Bewustzijn

Je relatie met eten helen: hoe je het doet en waarom het zo belangrijk is

Door Anita Mulderij
Je relatie met eten helen: hoe je het doet en waarom het zo belangrijk is

Misschien herken je wel: je bent altijd met eten bezig en hebt een haat-liefdeverhouding met eten. Je mag vaak niet eten van jezelf maar op andere momenten eet je juist meer dan je zou willen. Holistisch voedingscoach Anita Mulderij weet veel over deze problemen. In dit artikel vertelt ze je de mogelijke oorzaken en geeft ze tips om jouw relatie met eten te helen.

Als je vecht met eten geeft dat altijd aan dat er op een diepere laag iets speelt waar heling mogelijk is.

Als gevolg van dit verstoorde eetpatroon verleidt voedsel je tot troost, waardoor schaamte, spijt of pijntjes in je lichaam opduiken. Je blijft tegen jezelf zeggen dat dit de laatste keer was en dat je morgen opnieuw begint maar toch blijven onbewuste patronen zich herhalen en lukt het je niet om zelf de regie te nemen over je eetgedrag.

Dit kan een deuk in je zelfvertrouwen geven, een ongezonde relatie met eten en je lichaam als gevolg hebben of ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan diëten. Als je vecht met eten geeft dat altijd aan dat er op een diepere laag iets speelt waar heling mogelijk is. Die heling kun je jezelf geven zodat er rust in je hoofd komt en jij weer de regie over je eigen lichaam krijgt.

Wat is een ongezonde relatie met eten?

Misschien heb je nooit nagedacht over het feit dat je een relatie hebt met eten maar je relateert de hele dag door met eten. Voordat je verder leest is het misschien mooi om voor jezelf een momentje te nemen om na te denken hoe jij je relatie met eten zou omschrijven.

Veel mensen hebben een ongezonde of onrustige relatie met eten, dit betekent dat er spanning op zit en dat eten niet gebruikt wordt voor de daadwerkelijke functie: het voeden van je lichaam en geven van energie.

Dit zijn signalen van een verstoorde relatie met eten:
• Je staat op met nadenken over voedsel en je gaat ermee naar bed.
• Je legt jezelf restricties op, dit geeft je een gevoel van controle.
• Je eet met de reden om je lichaam te veranderen.
• Je labelt eten met goed en slecht.
• Je voelt je regelmatig schuldig als je van eten geniet.
• Je eet vanuit regels die je voor jezelf bedacht hebt en je voelt niet of je honger hebt en waar je lijf zin in heeft.
• Je overeet vaak.
• Je gebruikt eten om emoties te dempen.
• Je eet regelmatig stiekem.

Als je je herkent in drie of meer van bovenstaande punten weet je dat de relatie met eten niet helemaal rustig en ontspannen is.

Oorzaken van een verstoorde relatie met eten

Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van jouw verstoorde relatie met eten:

• We zijn niet in touch met onze behoeften

We gebruiken eten vaak om onszelf te vullen terwijl we geen fysieke honger hebben. We zijn kwijt waar we behoefte aan hebben. Het kan zijn dat dit komt omdat je als kind niet ontmoet bent in je behoeften waardoor je ze zelf ook bent gaan negeren en ze bewust of onbewust opvult met eten.

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om je verlangens te vervullen (het is niet egoïstisch!)

• We hebben zielshonger

Zielshonger kun je herkennen aan een gevoel van leegte, vlakte of verveling. Een bijna onverzadigbare craving die je diep van binnen voelt en die altijd aanwezig lijkt en weer terugkomt, hoeveel je ook eet.

Als je ziel hongerig is, is dat een teken dat het verlangt naar iets, zoals passie, ontspanning, groei, plezier of vreugde voor het leven. Als je dit niet erkent en er geen gehoor aan geeft maar wel blijft eten om het op te vullen kan dit een verstoorde relatie met eten als gevolg hebben.

Zó vind je je zielsverlangens

• Tekort in het familiesysteem

Het kan zijn dat iets binnen je familiesysteem ervoor zorgt dat jij behoefte blijft hebben aan eten zonder dat je fysieke honger hebt. Bijvoorbeeld een tekort in je familiesysteem. Wellicht is er daadwerkelijk armoede en hongersnood geweest. Het kan ook met bijvoorbeeld een verstrengeling te maken hebben, die onbewust vasthoudt dat je er alleen “bij mag horen” als je zwaar bent. In dat geval kan het zijn dat er veel “zware” mensen in de familie zijn.

Lees ook: Transgenerationele pijn: wanneer pijn van je voorouders is opgeslagen in jouw cellen

• De gewoonte om te eten als beschermingsmechanisme

We leren niet hoe we om moeten gaan met onze emoties. Vaak wordt eten al in onze jonge jaren ingezet om emoties te dempen en onszelf veilig te voelen. Of vinden kinderen er troost in omdat ze niet met hun emoties bij hun ouders terecht kunnen. Het wordt een beschermingsmechanisme die we als volwassenen inzetten vaak zonder het door te hebben. Zeker als je HSP bent kun je hier last van hebben.

Lees ook: Omgaan met hevige emoties, zelfs op de zwaarste momenten

• De dieetcultuur

Het is opvallend dat zoveel mensen een verstoorde relatie met eten hebben in een tijd waar we ver ontwikkeld zijn en er zoveel dieetboeken en programma’s zijn. De dieetcultuur en industrie die heerst in onze maatschappij speelt in op collectief heersende ideaalbeelden, angst om dik te worden, er niet bij te horen, ziek te worden of anders te zijn. Het is een grote oorzaak van de verstoorde relatie die veel mensen hebben met eten en hun lichaam.

Lees ook: Intuïtief eten: luister naar je lichaam om je stofwisseling te optimaliseren

Waarom het zo belangrijk is om je relatie met eten te helen?

Je relatie met eten helen betekent de relatie met jezelf en je lichaam helen en jouw unieke lichaam weer eren. Eten weer gebruiken waarvoor het bedoeld is en patronen loslaten die je niet meer dienen. Het betekent dat je weer vanuit je gevoel in contact kunt staan met eten. Dit geeft vrijheid, rust en het zorgt ervoor dat je je lichaam weer kunt horen en de regie weer zelf in handen krijgt waardoor je zelfvertrouwen groeit.

Je doet dit niet alleen voor jezelf maar ook voor volgende generaties, zodat zij zich weer vrij kunnen voelen in hun unieke lichaam en hun eigenwaarde niet langer af hoeven te laten hangen van hoe zij eruit zien.

Zo creëer je een gezonde relatie met eten

De volgende stappen kunnen je verder helpen:

1. Zelfonderzoek

Ga niet op dieet maar doe eerst zelfonderzoek. Bewustzijn is altijd een van de belangrijkste pilaren als je iets wilt helen. Je relatie met eten drukt een behoefte uit, dus als je niet leert wat een verstoorde relatie met eten je te vertellen heeft zal dat je geluk en je zelfvertrouwen in de weg blijven staan. Stel jezelf de volgende vragen:

• Welke voordelen geeft mijn verstoorde eetgedrag mij? Wat brengt het mij nog, welke behoeften vervult het nog?
• Als ik eet om de juiste redenen, welke redenen zouden dat dan zijn?
• Als mijn verstoorde eetgedrag zou kunnen spreken, wat zou het dan zeggen?
• Hoe ziet je ideale relatie met eten eruit? Hoe voelt het?

Schrijf de antwoorden tot in het detail uit.

2. Leer je behoeften kennen

Waar heb jij echt behoefte aan in het leven? Welke verlangens heb jij? Hoe wil jij je voelen? Mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel? Het is belangrijk dat je gaat eten in alignment met deze behoeften. Stel je voor dat je de volgende behoeften hebt:

• Mentaal: Helder, gefocust
• Fysiek: Energiek
• Emotioneel: Vrolijk
• Sociaal: Verbonden
• Spiritueel: Liefdevol, compassievol

Dan ga je op zoek naar hoe je die kunt vervullen en welk eten daarbij past. Elke keer dat je eet, mogen deze behoeften een grote rol spelen.

3. Leer je saboteurs kennen

Aan welk (kind) deel in jezelf geef jij de leiding als je ongezond eet? Welk deel in jou eet teveel en wat brengt dat je nog? Wat heeft dit deel in jou nog nodig? Dit is van belang om te weten als je zelf de leiding terug wilt nemen. Schrijf dit voor jezelf op.

4. Doe een familieopstelling op je relatie met eten

Op energetisch niveau kan het een enorm verschil maken als jij hier mee aan de slag gaat en jouw plek in neemt in je familiesysteem. Misschien merk je niet direct verschil maar op de lange termijn zal het oplossen van het probleem op deze laag mooie en blijvende resultaten als gevolg hebben.

5. Oefen aanwezigheid

We eten vaak vanuit onbewuste patronen. Misschien herken je wel, dat je soms je bord al leeg hebt zonder dat je iets geproefd hebt. Echt aanwezig zijn bij jezelf en je eten is belangrijk als je een gezonde relatie met eten wilt.

Maak contact met je eten, zorg dat er geen afleiding is als je eet, adem even in voordat je gaat eten en bedank je eten, dat je het mag eten en dat het je lichaam voorziet van voedingsstoffen. Kauw minstens 20 tot 25 keer per hap en zorg dat je in een kalme staat bent als je eet, zo werkt je spijsvertering het best.

Elke dag ademhalingsoefeningen met als mantra “ik ben hier nu” kunnen enorm waardevol zijn om aanwezigheid te oefenen.

6. Leer de taal van je lichaam

Leer luisteren naar je lichaam alsof je naar een belangrijke persoon in je leven luistert. Als je dat nog nooit gedaan hebt kan het even duren voordat je deze taal begrijpt. Het gebruikt geen woorden maar signalen. Wees vooral nieuwsgierig en ga op ontdekkingsreis met je lichaam. Heb jij een dip na het eten of een opgeblazen gevoel? Dan heb je misschien niet gegeten wat fijn was voor je lichaam. Eet de volgende dag iets anders. Kon je niet slapen en had je nog chocolade gegeten voordat je naar bed ging? Probeer het eens zonder en kijk hoe dat gaat. Onderzoek en probeer dingen uit, zo leer je vanzelf de taal van je lichaam spreken!

Geef heling tijd

Neem de tijd voor dit helingsproces, elke keer pel je een laagje af, tot op een gegeven moment de lading er vanaf is en je relatie met eten ontspannen en rustig voelt.

Zie het niet als opgave of strijd maar als onderdeel van jouw reis hier op aarde. Veel zielen kiezen de reis van het lichaam en voeding als weg om hun zwakten en eigen unieke krachten als mens te leren begrijpen en belichamen. Deze reis overkomt je dus niet, het gebeurt voor jou, zodat jij jouw lessen kunt leren.

De grootste les daarin is jezelf onvoorwaardelijke liefhebben, no mather what. Weet dat je de reis niet alleen voor jezelf maakt, maar ook voor je kinderen en hun kinderen. Wat jij opruimt en de mate waarin jij van jezelf kunt houden, doe je ook voor hen!

https://anitamulderij.nl/

Je kunt je leven helen

Je kunt je leven helen

In Je kunt je leven helen laat Louise Hay zien waarom het zo belangrijk is om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf zijn vaker dan je denkt de oorzaak van emotionele problemen en lichamelijke klachten. Als je jezelf waardeert en accepteert is dat de sleutel tot positieve verandering.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees meer artikelen van Anita Mulderij:

Deel dit artikel online
Anita Mulderij
Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?