Hooggevoeligheid

Ben je extreem gevoelig voor de emoties en energieën van anderen? Misschien ben je een empaat

Door Stephanie Red Feather
Ben je extreem gevoelig voor de emoties en energieën van anderen? Misschien ben je een empaat

Als empaat ben je extreem gevoelig voor de emoties en energieën van anderen. Dat kan je soms het gevoel geven dat je eigenlijk niet thuishoort in deze wereld. Er zijn meer empaten dan ooit, en dat is geen toeval. Met het aanbreken van het Watermantijdperk staan steeds meer empaten op om ons de weg te wijzen naar de volgende stap in de evolutie van de mensheid, waarbij we een verhoogd bewustzijnsniveau bereiken en gaan leven vanuit ons hart.

Wanneer ben je een empaat?

Of je jezelf een empaat noemt is niet belangrijk. Het is wanneer je als overgevoelig of veel te emotioneel bent bestempeld, wanneer je perceptuele vermogens bezit die anderen niet hebben en je daar waarschijnlijk zelfs belachelijk om bent gemaakt. Het zijn degenen onder ons die weten dat ze ‘anders’ zijn, maar hun geestverwanten niet kunnen vinden of niet ontdekken kunnen waar ze bij horen. Het is wie zich afvraagt of je ooit in staat zult zijn in deze wereld te functioneren. En als je wel hebt uitgevonden hoe je hier kunt functioneren, dan vraag je je misschien af hoe je een echt goed leven kunt hebben en openhartig je dromen werkelijk waar kunt maken.

Denk aan verpleegkundigen, massagetherapeuten, sjamanen, intuïtieve personen, kunstenaars, zorgmedewerkers, energiewerkers, mediums, mentors, therapeuten, counselors, paranormaal begaafden en veranderingsmanagers. Maar ook wetenschappers, technici, computerprogrammeurs, militairen, fabriekspersoneel, financieel adviseurs, advocaten, leraren, politici, obers en bankiers.

Hoewel de meeste empaten tot deze categorie behoren, zijn er talloze empaten ‘in het geheim’ te vinden in alle lagen van de samenleving, in alle beroepsgroepen en in alle hoeken van de maatschappij. In de laatste groep vind je doorgaans de empaten die zijn vergeten dat ze empaat zijn. Omdat empathische kwaliteiten doorgaans niet zo goed passen in een conservatieve en rationele omgeving, moeten empaten hun ‘speciale’ vermogens zo ver weg stoppen dat ze het contact met hun ware aard verliezen. Maar weggestopt of niet, als gevolg van hun empathische aard worden ze nog steeds geplaagd door moeilijkheden en uitdagingen.

Uitdagingen van een empaat

Over welke eigenschappen of kwaliteiten heb ik het dan? Onderstaande lijstjes geven je hier een indruk van. In Ben ik een empaat? vind je een uitgebreidere lijst, die je kunt gebruiken als checklist, om te kijken welke hiervan je in jezelf herkent. Empaten krijgen dikwijls te maken met de volgende uitdagingen:

 • Grenzen trekken.
 • Codependente relaties.
 • Gevoelens van overweldiging.
 • Emoties van anderen overnemen.
 • Voor zichzelf opkomen of ‘nee’ zeggen.
 • Verslaving aan alcohol, drugs, eten, seks of gedragspatronen.
 • Extreem gevoelig voor elke disharmonie in de omgeving (mensen of dingen).
 • Overprikkeling door geluid, licht, geuren, te veel informatie of te veel mensen.
 • Goed voor zichzelf zorgen en energetische hygiëne.

Kwaliteiten van empaten

Empaten kunnen ook de volgende kwaliteiten hebben:

 • Sterke intuïtie of paranormale vermogens.
 • Subtiele energieën of onzichtbare sferen waarnemen of engelen, verschijningen of overledenen zien.
 • Aanleg voor paranormale ervaringen.
 • Fabelachtig vermogen om zich af te stemmen op andermans emoties en gevoelens.
 • Helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid of helderwetendheid.
 • Astrale of sjamanistische reizen kunnen maken of toegang hebben tot verruimde bewustzijnstoestanden.
 • Kunnen communiceren met dieren, planten, stenen of bomen.
 • Gevoeligheid voor de energieën van dingen in de omgeving, waardoor dikwijls kleinigheden, meubilair, kleur, licht, geluid en dergelijke aangepast worden.

Hoewel er geen magisch aantal kenmerken is dat jou definitief tot empaat maakt, is het al de moeite van het onderzoeken waard als je er een paar van bij jezelf herkent. Ik geloof dat empaat zijn een glijdende schaal heeft van een extreme mate tot een nauwelijks bewuste merkbaarheid. Dit komt deels door het feit dat er heel veel empaten zijn die hun kwaliteiten volledig hebben weggestopt. Waarom hebben ze dat gedaan? Bij de meesten van ons kan onze speciale gevoeligheid niet rekenen op een warm welkom, begrip, aanmoediging of begeleiding, en dus leerden we om die weg te stoppen. Als dit bij jou het geval is, dan raad ik je aan om je niet blind te staren op het aantal eigenschappen dat bij jou past, maar te luisteren naar het deel van je dat zich tot dit artikel voelt aangetrokken. Je leest dit niet zonder reden.

Hoe zorg jij voor je empathische gaven?

Belangrijker dan het aantal empathische eigenschappen is de vraag: Welke verhouding heb je tot de kenmerken die je in bovenstaande lijst zijn opgevallen? Ben je je volledig bewust van je empathische kwaliteiten? Leef je ze echt, waardeer je ze, hou je van ze en laat je ze trots zien? Heb je aan jezelf gewerkt en geleerd om op een gezonde manier met je gevoeligheid, je energieveld en je relaties om te gaan? Of verstop je je talenten, ontken je ze of onderdruk je ze? Twijfel je eraan of je geestelijk wel in orde bent, emotioneel voldoende stabiel en ‘normaal’ kunt functioneren in de wereld? Ben je er met tegenzin aan gewend geraakt om niet begrepen, veroordeeld of belachelijk gemaakt te worden?

Misschien houd je dit aspect van jezelf al zolang weg uit je bewustzijn dat je niet meer weet in welke mate je levensenergie als gevolg daarvan geblokkeerd is. Je bent gewend geraakt aan een bepaalde mate van teruggetrokkenheid, apathie, terugkerende onzekerheid en jezelf inhouden. Je weet dat je hartstochten, verlangens en dromen hebt, maar je hebt besloten dat het gewoon te ingewikkeld is en er te veel moeilijkheden overwonnen moeten worden om ze te volgen. Waar jij je binnen het spectrum van acceptatie en bewustzijn ook bevindt, je staat niet alleen. Hoeveel empathische eigenschappen je ook bezit of in welke mate je die ook tot uitdrukking brengt of onderdrukt, het is mogelijk om je empathische zelf te omarmen en jouw unieke eigenschappen te zien als kwaliteiten, in plaats van als handicaps. Je mag je weggestopte levensenergie bevrijden, zodat je met meer vitaliteit en passie je doelen en je dromen kunt nastreven!

Ben ik een empaat?

Ben ik een empaat?

Herken je jezelf in deze omschrijving en zou je graag ontdekken hoe je jouw empatische eigenschappen kunt beschermen, waarderen en inzetten? Dan is Ben ik een empaat? een lijfboek voor jou. Op menselijk niveau reikt dit boek je methoden, zienswijzen en oefeningen aan om je aard te begrijpen en te accepteren, en om als empaat ten volle te leven, vol vertrouwen en precies zoals je bent.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over empaat zijn:

Deel dit artikel online
Stephanie Red Feather
Stephanie Red Feather

Ds. Stephanie Red Feather, zelf empaat, is oprichter van de Blue Star Temple. Ze is een gewijde sjamanistische dominee en heeft een bachelordiploma in de toegepaste wiskunde en master- en doctoraatsdiploma’s in sjamanistische studies.

Reacties
 1. Astrid van Leemput 21 juni 2020 - 11:12
  Reply

  Super artikel!!! DANK!!! Namasté

 2. Johanwauters 23 november 2020 - 09:51
  Reply

  Een artikel waar ik veel aan heb gehad.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?