Gezondheid

Maagzuurproblemen: wat zijn de oorzaken en welke oplossingen zijn er?

Door Paulien Franken
Maagzuurproblemen: wat zijn de oorzaken en welke oplossingen zijn er?

Veel verteringsproblemen vinden hun oorzaak in problemen met het maagzuur. Maagzuur is een heel bekend probleem in het Westen en dat is niet zo raar als je weet wat de oorzaken zijn. In dit blog laat ik zien wat mogelijke oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn en welke klachten kunnen ontstaan. Dit zijn er meer dan alleen verteringsklachten. Ook ga ik in op wat je kunt doen om de oorzaken weg te nemen en dus de klachten structureel op te lossen. En dat doe je niet door het slikken van een pilletje!

Heb je te veel maagzuur?

Denk nu niet meteen dat een blog over tekort aan maagzuur niet op jou van toepassing is als jij teveel maagzuur hebt! Lees even verder met een open mind.
Doe eens alsof je niet ‘weet’ dat je teveel maagzuur hebt. Het zou je nog kunnen verbazen! En je lost misschien zelfs wel voorgoed jouw maagzuurprobleem op.

Tekort aan maagzuur

Weet jij of je wel voldoende maagzuur hebt? Kijk eens naar de opsomming hieronder, als jij jezelf in één of meerdere symptomen/klachten herkent, is de kans zeker aanwezig dat je een tekort aan maagzuur hebt.

Spijsverteringsklachten bij een tekort aan maagzuur

 • Boeren
 • Branderig gevoel in maag/slokdarm gebied (dit wordt vaak oneigenlijk gezien als een overschot aan maagzuur!)
 • Indigestie (slechte spijsvertering)
 • Misselijkheid na het slikken van supplementen
 • Obstipatie (niet kunnen poepen)
 • Opgeblazen gevoel
 • Overmatige gasvorming in bovenste deel van de darm
 • Overmatig vol gevoel na de maaltijd (alsof je eten in je maag blijft zitten en niet wordt verteerd)
 • Voedselallergieën
 • Winderigheid direct na de maaltijd

Bovenstaande klachten zijn bijna allemaal klachten die direct te maken hebben met je spijsvertering. Lastig en vervelend. Veel vervelender zijn echter de gevolgen van die problemen, die pas op de langere termijn ontstaan en die vaak niet (direct) aan de spijsvertering worden gelinkt. Zo kun je bijvoorbeeld tekorten in voedingsstoffen ontwikkelen en je darmflora kan ondermijnd worden.

Klacht: tekorten in voedingsstoffen

Wanneer er al redelijk aan het begin van de vertering problemen zijn, zoals in je maag, dan kun je er zeker van zijn dat het verderop in de vertering niet helemaal vlekkeloos verloopt. Heel simpel gesteld: problemen in je spijsvertering zorgen er onder meer voor dat de opname van voedingsstoffen niet optimaal gaat.

Hierdoor ontstaan er in de loop van de tijd tekorten aan allerlei voedingsstoffen. En daaruit kan weer een hele range aan vervelende en chronische klachten ontstaan.

Wanneer je vertering niet goed werkt kan je elke dag nog zo gezond eten en dure supplementen slikken; je klachten verdwijnen niet. Want als jouw lichaam de stoffen niet goed kan opnemen is het resultaat: dure poep vol voedingsstoffen. Je neemt de voedingsstoffen niet voldoende op in je darmen en ze komen er net zo hard weer uit. Daarom is het meestal niet voldoende om bij een tekort alleen maar meer van een bepaalde voedingsstof in te nemen.

Klacht: disbalans in darmflora

Alsof een tekort aan voedingstoffen nog niet erg genoeg is, heeft een tekort aan maagzuur ook nog andere ongewenste effecten.

Een van de functies van voldoende maagzuur is het doden van ongewenste gasten die zich via je mond een weg naar binnen hebben gebaand. De gluiperds.

Een lekker zuur milieu in je maag overleven ze niet. Bij onvoldoende maagzuur krijgen ze de kans om lekker verder in je spijsverteringsstelsel, waar het van nature minder zuur is, door te dringen. En rara wie krijgt daar last van? Juist! je darmflora: de goede bacteriën. Zij moeten het gevecht om ruimte en voedingsstoffen aan gaan met deze slechte bacteriën, die daar eigenlijk helemaal niet zouden moeten zitten omdat ze normaal al door het maagzuur worden opgeruimd.

Te weinig maagzuur heeft dus direct invloed op de kwaliteit van je darmflora. Hoe minder maagzuur, hoe slechter de kwaliteit van je flora. En die flora speelt heel grote rol in je complete gezondheid. Zo is een gezonde flora enorm belangrijk voor je immuunsysteem, daar lees je hier meer over.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur

Er zijn nogal wat oorzaken van een tekort aan maagzuur. Als je dit lijstje bekijkt, zal het je waarschijnlijk niets verbazen dat zo veel mensen de (spijsverterings)problemen hebben zoals die hierboven genoemd staan.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn, o.a.:

 • Antibioticagebruik
 • Cafeïnegebruik (cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in zwarte thee)
 • Hypothyroïdie (trage schildklierwerking)
 • Nicotinegebruik (niet alleen door roken maar bijvoorbeeld ook als je nicotine pillen of pleisters gebruikt)
 • Disbalans in je darmflora (dat is ook weer een gevolg van een tekort aan maagzuur)
 • Stress (vooral chronische)

Spelen er oorzaken uit deze lijst bij jou een rol?

Hoogstwaarschijnlijk kan jij wel 1 of 2 van de oorzaken uit dit lijstje aanvinken. Als dat zo is dan heb je waarschijnlijk een tekort aan maagzuur, met jou heel veel mensen. Maagzuurremmers zijn niet voor niets de meest verkochte medicijnen ter wereld! Maar dat is toch tegenstrijdig? Een tekort aan maagzuur en dan maagzuurremmers nemen. Ja klopt, je hebt helemaal gelijk. En daar zit dus precies het probleem. Veel mensen denken dat hun klachten komen door een teveel aan maagzuur en gaan vrij verkrijgbare maagzuurremmers slikken.

Waarom een tekort aan maagzuur lijkt op een te veel aan maagzuur

Door een tekort aan maagzuur blijft het eten te lang in je maag. Er is dan wel iets maagzuur bij gekomen, maar niet genoeg om de voedselbrij door te sturen naar de volgende halte omlaag: je darmen. Soms komt dat eten dan weer omhoog door je slokdarm. Dan voel je zo’n brandend gevoel: zuurbranden.

Daardoor denken veel mensen dus dat er teveel maagzuur is. Neem je nu een maagzuurremmer dan wordt het eten in je maag minder zuur. Wanneer het dan door je slokdarm omhoog komt, voel je het niet of het brandt minder.

Dat is symptoombestrijding en kan voor even best prettig zijn. De oorzaak van je problemen blijft bestaan. Je houdt op de langere termijn je probleem eerder in stand of je maakt het nog erger. Je maakt het tekort namelijk nog groter.

Oplossingen voor je klachten

Wat kan je alvast zelf doen om een tekort aan maagzuur aan te pakken? Neem de oorzaken weg. Ja fijn hè, simpeler wordt het niet! Behalve de trage schildklier natuurlijk. Die moet je niet wegnemen 😉 en die traagheid kun je ook niet zomaar oplossen. Maar alle andere oorzaken zijn eenvoudig aan te pakken.

Mijn oplossingen bij een tekort aan maagzuur

Een tekort aan maagzuur ligt bij mij ook altijd op de loer. Onder andere omdat ik dol ben op koffie. Ik stel dus regelmatig een koffie-detox in. En stress, daar ben ik ook gevoelig voor als hoogsensitieve prikkelzoeker. Ik kan doorgaan met mijn slechte gewoontes en de klachten verzachten door bijvoorbeeld kruiden te gebruiken die mijn vertering ondersteunen. Daarmee pak ik echter niet de oorzaak aan en blijft mijn probleem bestaan.

Dit zijn de goede gewoontes die mij goed helpen:

 • Kruidenthee in plaats van zwarte thee of koffie drinken.
 • Alleen nog maar mijn 2 lekkerste kopjes koffie per dag drinken (dat waren er eerst wel een stuk of 7!).
 • Alcohol alleen in het weekend en alleen als ik het echt heel erg lekker vindt, drinken.
 • Antibioticagebruik beperken. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar ik ga in ieder geval altijd in gesprek met mijn huisarts of de kuur nu al nodig is of dat ik het bijvoorbeeld nog een paar dagen mag aanzien en kijken of mijn lichaam het zelf oplost.
 • Dagelijks kimchi eten om mijn darmflora aan te vullen met goede bacteriën .
 • Kombucha drinken om mijn flora aan te vullen met goede bacteriën. Kombucha is een lekkere frisse gefermenteerde theedrank. Superhot bij de foodies, maar eigenlijk heel ouderwets. En je kunt het gewoon zelf maken. Dat doe ik dan ook. Het is ook nog eens een geweldige dorstlesser.
 • Stress beperken: ik doe al een tijd aan Yin-yoga, daar word ik echt heel blij en ontspannen, en soepel van.

Dit zijn dingen doe voor mij goed werken. Voor jou kunnen heel andere dingen werken. Het gaat er om dat je de slechte gewoontes die een maagzuurtekort veroorzaken, vervangt door goede. Het zal je dan verbazen hoe snel jouw maagzuurklachten en gerelateerde klachten verbeteren.

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid? Dan biedt dit boek uitkomst! Anne Fleck legt uit waar je vermoeidheid vandaan kan komen én ze geeft handige tips hoe je weer meer energie kan krijgen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meer lezen over een gezonde darmflora?

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?