Bewustzijn

Wat komen we doen op aarde? Levensles 8: Integriteit

Door Irene Verweij
Wat komen we doen op aarde? Levensles 8: Integriteit

‘Mijn vrouw wordt er gek van,’ vertelde hij met een schuine kwajongenslach. ‘Zij zegt dat ze nooit hoogte van me kan krijgen. Iedere keer als ik iets beweer, krijgt ze het gevoel dat het eigenlijk ergens anders over gaat…’ Martijn is een klassiek voorbeeld van iemand die werkt met de levensles Integriteit. Hij heeft geen idee wat hij doet, waardoor hij voortdurend verwarring veroorzaakt in zijn contact met anderen.

Wat doe ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn leven? Weet jij het? In dit artikel, dat onderdeel uit maakt van een reeks van 12 artikelen, wordt les 8 besproken uit de levenslessentheorie*. Levensles 8 gaat over Integriteit. De vorige les gemist? Bekijk hier les 7 over grensafbakening.

Wanneer gedrag en woorden afwijken

Ons energieveld bestaat uit vier vibratielijnen. Deze energetische lijnen gaan over dat wat we zeggen, wat we doen, denken en geloven. Je kunt het vergelijken met verschillende lagen kleding die je aantrekt: het een moet op het ander afgestemd zijn, zodat de kleurcombinatie bij elkaar staat. Als we niet zeggen wat we denken en geloven, kan een ander dat aanvoelen.
Soms hoor ik in mijn praktijk: ‘Hij zegt wel dat hij van mij houdt, maar ik voel het niet.’ Dit kan een aanwijzing zijn dat deze partner met de levensles Integriteit werkt. Gedrag, gevoelens en woorden wijken af van datgene wat door de ander gevoeld wordt.

Wanneer iemands gedrag niet als consistent ervaren wordt, zul je merken dat je je ongemakkelijk gaat voelen in de aanwezigheid van de ander. Je gaat iemand wantrouwen en zult vaker het idee hebben dat je bedrogen wordt. Gevoelens van achterdocht gaan dus niet altijd over jezelf! In dit geval gaat het over inconsistente vibraties, waardoor iemand verschillende signalen uitzendt.

In harmonie leven met jezelf

De levensles Integriteit gaat over het in harmonie leven met jezelf. Voor mensen zoals Martijn is het belangrijk dat ze eerst stil worden. Als ze hun aandacht naar binnen richten, kunnen ze in alle rust ontdekken wat ze eigenlijk echt geloven en wat ze ergens van vinden. Vanuit daar zullen ze veel beter in staat zijn hun communicatie af te stemmen op dat wat ze geloven en denken. En hoewel dit niet van de een op de andere dag zal gebeuren, zullen de persoonlijke vibratielijnen zich gaan voegen in deze hernieuwde integriteit.

Haal onzekerheid uit de schaduwzijde

De uitdaging voor mensen met deze levensles is dat ze de neiging hebben om volledig op te gaan in de buitenwereld. Door deze zwakke verbinding met zichzelf en met hun hoger Zelf zijn ze zich grotendeels niet bewust van wat er vanbinnen bij hen afspeelt. Dit maakt hen op (soms) onbewust niveau onzeker. Omdat men zich hier echter niet van bewust is, belandt deze onzekerheid in de schaduwzijde. En net zoals met ieder gevoel dat in onze schaduwzijde belandt gebeurt, zal ook onzekerheid zich verharden en in een vreemde vorm zichtbaar worden in de werkelijkheid. Ruimte geven aan onzekerheid, haar helemaal doorvoelen, maakt het mogelijk onzekerheid los te laten.

De wijze les van irritaties

Gevoelens van irritatie kunnen je helpen onbewuste gevoelens op te sporen. Irritatie is een alarmsignaal dat je in projectie bent beland. De ander laat gedrag zien dat bij jou in je schaduwzijde zit. Onderzoek dus datgene wat je irriteert: haal je aandacht weg van de ander en kijk waar het bij jou van binnen over gaat.

Meer zelfkennis opdoen is voor mensen met Integriteit als levensles ook een belangrijke pijler om zich op te focussen. Bewustwording en respect voor dat wat je deep down under voelt zijn hierin essentieel. Een tijdlang een dagboek bijhouden is zeker een aanrader.

Probleem is echter dat sommigen die werken met deze levensles moeite hebben met confrontaties aangaan. Zij zeggen liever maar wat of zeggen waarvan ze denken dat de ander dit wil horen ‘om er vanaf te zijn’ dan het achterste van hun tong te laten zien.

Als iedere confrontatie omarmd wordt als een oefening in integriteit, zal dit steeds makkelijker worden. Bovendien zullen de persoonlijke vibratielijnen hierdoor steeds meer op 1 lijn komen, waardoor deze levensles uiteindelijk geleerd wordt.

Ik wens je een vreugdevolle reis toe!

Benieuwd welke les jij aan het leren bent? Bekijk hier de overzichtspagina met alle twaalf de levenslessen.


*Deze indeling is gebaseerd op het werk van S. Rother.

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainslie MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

bestel nu

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reacties
  1. T. Huisman 20 mei 2020 - 15:18
    Reply

    Als je ernstige daders hebt meegemaakt wil je je erkenning en het is alsof ze met levensles willen zeggen dat je het verdient en dat de dader hierdoor ongestraft z"n gang kan gaan en diegene die er het slachtoffer van is geweest kan er een trauma door oplopen en dat gun je niemand maar kennelijk in de spirituele wereld wel. het is erg krom die gedachtegang. .

  2. Ernst van Dieren 28 april 2023 - 09:14
    Reply

    Integriteit duiden als in harmonie leven met jezelf is een wel erg individualistische kijk op het begrip integriteit, dat in het latijn afstamt van het begrip "heelheid". Als bedoeld is in harmonie te leven met je omgeving, waardoor je in harmonie kunt leven met jezelf, dan snap ik hem. Honderden jaren van filosofie zijn zover gekomen dat integriteit betekent dat je bij alle beslissingen de rechten, belangen en wensen van "die ander" betrekt. Alleen een blik naar binnen (ik kies nu voor mezelf o.i.d.) is dan niet voldoende. "Die ander" kan inmiddels zelfs geduid worden buiten de menselijke soort. Ook onnodig veel leed berokkenen aan dieren en ze onnodig eten is in de basis niet integer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?