Ontdek hoe je in harmonie met de seizoenen kunt leven. Heks Lunadea benadrukt in dit artikel het belang van vertragen, reflectie en rituelen tijdens de wintermaanden. Ze deelt wijze inzichten over introspectie, het volgen van de natuurlijke cyclus en praktische tips om deze tijd van rust te omarmen. Leer hoe je jezelf kunt voorbereiden op de komende seizoenen terwijl je je in deze periode van rust bevindt.
Nu de bomen hun sapstroom in hun wortels hebben teruggetrokken en alle bladeren zijn gevallen, nu de dieren putten uit hun wintervoorraad en teren op hun vetreserves, is ook voor ons de tijd aangebroken om een tandje terug te schakelen. Onze voorouders zouden ons voor gek verklaren! Door blijven rennen omdat de klok ons in de nek hijgt.
Ons DNA is in honderdduizenden jaren gevormd. We hebben een heleboel geleerd ten opzichte van de tijd van de oorsprong, maar het DNA is grotendeels hetzelfde. We hebben geleerd te overleven, hebben geleerd om met en van de natuur te leven, om met de seizoenen mee te bewegen en onze intuïtie te volgen. Maar pas sinds de industrialisering zijn we in rap tempo van de natuur en ook van onze eigen natuur af gaan bewegen. Dat is dus pas de afgelopen 250 jaar! Terwijl ons oerinstinct nog grotendeels is afgestemd op de natuur.
Meebewegen met de seizoenen
Meebewegen met de seizoenen doen we nog allemaal, hetzij grotendeels onbewust. Waaraan je het het meest merkt is ons gemoed. In de herfst begint een winterblues, je merkt dat je wilt vertragen. Het ene moment wil je buiten door de mooie oranje bladeren rennen in de laatste zonnige dagen, het andere moment trek je je huispak aan en wil je met een boek op de bank zitten. In de winter slaat menig gemoed om naar een winterdepressie omdat er te veel van ons wordt verwacht, in de lente komt de zon terug en klaart ook je humeur weer op. Eindelijk kun je weer naar buiten om de nodige portie vitamine D op te nemen en in de zomer ben je op je best, vol energie en blijdschap! Je volgt daarmee exact de zonnecyclus!
Vertragen en stilstaan
Kijk nu eens naar je eigen leven. Hoe vaak heb je de kans om buiten te zijn? Heb jij tijd om in de herfst en winter te vertragen? Om je in de herfst voor te bereiden op een héél seizoen nagenoeg niets doen? Toch is dat wat de winter van ons vraagt: vertragen en stilstaan.
De herfst was voor het doen van alle voorbereidingen, voor het binnenhalen van de oogsten van graan, fruit, groente en noten, voor het jagen en het aanleggen van je wintervoorraad. En als dan de kou binnen viel, trok je naar binnen, in de wetenschap dat dat kon en je alle mogelijkheden had om te overleven. De gemakken van de eenentwintigste eeuw hebben ervoor gezorgd dat we niet meer kijken naar de verdere behoeftes die er misschien van nature zijn.
Hoe kun je vertragen en stilstaan?
Vertragen en stilstaan doe je door te slapen als je lichaam daar behoefte aan heeft. Als je wakker bent, eet en drink je, lees je een boek, besteed je tijd aan een studie, praat je met anderen. Laat je vooral niet gek maken door de ratrace van de maatschappij. Besteed aandacht aan je eigen behoeftes. Dat is gemakkelijker gezegd dan uitgevoerd. Maak daarom eens een lijstje voor deze winterperiode en schrijf op wat je allemaal zou willen doen.
Probeer alle verplichtingen zo veel mogelijk te beperken. Zeg eens nee als iemand iets vraagt waarmee beslag wordt gelegd op je tijd in de wintermaanden. Haal alvast een stapel boeken in huis om te lezen, zodat je die niet meer hoeft te halen. Vraag alvast een studie aan en leg die klaar voor de wintertijd. Haal nieuwe sloffen en een dekentje voor op de bank en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk!
Streep dagen/weken door in je agenda waarop je écht géén afspraken buiten de deur aangaat en houd skypegesprekken. Meestal raak je daarmee een behoefte bij de ander, want iedereen wenst een rustige decembertijd. Ik ken niemand die het prettig vind om in december geleefd te worden.
Introspectie en rituelen
De winter is er ook voor introspectie en rituelen. Introspectie betekent dat je in jezelf keert voor een soulsearch. Kijk naar wie je bent en wat je hebt bereikt. Wie ben je en is dat ook hoe je wilt zijn? Besteed aandacht al die onderwerpen en kijk ook eens naar de mogelijkheden om daar verandering in te brengen, als je dat wenst. Nu je een rustperiode bent ingegaan, zou je daar tijd voor moeten hebben. Ook dit is een manier om tijd aan jezelf te besteden.
- Mediteer dagelijks, liefst ‘s ochtends meteen na het opstaan om de dag te visualiseren en je dankbaarheid uit te spreken voor je leven. En ‘s avonds om de dag in rust af te sluiten. Meditatie zorgt voor richting en balans in je leven en is een manier om jezelf beter te leren kennen.
- Of ga voor een soulretreavalritueel naar een sjamaan. Elke gebeurtenis in je leven heeft impact op je ziel en door heftige gebeurtenissen kun je stukjes ziel kwijtraken. In dit ritueel breng je je ziel weer in balans en haal je stukjes weer terug. Het helpt je om weer terug jezelf te voelen.
- Ga op zoek naar je voorouders, want zonder hen zou jij er niet zijn. Breng hen elke dag offers van wat je eet en drinkt, vertel hen wie je bent en dat je hen niet vergeet. Door contact met je voorouders heel je ook weer stukjes in jezelf.
- Brand kaarsen. Vroeger brandde er dag en nacht vuur binnenshuis, omdat er binnen werd geleefd. Nu knippen we een elektrische lamp aan en is er licht. Maar echt vuur geeft zo’n andere sfeer in huis, en werkt zo anders in op ons gemoed dat het goed is om elke dag een kaars te branden, en als je een open haard hebt probeer dan minimaal eens in de week een vuur te maken. Je word er kalmer door en je intuïtie zal er sterker door gaan werken.
Divinatie
Besteed minimaal eens in de week aandacht aan divinatie. In deze tijd van het jaar was het heel gewoon om vooruit te blikken op wat de toekomst in petto had voor je. Ook dat geeft weer een gevoel van rust, omdat je je voorbereid op het jaar dat gaat komen. Bereid je jaar voor. Weet wat je komend jaar wilt gaan doen en hoe je je dat moet bereiken. Vanuit rust werken is altijd prettiger dan werken vanuit drukte. Dus nu je in de winter in je rustperiode zit is het goed om alvast vooruit te denken.
Door je wintermaanden op die manier in te delen, lukt het je dit jaar misschien om in rust de winter door te komen, voorbereid te zijn op de lente en zomer die gaan komen, zodat je in de herfst kunt oogsten en weer kunt voorbereiden op de volgende winter.
De weg van de heks
Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!
Lees ook deze artikelen:
Holistische (eet)tips om extra winterkilo’s te voorkomen
Feng Shui & de winter: zes essentiële tips om meer yin energie in huis te brengen
Ik ben een heks. Mijn leven is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. Hekserij is mijn levenswijze. Niet op een religieuze wijze, want hekserij is voor mij heel aards! Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en dat je zelf ook onderdeel bent van de natuur. Omdat hekserij zo'n grote rol speelt in mijn leven, schrijf ik er over in blogs, in boeken, geef ik er cursussen en lezingen over. Hekserij geeft diepgang en betekenis aan het leven, en het wordt tijd dat daar meer over bekend wordt.