Spiritualiteit

Hoe dromen je in contact kunnen brengen met je ziel

Door Wendy Gillissen
Hoe dromen je in contact kunnen brengen met je ziel

Dromen kunnen je verbinden: met je ziel, de betekenis van je bestaan, de Bron. Maar wat nou als zulke betekenisvolle dromen niet spontaan komen? ‘Je kunt ze bewust uitnodigen, vlak voordat je gaat slapen,’ zegt Wendy Gillissen, regressie- en reïncarnatietherapeut en psycholoog. Ze legt in dit artikel uit hoe je dat doet.

Dromen zullen vroeg of laat antwoord geven op je vraag.

De beroemde psychiater Carl Jung noemde ’t het ‘numineuze’: het ontzagwekkende wat ons in vervoering brengt en verbindt met dat wat groter is dan wijzelf. Ik noem het graag de Bron, omdat aan deze term weinig religieuze associaties kleven. We zijn er allemaal naar op zoek: onze goddelijke oorsprong, het ultieme geluk, de betekenis van ons bestaan. De eenheidservaring. Dromen kunnen ons helpen de verbinding daarmee te leggen.

Ik was een jaar of achttien toen ik mijn eerste bewuste numineuze droom had. Het was geen makkelijke tijd. Ik was het huis van mijn agressieve, narcistische vader ontvlucht en probeerde mijn eigen bestaan op te bouwen. Ik vond enorm veel steun in mijn dromen, die aanwijzingen gaven. Ze lieten zien wat er geheeld wilde worden in mezelf, mijn pad, mijn zielendoel en uiteindelijk de Bron.

Goddelijk plan

In mijn droom bevond ik me op een heuvel. Ik had het gevoel dat ik geleid werd door een onzichtbare aanwezigheid. Oneindig wijs, vol compassie en me volledig vrijlatend op mijn reis. Ik keek naar de sterrenhemel. Aan de westelijke kant van de hemel stonden de sterren in ogenschijnlijk chaotische constellaties. Mijn blik ging naar het oosten. Daar zag ik de sterren gegroepeerd in twee rechte lijnen die enigszins naar elkaar toe bewogen. Wiskundig gezien betekende dit dat ze elkaar ooit zouden raken. Dat was onvermijdelijk. Het gaf me een gevoel van betekenis, van zin en ‘goddelijke’ orde. Alles was en ging zoals het de bedoeling was. Er was wel degelijk een ‘goddelijk’ plan.

In een andere droom was ik in het bos. Naakt, zonder enige schroom of lading. Mijn lange, donkere haren hingen los. Ik werd omringd door een groep mensen die precies wist wat de bedoeling van alles was. Ik kreeg een wit gewaad aan. We liepen langs de bomen en gingen een trap op die gevormd was door eeuwenoude boomwortels. Steeds hoger. Ik voelde me volmaakt gelukkig. Deze droom wees me op mijn connectie met de natuur en met de oude Kelten. De eenheidservaring werd gevoed door de verbinding met de aarde.

Mediteren

Dit soort dromen kunnen je niet alleen onbewust, maar ook bewust in verbinding brengen met je ziel, je zielendoel en de Bron. Vaak is het niet bevredigend om alleen je linkerhersenhelft, die zoekt naar intellectuele verklaringen, op de interpretatie los te laten. De rechterhersenhelft, de intuïtieve en creatieve kant van ons brein, kan ons beter van dienst zijn.

Je kunt in meditatie opnieuw in verbinding gaan met de droom, maar dit keer bewust. Er zijn prachtige manieren om de betekenis van je droom in je bewustzijn te brengen: de droom schilderen, dansen of omzetten in muziek. Ook woorden kunnen die link leggen, als ze tenminste niet geleid worden door het analytische deel van ons denken. Vragen die je jezelf kunt stellen bij droomsymbolen: wat voel ik bij dit symbool? Waar doet het me aan denken? Verplaats je eens in het symbool, bijvoorbeeld de onzichtbare wijze aanwezigheid. Als dit symbool kon praten, wat zou het dan zeggen? Als het een motto had, wat zou het zijn?

Symbolische antwoorden

Maar wat als je dit soort dromen niet spontaan hebt? Dromen volgen je aandacht, focus en bewustzijn. Ons droomleven is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven, met dat waar we onze aandacht op vestigen. Als je bijvoorbeeld bewust leeft met de vraag ‘wat is mijn zielendoel?’, zullen je dromen daar vroeg of laat antwoord op geven. Op hun eigen, symbolische manier. En als je nog gerichter antwoord wilt op vragen die in je leven, kun je dromen bewust uitnodigen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wat alle methoden gemeen hebben: je richt je aandacht een tijd voor het slapen gaan op datgene waar je meer inzicht in wilt hebben. Waarover wil je graag de visie ervaren van je ‘droomzelf’, je hoger wezen, je intuïtie, je ziel?

Een heilige ruimte

Een simpele manier is: een uurtje voor het slapen gaan, baken je tijd voor jezelf af en mediteer je op je vraag. Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt en ga ontspannen zitten. Creëer een ‘heilige’ ruimte voor het uitnodigen van je droom. Brand bijvoorbeeld een kaars en wierook en houd een kristal vast. Doe eventueel een aardings- en ontspanningsmeditatie.

Ga dan met je aandacht naar het onderwerp waarover je wilt dromen. Ga er niet actief over nadenken. Laat het onderwerp rustig ‘drijven’ in de focus van je aandacht. Probeer niets af te dwingen, maar laat het onderwerp gewoon zijn. Wees je bewust van wat je erbij voelt. Welke signalen krijg je van je lijf, je gevoel en zelfs van je omgeving (die altijd spiegelt door synchroniciteit)? Schrijf eventueel je vraag of het onderwerp op en leg het papier onder je hoofdkussen. Laat het antwoord vervolgens over aan je dromen. Ze zijn er altijd voor ons. De vraag is of wij naar ze luisteren!

Lucide nachten

Lucide nachten

Wil jij leren hoe je lucide kunt dromen? Ga aan de slag met Lucide nachten van Charlie Morley. Het is een praktisch en enthousiasmerend boek dat laat zien hoe je je leven kunnen verrijken met het oefenen van bewust dromen. Met tips en technieken, voorbeelden en ervaringen om ‘lucide’ te worden in je dromen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Wendy Gillissen
Wendy Gillissen

drs. Wendy Gillissen is psychologe, regressie-en reïncarnatietherapeute en auteur van de in de VS bekroonde spirituele avonturenroman ''De Vloek van de Tahiéra''. Het vervolg, ''De Zoektocht naar Tzanáta'' is in 2020 verschenen. Momenteel voltooit zij deel 3, ''Het Verloren Land''. Daarnaast schrijft zij een boek over entiteiten en niet-eigen energieën. Wendy blogt o.a. over spiritualiteit, reïncarnatie en narcisme. Veel hooggevoelige en creatieve mensen, en beginnend therapeuten vinden de weg naar haar praktijk. In haar vrije tijd speelt ze Keltische harp.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?