Bewustzijn

Hoe kun je de wijsheid van je ziel ontvangen?

Door Jacqueline Rietveld
Hoe kun je de wijsheid van je ziel ontvangen?

Het klinkt mooi: luisteren naar de wijsheid van je ziel. Maar hoe doe je dit heel concreet? Reiki Master Jacqueline Rietveld laat het zien in dit artikel. Ze deelt 3 beginselen die jou inspireren, zodat je kunt afstemmen op deze liefdevolle universele energie. “Streven naar die mindset helpt je om meer geborgenheid, vreugde en vervulling in je leven te vinden.”

Alleen als je leert om je pijn of weerstand zonder oordeel te doorvoelen, krijgt het de kans om te transformeren.

Spreekt je ego of hoger bewustzijn?

Een mindset om af te stemmen op je zielswijsheid, hoe handig zou dat zijn? Nooit meer twijfelen, geen misstappen maken, altijd het pad van je bestemming volgen… Tja, zo werkt het helaas niet helemaal. Het blijft vaak lastig om onderscheid te maken tussen wat je ego jou ingeeft en inzichten die komen vanuit een hoger bewustzijn. Maar er zijn wel 3 beginselen die je geest helpen om meer open te staan voor inspiratie vanuit het universum*.

Grondhoudingen die verder gaan dan het ego en je naar het energieniveau van je ziel brengen. Streven naar die mindset helpt je om meer geborgenheid, vreugde en vervulling in je leven te vinden.

Laat je inspireren: de 3 grondhoudingen

Vrees niet. Oordeel niet. Verzet je niet. Dit zijn de 3 grondhoudingen die nodig zijn om geïnspireerd te worden. Inspiratie spreekt de taal van de ziel en kent een heel hoge energetische trillingsfrequentie. Het woord inspiratie komt van het Latijnse in-spirare, wat zoveel betekent als ‘in de ether’ (spirare = ademen). Deze etherische trilling is sneller en vluchtiger dan de trilling van materie, zoals van ons lichaam en de aarde.

Om de wijsheid vanuit de hogere trilling te kunnen ontvangen, mogen we zorgen dat er zo min mogelijk gedachten van een lagere trilling zijn die ruis op de lijn brengen. Door je steeds af te stemmen op de trilling van ‘niet vrezen, niet oordelen en niet verzetten’ geef je gedachten die je energie omlaag brengen, minder kans. Je resoneert dan automatisch mee op de hoge trilling van liefde en licht en die communiceert rechtstreeks met je ziel.

Eerste beginsel: leef vanuit vertrouwen

‘Vrees niet’ betekent dat je niet bang hoeft te zijn, maar vooral ook dat je mag kiezen voor een staat van vertrouwen. Ook al druist dat soms tegen je levenservaring in. Allemaal maken we dingen mee die ons schrik aanjagen en die we liever niet nog eens meemaken. Maar je mag je altijd realiseren dat ervaringen je kunnen helpen om te groeien en dat je nieuwe ervaringen daarom niet uit de weg hoeft te gaan.

Groei vraagt om moed en overgave aan wat komt. Natuurlijk is het gezond om niet roekeloos te worden en wel angst te voelen op het moment dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Maar angst voor wat eventueel kan gebeuren, blokkeert je en is daardoor volkomen zinloos. Alleen vanuit een basishouding van vertrouwen kun je ten volle beseffen waar het leven jou(w ziel) naartoe leidt.

Tweede beginsel: kies voor onvoorwaardelijke liefde

‘Oordeel niet’ is een mindset die verder gaat dan alleen het niet oordelen over anderen. Misschien gaat het wel bovenal om het niet veroordelen van jezélf. Als je met een vinger naar de ander wijst, wijzen er tenslotte drie naar jezelf. Oordelen over onszelf gaat vaak over schuldgevoel of een minderwaardigheidscomplex. ‘Ik heb het allemaal verkeerd gedaan’, ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik kan het toch niet’ zijn van die zinnetjes die je ego jou kan influisteren. En daardoor kun je zomaar de echte waarheid, de diepere boodschap van wat er gebeurt, missen.

Herinner je dan dat oordelen niet helpt en kies voor onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen. Zelfs als jij of iemand anders iets deed wat niet door de beugel kan, mag je beseffen dat iedereen altijd een nieuwe kans verdient. Alleen vanuit die vergevingsgezinde staat kun je horen wat het universum tegen jouw ziel zegt. Want het universum straalt onvoorwaardelijke liefde uit naar jou en alle anderen.

Derde beginsel: geef je over aan wat is

De derde mindset die het universum van je vraagt om inspiratie te ontvangen is: je niet verzetten. Overgave dus, aan de situatie zoals die is en vooral aan de gevoelens die dit bij je oproept. Verzet je niet tegen die gevoelens, onderdruk ze niet, maar accepteer ze voor wat ze zijn. Bedenk daarbij dat jij niet je gevoelens bént, maar dat je ze hebt. En dat ze dus ook weer voorbij gaan.

Overgave betekent géén slachtofferschap. Integendeel: juist door je over te geven kun jij je verantwoordelijkheid nemen. Door nare gevoelens compleet te laten bestaan, kun je ontdekken wat écht belangrijk voor je is en hoe jij je leven eventueel anders kunt inrichten om gelukkiger te worden.

Pas op: stap hier niet in de valkuil van het oordelen (het tweede beginsel). Zodra je ziet wat er anders kan, ben je misschien geneigd om jezelf de schuld te geven van hoe het tot nu toe ging. Maar daarmee haal je alleen maar je energie omlaag. Alleen als je leert om je pijn of weerstand zonder oordeel te doorvoelen en er niet voor weg te vluchten, krijgt het de kans om te transformeren. En dat brengt je altijd verder richting jouw zielsbestemming.

Mandela, Boeddha en Jezus als inspiratiebronnen

Er zijn tal van voorbeelden van mensen die het lukt(e) om zoveel mogelijk volgens deze 3 beginselen te leven. Denk aan Jezus die een groot vertrouwen had in het hogere plan van God en zich overgaf aan zijn kruisiging. Maar ook Mandela die tijdens zijn gevangenschap niet zozeer vanuit verzet, maar juist vanuit vertrouwen en vergevingsgezindheid zorgde voor de afschaffing van apartheid. Boeddha, Gandhi, de dalai lama: allemaal mensen die zich lieten en laten leiden door inspiratie vanuit het hoogste bewustzijn.

Maar je hoeft niet beroemd of uitverkoren te zijn om zo te kunnen leven. Iedereen die ervoor kiest om zoveel mogelijk de houding van geen angst, niet oordelen en niet verzetten aan te nemen en zichzelf daarin blijft oefenen, merkt dat het steeds makkelijker wordt om te luisteren naar de wijsheid van je ziel. En om zo in een staat van licht en liefde te blijven.

Reiki helpt bij het afstemmen op liefde

Reiki is een methode waarmee de liefdevolle energie vanuit het hoogste trillingsniveau (het universum) rechtstreeks naar het lichaam wordt geleid. Zo wordt dus ook automatisch een staat van ‘vrees niet, oordeel niet, verzet je niet’ meegegeven aan degene die het ontvangt. Wanneer je jezelf meerdere keren per week Reiki geeft, merk je dat het eenvoudiger wordt om die mindset te behouden door de dagen heen. Als je dat graag wilt bereiken, helpt het stelselmatig toepassen van Reiki jou daarbij. Uiteraard zijn er ook andere manieren om je mindset af te stemmen op de universele energie. Persoonlijk ervaar ik Reiki als de meest toegankelijke en effectieve methode, maar kies wat het best bij jou past.

Ontdek de wonderen van alledag

Afstemmen op de wijsheid van je ziel en het volgen van de 3 beginselen lukt misschien prima als je er bewust voor gaat zitten of – in het geval van Reiki – liggen. Maar als je aan het werk bent, boodschappen doet of andere dagelijkse bezigheden uitvoert, kunnen gevoelens als angst, frustratie en onzekerheid er gauw insluipen. Hoe stem je dan af op het universum?

Door de 3 beginselen actief in gedachten te houden. Zodra je merkt dat je wordt geleid door negatieve gevoelens, mag je de beginselen voor jezelf herhalen: vrees niet, oordeel niet, verzet je niet. Hoe zou de huidige situatie zijn als je deze staat aanneemt? Wordt het dan allemaal misschien wat zachter en kom je door je weerstand heen? Dan kun je zien en horen wat er werkelijk aan de hand is en welke betekenis dit heeft voor jouw ziel. Op die manier is elke ervaring een wonderlijk moment van groei. Je zult merken wat de zin van je leven is en daardoor echte levensvreugde ervaren.

*Ik gebruik in dit artikel het woord ‘universum’ om iets aan te duiden wat eigenlijk niet te beschrijven is. De Bron, het Al, Akasha, God, het Grote Niets, de Hemel, de Oerziel, de Kosmos of het Hoger Collectief Bewustzijn zijn begrippen waarmee mensen hetzelfde bedoelen. Universum lijkt als woord het minst beladen met menselijke oordelen vanuit religie of cultuur. Vandaar dat ik ervoor koos om dit woord te gebruiken.

Wil je zelf tekens van je ziel leren lezen en ontvangen? Start dan vandaag nog met de online cursus Zelfinzicht in je ziel van Rebecca Campbell. Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.

 

Ontdek je innerlijke wijsheid en visualiseer de toekomst samen met je ziel

Welk pad ga je bewandelen? Met dit online werkboek ga je terugkijken op het afgelopen jaar en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor het nieuwe jaar. Dit kan in de periode van oud & nieuw, maar ook wanneer je op een transformatiepunt in je leven bent.

Neem de tijd om het oude af te sluiten in dankbaarheid, en ontdek je de zaadjes die in je ziel zijn geplant voor de nieuwe tijd die komt. Bestel de cursus nú en ga gelijk aan de slag!

bestel nu

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?