Bewustzijn

De vaderwond (11 kenmerken): zo kun je het trauma van een emotioneel of fysiek afwezige vader helen

Door Miranda Mendes
De vaderwond (11 kenmerken): zo kun je het trauma van een emotioneel of fysiek afwezige vader helen

Een emotioneel of fysiek afwezige vader leidt tot een vaderwond. Hoe herken je dit trauma bij jezelf? Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, deelt in dit artikel 11 kenmerken en legt uit hoe je deze wond kunt helen. “Als we onze verwondingen langere tijd ontkennen, ontstaan er lichamelijke klachten. Hoe gek het ook klinkt: dit is een zegen.”

Opgroeien met een emotioneel of fysiek afwezige vader bepaalt hoe jij later in liefdesrelaties staat, want hij is je eerste mannelijke ‘hechtingsfiguur’.

Pijn die ouders doorgeven

We groeien op met onze ouder(s) of verzorgers en over het algemeen geven ze ons alles wat binnen hun mogelijkheden ligt. Ze doen hun best om ons zo goed mogelijk groot te brengen, hopelijk met liefde en warmte. Maar onze ouders kunnen ons niet geven wat zij simpelweg niet in huis hebben. Onze ouders zijn zelf ook kinderen, van hun ouders. En hun ouders zijn weer kinderen van hun ouders en ga zo maar door.

Wat onze ouders niet hebben meegekregen, kunnen ze op hun beurt niet doorgeven aan ons. Zo zie je dat binnen generaties bepaalde situaties zich keer op keer herhalen. Totdat er een persoon is die zich bewust wordt van het patroon en die eraan toe en bereid is om zich persoonlijk te ontwikkelen. Hij of zij laat het licht schijnen op het pijnpunt dat generaties lang wordt meegedragen en doorgegeven. Dat kan bijvoorbeeld de afwezigheid van een vader zijn.

Vaderwond: groot gevoel van onveiligheid

In dit artikel ga ik dieper in op de vaderwond. Het is voor mij een groot levensthema geweest. Ik heb moeten leren omgaan met een emotioneel afwezige vader in mijn leven. Opgroeien met een emotioneel of fysiek afwezige vader laat diepe verwondingen achter, een gat in je ziel. Het bepaalt hoe jij later in liefdesrelaties staat, want hij is je eerste mannelijke ‘hechtingsfiguur’. Het drukt een stempel op je gevoel van eigenwaarde. Het drukt een stempel op je levensplezier. Een kind heeft de aanwezigheid, onvoorwaardelijke liefde, steun en zorg van z’n vader nodig. Hierdoor kan het opgroeien tot een evenwichtig mens. Het kind heeft het vertrouwen dat het in veiligheid de wereld kan ontdekken, nieuwe stappen kan zetten. In de wetenschap dat zijn vader aanwezig is ter ondersteuning.

Op het moment dat deze vader er emotioneel of fysiek niet is, geeft dit een gevoel van onveiligheid. Er is geen veilige vaderfiguur om op terug te vallen. Dit heeft psychologische gevolgen voor het kind, en later voor de volwassene. Persoonlijk heb ik veel moeite gehad met de emotionele afwezigheid van mijn vader. De weg naar heling was lang. Maar inmiddels kan ik zeggen dat ik vooral dankbaar ben. De pijn die ik ervaren heb, heeft ervoor gezorgd dat ik bewuster ben gaan leven en ben gegroeid.

Zo herken je een vaderwond

Misschien zit jij in een soortgelijk proces. Misschien is de band die je met je vader hebt niet zoals je hoopte en ervaar je teleurstellingen en verdriet. Elke situatie is uniek en alles wat er in je leven gebeurt, heeft waarde – ook al kun je dat op het moment zelf meestal nog niet zien. Gebeurtenissen, en dan met name pijnlijke gebeurtenissen, zijn er voor jou om te groeien en te evolueren. Dat is waarom we hier op aarde zijn.

Lees het onderstaande rijtje eens door en vraag je af of dit op jou van toepassing is. Mocht je de meeste vragen met Ja beantwoorden, dan weet je dat je te maken hebt met een vaderwond. En zodra je dit weet, ben je je ervan bewust waaraan je mag werken. Dit doe je vooral voor jezelf, niet om je vader te veranderen. Je werkt aan jezelf omdat jij een mooier en gelukkiger leven verdient en waard bent.

Deze opsomming is geschreven vanuit het perspectief van de dochter. Mocht je als man dit artikel lezen, dan vervang je het woord ‘mannen’ door ‘vrouwen’.

Herken jij jezelf hierin?

  1. Je hebt weinig zelfvertrouwen; je voelt je niet goed genoeg.
  2. Je voelt je zwak.
  3. Je bent zeer kritisch op jezelf.
  4. Je voelt je niet veilig in je lichaam.
  5. Je hebt gevoelens van woede naar mannen toe.
  6. Je hebt het gevoel dat jij je moet bewijzen.
  7. Je hebt een weerstand tegen discipline en structuur.
  8. Je hebt geen vertrouwen in mannen.
  9. Je trekt emotioneel niet beschikbare partners aan.
  10. Je bent bang voor afwijzing.
  11. Je hebt het gevoel afgewezen te worden, ongeliefd te zijn en je ervaart geen steun.

Trauma’s aankijken en herleven

Het helen van de verwondingen uit je jeugd heeft tijd, aandacht en commitment nodig. Ten eerste is het belangrijk dat jij je bewust wordt van de verwondingen die je hebt opgelopen. Daarom lees je dit artikel – je hebt het niet voor niets gevonden. De tweede stap is de bereidheid om te veranderen, om ingesleten patronen te veranderen. Er is bereidheid en lef voor nodig om oude trauma’s te durven aankijken en te herleven.

Alles wat we hebben meegemaakt en nog niet hebben verwerkt, ligt opgeslagen in ons lichaam. Als we onze verwondingen langere tijd ontkennen, ontstaan er lichamelijke klachten. Hoe gek het ook klinkt: dit is een zegen. Het is een signaal van ons lichaam dat het nodig tijd is om aan het werk te gaan met niet geheelde wonden en trauma’s. Ons lichaam is oneindig wijs. Het kan zich ook emotioneel uiten. Misschien loop je rond met een sluimerend gevoel van onbehagen en melancholie. Het leven is geduldig en wacht net zo lang totdat jij er klaar voor bent om het trauma aan te kijken.

Voor jezelf kiezen en volop genieten

De derde stap is het zoeken van hulp bij het helingsproces. Steun van iemand die dit diepgaande proces zelf heeft meegemaakt, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Je staat er niet alleen voor, niet meer. Als je de weg naar heling gaat bewandelen, levert het je veel op. Je kiest meer en meer voor jezelf, je blijft trouw aan jezelf en je merkt dat je in staat bent om volop te genieten van het leven.

Geschreven door Miranda Mendes Da Costa.

Ongekende gevoelens

Ongekende gevoelens

In Ongekende gevoelens van Jonice Webb leer je de emotionele bagage vanuit je relatie met je ouders (en hun relatie met hun ouders) te herkennen en het patroon van ongekende emoties te doorbreken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reacties
  1. Sylvia 17 oktober 2022 - 16:08
    Reply

    Ik ben benieuwd hoe het zit als je zowel een vader- als moederwond in je draagt. Ik herken mezelf in beide. Het voelt heel diep. Versterken ze elkaar denk je?

    1. Dirk 19 oktober 2022 - 08:04
      Reply

      Precies mijn vraag, Sylvia!

      1. Miranda Mendes 19 oktober 2022 - 18:09
        Reply

        Beste Dirk, Mijn reactie staat onder de vraag van Sylvia. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Heb je nog meer vragen, je mag altijd contact met mij opnemen. Dit kan via mijn website www.moeiteloosleven.com Veel sterkte en hartelijke groetjes, Miranda

    2. Miranda Mendes 19 oktober 2022 - 18:07
      Reply

      Beste Sylvia, Het is moeilijk om te zeggen of ze elkaar versterken. Het brengt in ieder geval veel intense gevoelens op verschillende gebieden. Door de moederwond kun je bijvoorbeeld een gebrek aan veiligheid en geborgenheid ervaren. De vaderwond zorgt juist weer voor een laag zelfbeeld. Het is een kwestie van alle emoties te doorvoelen die horen bij het (emotioneel en fysiek) gemis van je beide ouders. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nog veel boosheid of verdriet in je zit. Doordat je het van beide ouders niet hebt gehad is er veel te helen. Het is een proces waar je jezelf de tijd voor mag gunnen. In de ideale situatie geeft je moeder een beding van steun, veiligheid en betrouwbaarheid in je jeugd. Op het moment dat je dat hebt moeten missen is het mogelijk dat je onveiligheid, eenzaamheid en somber voelt. Het is dan de uitnodiging om je eigen liefhebbende moeder te worden. Vaders moedigen hun kinderen aan om de wereld te gaan verkennen binnen veilige kaders. Als je dit hebt moeten missen kan het als gevolg hebben dat je een laag zelfbeeld hebt en weinig vertrouwen om nieuwe stappen te ondernemen. Ook dan is het de uitnodiging om je eigen liefhebbende vader te worden. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn antwoord. Mocht je meer willen weten hoe je de verwondingen kunt helen, je mag altijd contact met mij opnemen. Veel sterkte en liefs

  2. Noom 14 augustus 2024 - 15:46
    Reply

    Ik vroeg mij af hoe het zit als je bijvoorbeeld wel liefde, veiligheid, steun en geborgenheid hebt gekregen van een ander persoon dan je eigen ouders. Maar eigen ouders zijn wel in beeld of het dan anders is?

    1. Miranda Mendes 19 augustus 2024 - 11:50
      Reply

      Hoi Noom, Bedankt voor je reactie. Om antwoord te geven op je vraag: Als er wel steun, liefde, veiligheid en geborgenheid was in je omgeving van een ander persoon dan je eigen ouders dan heeft dit zeker een positieve uitwerking. Je leert dan immers dat er iemand in je leven is op wie je kan rekenen en bouwen. Dit draagt bij aan een veilige hechting, ookal hebben je ouders het je niet kunnen geven. Natuurlijk hangt het er ook vanaf of deze persoon structureel aanwezig was in je leven.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?