Home Bewustzijn Energetische levenskracht: durf stil te staan en vier belangrijke momenten in je leven

Energetische levenskracht: durf stil te staan en vier belangrijke momenten in je leven

Door Lunadea
vier het leven

Het leven zit vol met momenten om even wat langer bij stil te staan. We hebben onszelf tegenwoordig alleen zoveel verplichtingen opgelegd, dat we liever helemaal niet meer stil staan. Dat kost namelijk tijd.

Rennen, vliegen en doorgaan is het credo. Waar is het stilstaan gebleven in dat rijtje? Soms rijgen de dagen zich aaneen en vliegen de weken voorbij. Voor je het weet is het alweer zomervakantie, of Kerstmis, en heb je niet eens doorgehad dat de seizoenen wisselden. Je probeert te veel te doen in te weinig tijd. En als aan het einde van de dag op de lange to-do lijst niet alles is doorgestreept, geven we onszelf daarvoor op ons kop. Dat is gemakkelijker dan kijken naar wat wél allemaal goed ging. Maar door stil te staan, adem te halen en jezelf te belonen voor wat wél goed ging, haal je veel meer voldoening uit het leven. En als je toch stil staat, let dan ook eens op het moment, de dag, het jaargetijde. Dat zal je goed doen.

Als je kijkt naar de geschiedenis van de mensheid, dan zie je bij alle oude volkeren wereldwijd dat het leven en de daarbij horende groei werd gevierd. Alleen gaan we daar steeds vaker aan voorbij omdat onze ouders dat ook niet meer deden en ons dat niet hebben geleerd.

Door beloning geef je jezelf waardering en waardering zorgt voor innerlijke, persoonlijke groei. Ik zie zulke beloningen altijd als kleine vieringen van succes. Ik leer hierdoor kijken naar alle mooie kanten van het leven en stuur niet alleen daar positiviteit naar toe, maar ook naar mezelf!

Vieringen van je natuurlijke ritme

Het leven vier ik op verschillende niveaus. In het klein en heel persoonlijk door mijn successen te vieren. Ik vier echter ook de natuurlijke veranderingen van het leven, zoals ze ooit werden gevierd voordat de modernisering en het jachtige werkende leven zijn intrede deed en ons langzaam van de natuur vervreemde.

Weet je wat nu zo mooi is? Dat we deel zijn van de natuurlijke cyclus van het leven en onze innerlijke onbewuste ritmen met de natuurcycli meebewegen. In de lente worden we vrolijker, gaan weer meer naar buiten en maken we plannen voor het nieuwe jaar. Wanneer het zomer is, vieren we vakantie en hebben we meer energie. In de herfst denk je na of er iets van je plannen terecht is gekomen. Als de winter aanbreekt, trekken we ons terug, blijven meer binnen, lezen we boeken en denken we na over het afgelopen jaar en het komende jaar.

Dat ritme komt overeen met het ritme van de natuur. Hierin is de lente de periode is van zaaien en nieuw leven. De zomer is in dit ritme de periode van het hoogtepunt van alle groei. De herfst is de tijd van oogst en de winter van afsterven, terugtrekken en rust. Herken je het met hoe jij zelf door het jaar heen beweegt?

Al die perioden werden door onze voorouders bijgestaan met vieringen. Je kon ze namelijk maar beter vieren dan te riskeren dat er misschien geen lente en vruchtbaarheid van het land meer kwam, geen groei meer kwam, geen oogst zou komen en geen rust zou ontstaan voor het land om zich weer voor te bereiden op de nieuwe groeiperiode. Er waren feesten om die vruchtbaarheid, zonnekracht en oogst te vragen. Er waren daarnaast ook vieringen uit dankbaarheid voor de vruchtbaarheid als eenmaal het zaaigoed ging groeien. Ook was er dankbaarheid voor de groeikracht en dankbaarheid voor de oogst.

Door het leven te vieren en de vruchtbaarheid van de aarde te eren, kreeg je méér terug. Verplaats dat maar eens naar jezelf: je geeft waarschijnlijk vaker een compliment aan degene die jou een compliment geeft dan aan degene die dat nooit doet. Je geeft waarschijnlijk die ene tante die aardig doet en waarmee je leuke gesprekken kunt hebben, toch een iets groter en uitgebreider verjaardagscadeau dan die chagrijnige tante die nooit eens vraagt hoe het met je gaat. Vaak gaat dat onbewust, maar het heeft een heel logische verklaring. Dat heeft te maken met energie-uitwisseling.

Wie goed doet, goed ontmoet

Dit gezegde heb je vast vaker gehoord. Het is een zin uit de bijbel die eigenlijk zegt dat als jij goed bent voor een ander, die ander ook goed voor jou zal zijn. Die goedheid heeft niet alleen met materiële zaken te maken, maar dat werkt op energetisch vlak net zo. Denk maar eens aan de eerder genoemde complimenten of wat het met jou doet als iemand naar je glimlacht. Dus als jij de levenskracht en het ritme van de aarde voelt, erkent en eert met een viering, dan zal je daar op jouw beurt ook weer levenskracht voor terug ontvangen.

Doe dat door op een mooie natuurplek je dankbaarheid uit te spreken voor de eerste lammetjes die je ziet. Of voor de eerste knoppen groen in de bomen, de zonnekracht in de zomer, de oogst of de eerste nachtvorst. Maak een wandeling en let extra op de veranderingen in de natuur. Breng een offer van bijvoorbeeld melk en honing. Spreek je dankbaarheid uit en leg je handen op de grond om de levenskracht te voelen. Een viering of een ritueel hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Als je bedoeling maar oprecht is.

Persoonlijke levensvieringen

Naast de natuurlijke vieringen vinden er ook momenten plaats in je eigen leven die gemakkelijk te negeren zijn, maar die ondersteund kunnen worden met een viering om er nóg meer voldoening uit te krijgen. Verjaardagen worden nog wel gevierd en soms wordt er gebak gehaald en stilgestaan bij een ingrijpende verandering. De inwijdingen die voorheen symbool stonden voor het afsluiten van een oude periode en het starten van een nieuwe periode zijn we echter kwijt.

Heb jij nog een ceremonie gehad toen je 7 jaar was geworden? Of een toen je naar de middelbare school ging? Toch zijn dat bijzondere overgangsmomenten in je leven. Als je ze zou ondersteunen met een ritueel, wordt het nog duidelijker dat je in die tijd verandert van kleuter naar kind, en van kind naar tiener. Toen mijn dochter 7 was geworden, heb ik haar een overgangsritueelcadeau gegeven.

Ze maakte voor het eerst een ritueel mee, kreeg een mooie bloemenkrans op en ik had een cirkel gemaakt van waxinelichtjes waar ze in stond. Om de cirkel stonden vrienden en familieleden die allemaal iets uit de natuur hadden meegenomen. Dit stond allemaal symbool voor een wens voor haar toekomst. Een voor een nam ze deze krachtvoorwerpen en wensen in ontvangst om ze in haar persoonlijke krachtbuideltje te bewaren. Ze is nu haast 12. Het buideltje heeft ze nog steeds. Soms pakt ze het erbij om naar de voorwerpen te kijken die er in zitten.

Laatst zei ze nog dat ze het jammer vond dat ze zich niet meer alle wensen kon herinneren, maar dat hoeft ook niet. Het ritueel ging er om haar te laten voelen dat ze groter was geworden. Vieringen van het leven markeren belangrijke en bijzondere momenten om duidelijk te maken dat er een oude periode wordt afgesloten en een nieuwe periode begint. Zo verruilde mijn dochter bij het 7-jaarsritueel haar kleutertijd voor de kindertijd. Binnenkort zal ze weer toe zijn aan een nieuw levensfaseritueel, die de overgang van kind naar jonge vrouw benadrukt wanneer ze haar eerste menstruatie heeft. Ik denk dat het vrijgezellenfeest voorafgaand aan een bruiloft nog een van de weinige overgangsceremonieën is die is overgebleven. Het sluit de vrijgezellentijd af en vormt een markering naar de getrouwde periode in je leven.

Durf te vieren!

Durven stilstaan en reflecteren is voor mij belangrijk in het leven, want het leven gaat al zo snel. Pas als je stil staat zie je de lessen die het leven je geeft, die de natuur je geeft, maar ook die je eigen lichaam je geeft.

Dat is moeilijk, ik weet het. Voor mij is het ook een leerproces dat nog steeds voortduurt. Soms zie ik ook pas achteraf dat er weer zo’n levensmoment is gepasseerd. Dan neem ik op dat moment de tijd om er aandacht aan te besteden. Dit doe ik met een meditatie, een kaars, wat wierook en een offer. Vijf minuten van inzicht en reflectie. Langer hoeft het niet te duren. Voel de belangrijke momenten dus aan, geef ze de aandacht die ze verdienen, vier het leven… dat maakt het leven zoveel betekenisvoller!

Boekentip: Dagelijkse Hekserij

Lunadea is een heks met een missie. ‘Dagelijkse Hekserij’ beantwoord de twee na meest gestelde vraag over hekserij: hoe praktiseer je hekserij en breng je in de praktijk wat je hebt gelezen? Een stap voor stap gids met praktische invullingen, ideeën en voorbeelden om thuis, op het werk en in jouw dagelijks leven hekserij te integreren.

Wil jij aan de slag met ‘dagelijkse hekserij’? Bestel nu jouw exemplaar in de webshop van Lunadea voor € 10,50 (excl. portokosten, incl. BTW).

Lees ook deze artikelen:

1 comment

Avatar
Muriël Hoogerland 26 oktober 2019 - 08:13

Fijn om over deze onderwerpen te lezen, het geeft een warme gevoel omdat het mijn gedachten, leefstijl en vitaliteit omarm.

Reply

Leave a Comment