Bewustzijn

Van schaamte naar zelfliefde: zo raak je gevoelens van schaamte kwijt in 4 stappen

Door Miranda Mendes
Van schaamte naar zelfliefde: zo raak je gevoelens van schaamte kwijt in 4 stappen

Het is iets waar we zelden over praten, terwijl we er allemaal last van hebben: schaamte… Mental health coach Miranda Mendes Da Costa deelt in dit artikel een 4-stappenplan waarmee jij jezelf bevrijdt van deze pijnlijke emotie. “Zodra we een gevoel veroordelen, blijft het aan ons ‘kleven’. Het is daarom van wezenlijk belang om schaamte volledig te ervaren en aanvaarden.”

Liefde, vrede en plezier hebben een hoge frequentie: 500 tot 700 hertz. Schaamte resoneert op de laagste frequentie, 50 tot 20 hertz.

De laagste energetische frequentie

Worstel jij met schaamtegevoelens? Schaamte is een pijnlijke en onprettige emotie. Als jij je schaamt, heb je het idee dat er iets niet goed is aan jou. Het gaat ook vaak hand in hand met angst. We ervaren de angst om afgewezen te worden.

Elk gevoel, dus ook schaamte, heeft een energetische frequentie, oftewel trillingssnelheid. Gevoelens zijn een uiting van energie en energie trilt op een bepaalde hoogte. Deze trillingen worden aangeduid met de eenheid hertz. Liefde, vrede en plezier hebben een hoge frequentie (500 tot 700 hertz). Daarentegen resoneert schaamte op de laagste frequentie: 50 tot 20 hertz. Gelijkgestemde energieën trekken elkaar aan. Zodra je gevoelens ervaart met een hoge frequentie trek je als een magneet deze positieve energie aan én vice versa. Nu je dit weet, is het extra belangrijk om op een constructieve manier om te gaan met schaamte.

Overtuigingen uit je jeugd

Wanneer je schaamte ervaart, keur je iets af in jezelf of de ander. Schaamte gaat samen met beperkende overtuigingen die jij over jezelf hebt. Negatieve ideeën dat er iets mis met je is. Ook is schaamte gekoppeld aan de normen die we hebben meegekregen als kind. We leren in eerste instantie van onze ouders dat we ons op een bepaalde manier moeten gedragen om geaccepteerd te worden. Daarna worden ons normen en regels bijgebracht door andere familieleden, school, verenigingen etc. We leren wat wenselijk is en wat niet en hoe we ons ‘moeten’ gedragen. Zodra onze manier van doen afwijkt, doet schaamte vaak haar intrede.

Wat wil je verbergen?

Schaamte kun je op verschillende gebieden ervaren. Je kunt je schamen voor een fout die je maakte. Ook kun jij je schamen omdat je te veel eet of kampt met een verslaving. Verder kun jij je schamen voor bepaalde karaktereigenschappen zoals jaloezie, agressie, egoïsme of gierigheid. En tot slot kun je je schamen voor een ander, zoals bijvoorbeeld je moeder, vader, partner of kind. Wat het ook is waar jij je voor schaamt, het gevoel is bij iedereen hetzelfde. Schaamte zorgt ervoor dat we iets verborgen willen houden. De rode blos op onze wangen of de rode vlekken in onze nek verraden vaak onze gevoelens.

Niet wegduwen maar ervaren

Gevoelens zijn dynamisch. Daardoor is het leven zo interessant en boeiend. Het liefst willen we constant een hoge energiefrequentie ervaren, met fijne gevoelens. Alleen zo zitten wij mensen niet in elkaar. We kunnen een breed scala aan emoties doormaken, soms zijn dat prettige emoties en soms minder prettige. Emoties zijn energie en energie is in beweging.

Je hoeft het gevoel van schaamte niet weg te duwen of vast te houden. Je mag het gewoon ervaren en erbij aanwezig zijn. Open jezelf voor de schaamte. Als je er volledig open voor staat, laat het gevoel jou los en is er weer ruimte voor nieuwe, positieve gevoelens.

Oefening: in 4 stappen van schaamte naar zelfliefde

Deze oefening helpt jou om schaamtegevoelens liefdevol te laten verdwijnen.

1. Benoem wat je voelt

Het is van groot belang om te benoemen wat je voelt: ‘Ik schaam me voor… en dat voelt naar.’ Van nature willen we weg van onprettige emoties, we verzetten ons tegen de ervaring. We veroordelen de emotie of willen haar controleren of manipuleren. Zodra we dit doen, blijft de emotie aan ons ‘kleven’. Het is daarom van wezenlijk belang om schaamte volledig te ervaren en aanvaarden.

Dit kan een grote uitdaging zijn, omdat we vaak niet geleerd hebben om emoties daadwerkelijk te voelen en ervaren. Zo kunnen gevoelens als schaamte omzeild worden door het nemen van antidepressiva, sporten, Netflix kijken etc. Door de emotie bij naam te noemen neemt de intensiteit ervan af. Het geeft je meteen een subtiel gevoel van verlichting.

2. Sta jezelf toe om deze ervaring te hebben

Deze stap gaat over het stilstaan bij het gevoel van schaamte. Dit kun je ervaren in je lichaam: waar voel je de sensatie precies? Het gevoel zorgt er soms voor dat we onszelf kleiner willen maken. We worden het liefst onzichtbaar.

3. Zeg Ja tegen jezelf en de emotie

Zodra je doorhebt waar de schaamte voelbaar is, kun je het volgende doen. Sluit je ogen en ga met al je aandacht naar de plek waar jij je emotie voelt. Op deze manier open je jezelf voor het gevoel en zeg je Ja tegen jezelf en je emotie. Ja zeggen tegen jezelf betekent ook dat je jezelf helemaal aanvaart en accepteert zoals je bent. Als jij je daadwerkelijk durft te openen voor je schaamtegevoel, wordt het zacht en vriendelijk.

4. Schenk jezelf vriendelijk begrip

We willen vaak dat anderen ons begrijpen, maar begrip voor onszelf heelt ons het meest. Het is een liefdevolle daad. Heb begrip voor je gevoel van schaamte en je zult merken dat je meer liefde voor jezelf gaat ervaren.

Boekentip van de redactie: Schaamte

schaamteDit is een van de vele oefeningen en inzichten uit het pas verschenen boek Schaamte, Zonder schroom of gêne verder, van de Duitse psychotherapeut Stephan Konrad Niederwieser. Hij zag hoezeer mensen in zijn praktijk met gevoelens van schaamte worstelen. Met dit praktische boek kun je het thema schaamte uitgebreid verder onderzoeken en jezelf ervan losmaken. En misschien daagt het je zelfs ook uit om schaamtelozer te worden.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder:

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Miranda is mental health coach. Daarnaast schrijft ze regelmatig blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ben je op zoek naar een vervullend en gelukkig leven? Mogelijk kan Miranda je hierbij ondersteunen. Tijdens de coachings sessies staat integriteit, verbinding, bewustwording en ontwikkeling hoog in het vaandel. Ben je benieuwd geworden neem een kijkje op haar website: www.moeiteloosleven.com

Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
(Te)veel voelen
€ 20,-

(Te)veel voelen

Imi Lo

Met (Te)veel voelen van Imi Lo ontdek je de begaafdheid onder je intense emoties en leer je om niet langer ‘teveel’ voor jezelf te zijn. Met behulp van haar diepgaande kennis en praktische adviezen zul je loskomen van je beperkende gedachten, ga je beter...

€ 20,-

Bekijk aanbieding