stap voor stap beschreven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?