Hooggevoeligheid

Leren omgaan met je hooggevoeligheid en de voordelen inzetten

Door Jolanda Hoogkamer
Leren omgaan met je hooggevoeligheid en de voordelen inzetten

Hooggevoelig zijn is een talent met vele kwaliteiten. En toch ervaren heel veel mensen hooggevoeligheid als negatief en worstelen ze met gevoelig zijn. Ook wordt hooggevoelig zijn soms door mensen gezien als een zwakte, alsof er iets mis met je is en je niet of minder succesvol zou kunnen zijn. Het tegendeel is echter waar. Hooggevoeligheid geeft je kwaliteiten die ervoor zorgen dat je van grote betekenis bent voor de ontwikkeling en de collectieve groei op aarde en ze zorgen tevens voor jouw persoonlijke geluk en succes. In dit artikel lees je meer over de voordelen van hooggevoelig zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat je geen last hebt van je hooggevoeligheid.

Wat is hooggevoeligheid?

Als je hooggevoelig bent, neem je meer informatie op uit je omgeving en verwerk je al die informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Naast al die informatie van buiten verwerk je gedachten en gevoelens ook intenser. Dit betekent dat je veel kunt waarnemen en dit ook veel dieper kunt verwerken. Je voelt je directe en indirecte omgeving heel goed aan. Het intenser ervaren van je gedachten en gevoelens zorgt vaak voor een sterke persoonlijke ontwikkeling.

Hooggevoeligheid is lastig als je niet weet hoe je ermee om moet gaan

Als je nooit hebt geleerd hoe je om kan gaan met al die informatie die bij je binnen komt, dan kun je hier last van krijgen. Je krijgt meer prikkels binnen dan je kunt verwerken wat kan zorgen voor overprikkeling. Die overprikkeling kan ook ontstaan door je eigen gedachten en gevoelens. Vaak leer je (op school en op je werk) allerlei rationele dingen, maar niet hoe je om kunt gaan met alle informatie die er bij je binnen komt. Ook niet hoe je om kunt gaan met emoties die zo intens kunnen voelen. Of hoe je met die 60.000 gedachten die je per dag hebt om kunt gaan, waardoor je enorm ‘in je hoofd zit’ en blijft piekeren over allerlei zaken.

Klachten door overprikkeling

Overprikkeling zorgt voor meer stress, spanning en voor allerlei fysieke klachten. Kortdurende overprikkeling maak je nog wel goed met een dag rustig aan doen, jezelf terugtrekken of een lange wandeling in het bos. Langdurige overprikkeling kan echter voor flinke klachten zorgen. Eerst kun je meer vatbaar worden voor allerlei (griep)virussen. Overprikkeling heeft namelijk een groot effect op je weerstand en auto-immuunsysteem. Je kunt ook klachten krijgen als depressies, burn-out, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten, migraine, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en ga zo maar door. Het kan ook anders!

Hoe maak je van je hooggevoeligheid jouw talent?

Je kunt leren hoe je omgaat met al die informatie die bij je binnen komt. Ook kun je zelf invloed uitoefenen op wat er allemaal bij je binnen komt. Bovendien kun je leren hoe je invloed kunt hebben op je emoties en gedachten, zodat je zelf bepaalt wat jij denkt en hoe jij je voelt. Zodra je hier bewust van wordt en er mee gaat oefenen, wordt je hier steeds sterker in. Ook krijg je meer grip op alle energie en stemmingen die bij je binnen komen. Dit doe je allemaal door je gevoeligheid verder te ontwikkelen en je intuïtie te gebruiken. Je gevoeligheid en intuïtie zijn grote talenten! Het is dus niet zo dat jij je hele leven hoeft te worstelen met je gevoeligheid!

De voordelen van hooggevoeligheid

Ieder mens is uniek, zo geldt dat ook voor HSP’ers (highly sensative person). Toch is er een aantal gemeenschappelijke kenmerken te benoemen. Zoals een groot inlevingsvermogen, het aanvoelen van wat anderen nodig hebben, intuïtief sterk ontwikkeld zijn, je verbonden voelen met onze aarde en alles wat leeft, snel inzicht, kansen en risico’s zien en dienstbaar en servicegericht zijn. Hooggevoelige mensen denken eerder in ‘wij’, zijn relatiegericht en niet of minder positiegericht. Deze kenmerken en kwaliteiten worden ook nog sterker naarmate je je gevoeligheid ontwikkelt en weet hoe je met al die prikkels op kan gaan.

Leren omgaan met je hooggevoeligheid en de voordelen inzetten

Wil jij leren omgaan met je hooggevoeligheid en het echt als je talent gaan ervaren? De eerste stap is erkennen dat je hooggevoelig bent en te stoppen met je voor te doen alsof je niet hooggevoelig bent. Dus stop ermee jezelf te vergelijken met een niet-hoogsensitief persoon en probeer ook niet maar harder te worden. Dit kost alleen maar energie. Door over hooggevoeligheid te lezen en te leren hoe jij hiermee om kan gaan, zodat je er geen last meer van hebt is de volgende stap. Speciaal voor iedereen die hiermee aan de slag wil, heb ik een 4-delige training met e-book gemaakt: de training ‘Omgaan met je hooggevoeligheid’. Vraag hier de training en e-book gratis aan.

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze belicht niet alleen de spirituele kant van hooggevoeligheid, maar laat ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze heel praktisch manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt hooggevoeligheid een kracht.

Bestel met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com.

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?