Ga je door een moeilijke periode heen of sleep je al jaren psychologische pijn met je mee? Je bent niet de enige; iedereen heeft last (gehad) van psychologische pijn. Psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen, auteurs van het boek Denk je vrij, beschrijven in dit artikel een krachtige manier om met deze psychologische pijn om te gaan.
Vreemd genoeg betekent het accepteren van ‘levenspijn’ meestal dat het minder zwaar en moeilijk zal worden. Je leven kan aan waarde winnen als je leert minder te ‘sturen’ en meer te ‘verduren’.
Pijn is universeel
Psychologische pijn: niemand ontkomt aan, we kennen het allemaal. Pijn is nu eenmaal een belangrijk deel van het leven. Pogingen om pijn kwijt te raken hebben vaak een averechts effect. Gelukkig is er wel een groot verschil tussen pijn en lijden.
Waar pijn onvermijdelijk is, kun je de last ervan, het lijden, aanzienlijk verminderen.
Pijn is universeel. Ook al lijkt het aan de buitenkant alsof je de enige bent, dat is niet zo. Van hoog tot laag, arm of schatrijk – niemand ontkomt eraan. Het is ook menselijk om aan pijn te willen ontsnappen. Toch is het wijzer en veiliger om rustig onder ogen te zien wat er op je afkomt. Door minder angstvallig op problemen te reageren kan je leven beter worden en zelfs veel meer aan betekenis winnen.
Acceptatie van psychologische pijn
Vreemd genoeg betekent het accepteren van ‘levenspijn’ meestal dat het minder zwaar en moeilijk zal worden. Je leven kan aan waarde winnen als je leert minder te ‘sturen’ (= dwangmatig controleren) en meer te ‘verduren’ (= rustig accepteren).
Psychologische klachten duwen je ongemerkt naar een strijdtoneel: je bent geneigd er eindeloos tegen te gaan vechten. Je móét winnen om de draad van je leven op te kunnen pakken. Als het slechter gaat, intensiveer je het gevecht. Er moet gewonnen worden. Maar is dat wel zo?
Kun je niet vrijwillig van het strijdtoneel afstappen en je leven gewoon weer oppakken, wetende dat het conflict doorgaat, maar jij er niet meer aan deelneemt? Je mag meevechten of toekijken. Voor het strijdtoneel maakt het weinig uit: daar zal altijd iets gebeuren. De vraag is of jíj steeds mee moet vechten.
Een leven zonder problemen
We kunnen allemaal moeiteloos onze problemen opsommen. Ze dringen zich aan ons op, eisen aandacht. Stel dat je problemen plotseling allemaal opgelost zouden zijn? Een wonder. Wat zou je dan doen, hoe zou je in het leven staan? Dit is een gewetensvraag met als doel je visie te verbreden, ook met pijn, en je blikveld groter te maken dan je alledaagse zorgen. Met als doel de strijd tegen pijnlijke emoties te staken en vanaf nu, dit moment, je leven te gaan leven. Inclusief pijn. Nieuwe wegen te ontdekken, waar je eerst door ‘je problemen’ niet aan toekwam, niet aan durfde te beginnen.
Pijnlijke plaaggeesten
Wie heeft er geen pijnlijke plaaggeesten (= psychische problemen)? Ze zijn hier en nu aanwezig. Je kunt er zo een benoemen en eisen dat deze plaaggeest verdwijnt, maar wat je ook probeert, de plaaggeest geeft niet op en blijft. Daarnaast zijn er veel potentiële plaaggeesten, die ieder moment bereid zijn je lastig te vallen. Zolang je er echter niet op ingaat, zijn ze niet in staat je dagelijkse activiteiten te verstoren.
Alle potentiële plaaggeesten zijn hinderlijk maar je kunt ze in de hand houden, ook al schreeuwen ze om aandacht. Pijnlijke plaaggeesten zijn er jammer genoeg wel in geslaagd je aandacht op te eisen: ze houden je tegen en remmen je af.
De pijnlijke plaaggeesten veroorzaken een groot gemis, namelijk alle dingen die je niet kunt doen vanwege de pijnlijke plaaggeesten: de onvervulde dromen, niet-uitgevoerde plannen en alles wat je door de angst voor pijn niet hebt aangedurfd.
Pijnlijke plaaggeesten en het door hen veroorzaakte grote gemis kunnen je hele leven gaan beheersen. Alles lijkt in het teken te staan van de pijn: je wilt eraan ontsnappen, je vermijdt wat de pijn zou kunnen uitlokken. De pijn blijft het middelpunt.
Een oplossing voor psychologische pijn
Problemen zijn eenzijdig en ongenuanceerd; ze zetten je vast in een mentale gevangenis. Je mogelijkheden, ondanks pijn, zijn onbeperkt, in balans en breder dan wat zich ongewenst elke dag weer aan je op lijkt te dringen. Je leven kan aan waarde winnen als je leert minder te ‘sturen’ (= dwangmatig controleren) en meer te ‘verduren’ (= rustig accepteren).
Sta je open voor andere mogelijkheden dan de strijd tegen pijn? Deze stappen en vragen kunnen je verder helpen:
- Vermijd valkuilen en doodlopende wegen.
- Staak de strijd tegen wat onvermijdelijk is (de psychologische pijn).
- Richt je aandacht op het prachtig inkleuren van je leven.
Vraag jezelf af:
- Wat voor leven wil je werkelijk leven?
- Waar verlang je naar?
- Wat kun je en wil je?
- Hoe kun je meer waarde en betekenis aan je leven geven?
Boekentip: Denk je vrij
Dit is een fragment uit Denk je vrij van Fred Sterk en Sjoerd Swaen. Dit boek, gebaseerd op bewezen effectieve methoden, laat zien dat vrijheid het besef is dat iedereen méér is dan zijn of haar problemen, zelfbeeld of negatieve gedachten. Reken af met zelfsaboterende gedachtepatronen en leef jouw leven!
Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com.
Help jezelf verder met deze artikelen:
Voel je je vaak angstig? Dit is waar het vandaan komt en hoe je het vermindert
Op trauma gebaseerd perfectionisme: verstop jij een deel van jezelf?
Over onderdrukte emoties & zelfliefde: hoe kun je troost in jezelf vinden?
Somber, angstig of zorgelijk? Zó eet je jezelf blij!
Chinese Geneeskunde: overwin je angst en versterk de energie in je nieren
Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.