Spiritualiteit

Heb jij het gevoel dat je een heks bent?

Door Lunadea
Heb jij het gevoel dat je een heks bent?

In een persoonlijke zoektocht naar je ware zelf en je eigen kracht kan hekserij je raken. Want het heeft niets te maken met het sprookjesbeeld, maar is in werkelijkheid een hele natuurlijke, krachtige levenswijze. In dit artikel legt Lunadea, auteur van De weg van de heks, uit wat het betekent om een heks te zijn en kun je ontdekken of jij ook een heks bent.

Geen bezems, maar bomen

Hekserij is een natuurreligie. Dat houdt in dat degenen die zich bezighouden met hekserij geloven dat de natuur en alles dat daaruit voortkomt bezield is en uit energie bestaat. Niet alleen mensen en dieren, maar ook planten en bloemen, de grond, bergen, rivieren, de lucht… Eigenlijk alles bestaat uit energie en stamt af van dezelfde bron.

Dat is geen nieuwe theorie. In het hindoeïsme spreekt men van akasha; het principe waarbij de natuur uit vier elementen is geschapen: water, vuur, aarde en lucht. Ook het boeddhisme en de theosofie kennen een dergelijke bron van energie van waaruit alles is ontstaan, onderverdeeld in de vier elementen.

Binnen hekserij gaat men van datzelfde principe uit. Alles stamt af van dezelfde oerbron, die je weer kunt opdelen in de vier elementen. Deze elementen hebben weer eigenschappen waarin je alles om je heen kunt categoriseren. Zo staat water (onder andere) voor emoties en gevoel, vuur voor liefde en transformatie, aarde voor standvastigheid en materiële zaken en lucht voor communicatie en creativiteit.

Het vieren van de veranderingen

Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur. De veranderingen van de seizoenen en de maan zijn veranderingen die ook op een mensenleven van toepassing zijn, gewoonweg omdat wij ook deel uitmaken van de natuur. Door met ceremonie en een ritueel stil te staan bij de natuurlijke veranderingen word je bewust van de symboliek ervan op je leven. De winter is er om stil te staan en tot rust te komen, de lente schudt je weer wakker, de zomer zorgt voor extra levenskracht en de herfst maakt je ervan bewust dat het tijd is om je weer voor te bereiden op de winterperiode. Ook al lijkt het zo, de natuurlijke veranderingen zijn niet vanzelfsprekend, en je kunt er maar beter bewust van zijn dan ze vergeten. Daarom staan heksen daar bij stil.

Een stukje geschiedenis

Hekserij kent vele namen; traditionele hekserij, wicca, moderne hekserij, eclectische hekserij, heidendom en paganisme zijn de bekendste. Toch hebben al die stromingen weer kleine verschillen. Hekserij is een duidelijke maar beladen benaming voor een beleving dat alles bezield is.

Paganisme is het Engelse woord voor heidendom (maar in Nederland weet men vaak niet waar je het over hebt als je over Paganisme spreekt). Wicca is een modernere en ceremoniëlere versie van hekserij; in 1951 opgezet en groot gemaakt door Gerald Gardner. Binnen deze benamingen van min of meer hetzelfde zijn weer andere stromingen die de nadruk leggen op nét een ander onderdeel binnen hekserij. Al die verschillende stromingen en tradities kunnen de beginnende heks verwarren.

Ikzelf ben van mening dat je moet doen wat het beste bij jou past. Verdiep je in de materie en haal eruit wat goed voelt. Dat noemen we binnen de hekserij eclectisch werken; het samenvoegen van elementen van hekserij tot een persoonlijke mengelmoes. En misschien is niet iedereen het daarmee eens, je ‘bezoedelt’ daarmee immers de bestaande tradities, maar je kunt mij niet vertellen dat de vroegere beoefenaars niet hetzelfde deden.

Gerald Gardner – de man die wicca zo groot heeft gemaakt – deed dat ook. Zijn mengelmoes van traditionele hekserij, stregheria (Italiaanse hekserij), Golden Dawn (de naam van een groep die aan ceremoniële magie doet) en vele andere door hem bestudeerde stromingen is nu een wereldwijd erkend en gevolgd systeem van hekserij.

Ik ben een heks

Ik noem mij een traditionele heks, omdat ik het fijn vind om de oorsprong ergens van te vinden. Moderne hekserij is een mooie manier om hekserij te leren kennen. Toen ik hekserij leerde kennen (nu ook alweer 20 jaar geleden) was het ook de moderne hekserij die mijn ogen opende en me liet inzien dat ik eigenlijk altijd al een heks was geweest.

Ik had me altijd anders gevoeld en was de vreemde eend in de bijt, maar toen ik leerde dat er nog méér mensen waren zoals ik – die spiritueel zijn, een einzelgänger, liever in de natuur, het nodig hebben om te wandelen om zich weer op te laden, voelden dat er méér is dan we met het blote oog kunnen zien – en dat zij zich een heks noemden, voelde ik de klik in mezelf en was het alsof er puzzelstukjes op hun plek vielen. Ineens begon ik mezelf te begrijpen en ineens voelde ik me daar niet meer alleen in. Ik was geen vreemde eend, ik was een heks!

Heks worden

Je kunt niet zomaar een heks worden; het zit in je en hoort bij je, of niet. Je moet er gevoel en aanleg voor hebben anders zal het je nooit lukken om er voor de volle 100% voor te gaan. Tegenwoordig is hekserij toegankelijker dan toen ik hekserij leerde kennen. Nu is er internet dat als onuitputtelijke bron vol informatie steeds wordt aangevuld met nieuwe kennis en informatie. Er zijn diverse cursussen, workshops en opleidingen te vinden en er komen steeds meer heksenboeken uit.

Vroeger waren er enkel opleidingen binnen een heksengroep, een coven genoemd. Maar covens waren en zijn nog steeds moeilijk te vinden en bovendien zijn ze vaak besloten. Deze heksengroepen hebben vaak zware toelatingseisen, waarbij alleen degenen met de juiste intentie worden toegelaten. Veel heksen kiezen er zodoende voor om solitair te blijven en alleen te werken. Maar hoe begin je? En waar begin je?

Het Heksgevoel ontwikkelen

Hekserij is geen hobby, maar een levenswijze. Hekserij is voor mij bovendien niet zomaar een manier van leven, maar het is een deel van wie ik bén. Toch kan het gevoel wel komen. Velen zijn begonnen met heksenboeken lezen, omdat het onderwerp hekserij ze interesseerde en aansprak. Heel veel zoekenden beschrijven een soort herkenning wanneer ze hekserij ontdekken, alsof er een knop om ging, er een deur werd geopend. Het word beschreven als het gevoel van ‘zich thuis voelen’. Wanneer je die klik niet voelt, zal het bij een interesse blijven. Dat kan… Iedereen beleeft hekserij op zijn eigen unieke manier.

Te veel boeken bestaat niet!

Vaak kom je op het heksenpad doordat je er ergens over leest of het toevallig op je pad komt. Of doordat iemand je er over vertelt, omdat er gedacht wordt dat jij dat wel interessant zult vinden. Vaak zien anderen al eerder dat er wat hekserigs in jou zit dan je zelf ziet.

Lezen zorgt voor heel veel basiskennis. Hekserij is niet zomaar een leuke hobby om hekserig bezig te zijn. Je bezighouden met zelfontwikkeling, intuïtie, magie, rituelen en energie vergt een gedegen basis. Zelf heb ik drie jaar lang boeken gelezen over hekserij voordat ik praktiserend ging werken. Ik voelde het gevoel wel, diep van binnen, maar praktiserend werken in de zin van rituelen uitvoeren of magie bedrijven vond ik een tweede stap.

Contact

Mijn stroomversnelling kwam toen ik contact kreeg met andere heksen. Dat gaat tegenwoordig met social media heel gemakkelijk. Typ hekserij in op Google en je krijgt duizenden hits. Typ het in op Facebook en je krijgt tientallen suggesties voor groepen en typ je #witchesofinstagram in, dan heb je miljoenen hits! Door contact met andere heksen krijg je inzicht in hun beleving van hekserij. Zoveel heksen, zoveel visies. En door na te denken over wat je leest en voor jezelf na te gaan of je daar wat aan hebt en hoe jij daar over denkt, leer je.

Hekserij in de praktijk

Hekserij is een ervaringsreligie, dus je kunt er veel over lezen en er met anderen over praten. Maar het meeste leer je door het in de praktijk te brengen. Natuurlijk is het niet slim om zonder enige kennis of voorbereiding te experimenteren met rituelen en magie, maar bij hekserij komt veel meer kijken dan alleen het uitvoeren van magie en rituelen.

Je kunt gerust experimenteren met het leggen van de Tarot, het inkerven van een krachtsymbool in een kaars en deze branden, meditatie (ook erg belangrijk!), visualisatie, een boswandeling waarbij je je bewust wordt van de kracht van de bomen, etc. Daarmee kan niet veel fout gaan en leer je tevens je gevoel en intuïtie ontwikkelen; een basisvereiste voordat je daadwerkelijk met hekserij en magie begint.

Door op deze manier je interesse in hekserij op te bouwen, denk ik dat je wel op een serieuze manier bezig bent. Maar toch is hekserij voor mij meer dan alleen het vieren van jaarfeesten, uitvoeren van rituelen en het werken met kruiden of inkerven van een kaars. Het Gevoel moet er zijn, anders is hekserij enkel uiterlijke schijn, een manier van voorkomen, een trend die je bij je volgende interesse alweer vergeten bent.

De weg van de heks

De weg van de heks

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Lunadea
Lunadea

Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.

Reactie
  1. Ilona 1 februari 2023 - 10:34
    Reply

    Wat vind ik hier veel herkenning in. Praktisch alle voorbeelden die je noemt ben ik mee bekend en er ook mee bezig want het is ook mijn manier van leven sinds 15 maanden, een hele intensieve 15 maanden waarbij ik veel mooie dingen heb mee mogen maken. Mijn leven is omgeslagen en ik ben wakker geworden. Maar ik vind het lastig om te zeggen waar ik bij hoor want ik vind ook veel herkenning in het holistische. En doordat ik veel met spiritualiteit bezig ben krijg ik ook berichten door vanuit het universum. Ik weet niet of dit passend is binnen de hekserij. Zou er graag meer over willen horen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?