Bewustzijn

Heb je (snel) last van spijtgevoelens? Zo ga je ermee om

Door Irene Verweij
Heb je (snel) last van spijtgevoelens? Zo ga je ermee om

Spijt, wie kent deze emotie niet? Je hebt iets gedaan, waarvan je achteraf beseft dat het niet goed is wat je gedaan hebt. Of je hebt iets nagelaten, wat je – achteraf gezien – juist wel had moeten doen. Je voelt je als het ware een slachtoffer van je eigen keuze. Irene Verweij van de Lightworker Academy helpt je met het voelen van compassie voor jezelf.

Neem jezelf in bescherming

Spijt kan een echte kwelgeest zijn. Vaak manifesteert het zich in de vorm van talloos veel gedachten in de vorm van ‘had ik maar’ of ‘wat als ik..’ Deze gedachten kunnen honderden keren in verschillende variaties terugkomen, waardoor spijt nog krachtiger aangewakkerd wordt. De kern van de gedachten zijn, dat ze dat afkeuren wat jij eerder (niet) besloot. Je kijkt dan met de kennis van nu en dat maakt het zo oneerlijk. Immers, op dat moment had je die kennis nog niet. Had je het geweten, dan had je ongetwijfeld anders besloten.

Neem jezelf dus in bescherming tegen deze kritische aanvallen van jezelf. Je wist het toen niet, het is niet fair om jezelf dat nu wel te verwijten.

Jezelf als kwetsbaar kind

Al die kritische verwijtende gedachten nodigen uit om een verdieping te zakken: laat je denken in je hart zakken en voel vanuit daar de pijn die je beslissing teweeg heeft gebracht. Als je alleen maar rondjes blijft rennen in ‘wat-als-gedachten’, ben je immers als een hamster in zijn tredmolen; je kunt tot in de oneindigheid doorgaan, zonder dat je er een stap verder mee komt.

Pas in het voelen en in het erkennen van gevoelens kan iets transformeren. Wanneer je je aandacht verlegt van het denken en naar je hart gaat, kun je de pijn of verdriet fysiek voelen. Geef dit alle aandacht die het nodig heeft.

Zorg voor jezelf zoals je ook voor een kwetsbaar klein kind zou zorgen: liefdevol, met warme aandacht en met veel erkenning: ik zie je pijn, ik snap je verdriet en het is inderdaad ontzettend verdrietig en pijnlijk.

Vanuit ruimte opnieuw kiezen

Als je pijn alle ruimte heeft gekregen en veel liefdevolle erkenning, zul je merken dat niet alleen je denken steeds meer tot rust komt, maar ook dat de pijn in intensiteit afneemt. Je kunt niets aan het verleden veranderen, maar de scherpe randjes gaan ervan af. Er ontstaat steeds meer ruimte in jou. Vanuit die ruimte kun je weer opnieuw kiezen. Koos je eerder bij gebrek aan inzicht of kennis iets wat je niet diende, nu kun je dit wel doen. Sterker nog, waarschijnlijk kun je door de rijping van het (intense..) proces waar je in gezeten hebt, een veel betere keuze maken dan je ooit daarvoor hebt kunnen doen. Deze levenswijsheid ontstaat, juist dankzij spijt.

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

Boekentip: Nooit meer bang voor angst

‘Angst is op hol geslagen gevoeligheid.’ Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over schaamte, spijt en weinig zelfcompassie:

 

Deel dit artikel online
Irene Verweij
Irene Verweij

Irene Verweij geeft trainingen in 'Bewust leven, Bewust sterven'. Hoe kun je vergankelijkheid gebruiken om ten volle te gaan leven? Hoe kom je in het reine met verlies en de dood? Waarom is het belangrijk om je voor te bereiden op je sterven? Dit zijn de kernvragen, waarmee ze graag werkt. Irene begeleidt mensen vanuit hart en ziel. Ze werkt graag op het snijvlak van psychologie en spiritualiteit. Irene heeft 6 boeken geschreven. Kijk graag voor meer informatie ireneverweij.nl.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?