Gezondheid

Moe? Ontdek hoe voetreflexologie (voetreflexmassage) bij vermoeidheid kan helpen

Door Gastauteur
Moe? Ontdek hoe voetreflexologie (voetreflexmassage) bij vermoeidheid kan helpen

Waarschijnlijk heb je er weleens over gehoord: hand- en voetreflexmassage. Het is een bijzondere geneeswijze met verrassende resultaten die door velen wordt toegepast. Je kunt deze geneeswijze eenvoudig op je eigen handen en voeten toepassen met behulp van de juiste info. Anika Bergson en Vladimir Tuchak, auteurs van Voetzool- en handmassage, leren je in dit artikel de basis én geven fijne oefeningen die helpen bij moeheid en depressie.

Reflexzonetherapie kan op geen enkele wijze nadelig werken. Als ze correct worden toegepast, kunnen ze wonderbaarlijk effectief zijn.

Vergeten geneeswijzen

Het is bijna zeker dat sommige zeer oude beschavingen wisten hoe ziekten te genezen met behulp van methoden, die ons ongetwijfeld zouden verbazen en ons zouden dwingen te zoeken naar andere adjectieven dan ‘ruw’ of ‘primitief’. Geluk en experimenten met massage, druk, kruiden en dieet, duizenden jaren lang, moeten in vele gevallen tot grote ontdekkingen hebben geleid die een zegen voor de mens bleken te zijn.

Daarna raakten ze natuurlijk in verval of werden ‘onder de voet gelopen’ en hun geneeskundige kennis ging verloren of werd vernietigd. Moedwillige gevallen van vernietiging van kennis, zoals de tragische verbranding van de bibliotheek van Alexandrië of de vernietiging van een prachtige verzameling indiaanse traditionele kennis van kruiden door Spanjaarden, zijn niet te schatten historische verliezen.

Acupunctuur en voetzool- en handmassage

Gelukkig wordt steeds meer methoden herontdekt. Een van deze methoden is voetzool- en handmassage reflexzonetherapie, welke bepaalde principes met acupunctuur deelt. De acupunctuur heeft een methode ontwikkeld waarbij door het inbrengen van naalden de punten worden behandeld waar meridianen aan de oppervlakte van het lichaam komen. Uniek bij zonetherapie is de nadruk op de handen en voeten.

Daarvoor is een zeer goede reden: het zijn de delen van het lichaam met de minste diepte. In de handen en voeten worden zenuwen en zenuwuiteinden naar de oppervlakte gedwongen en zijn zo beter bereikbaar voor massage en manipulatie die verdoving door druk tot gevolg hebben.

Focus op de voeten

In de handen en de voeten komen dezelfde reflexen voor. Echter, bepaalde punten in de hand zijn moeilijker te vinden en daardoor moeilijker te behandelen, vanwege het vele werk dat dagelijks met de handen wordt verricht. Daartegenover staat dat de voet in een gevoelige conditie wordt gehouden door het dragen van schoenen. Het is daarom makkelijker het hele stelsel te behandelen door een grondige massage van de voeten, dan op welke andere manier ook.

Ga op onderzoek uit

Het is fascinerend te bemerken dat die zachte delen van de voet in direct verband staan met de diverse kwalen waaraan men op een bepaald moment kan lijden. Onderstaande afbeeldingen geven een globaal overzicht van een paar van deze zonegebieden in de handen en voeten. Je kunt alle aangegeven punten bij jezelf of bij een partner lokaliseren. Met de duim kan wat druk worden uitgeoefend, dit is het beste ‘instrument’ om hiervoor te gebruiken. Je kunt ook de gum achterop een potlood gebruiken.

Voetreflex

We durven te stellen dat de meeste lezers verrast zullen zijn te ontdekken hoeveel plekken pijnlijk zijn bij een slechts minimale hoeveelheid druk. Dit is een aanwijzing dat hun gezondheid niet zo stralend is als hij zou moeten zijn. Iedereen kan met zonetherapie beginnen met een minimum aan oefening en ondanks vergissingen. Maar juist omdat de methode zo eenvoudig is waarschuwen we de lezer, teneinde goede resultaten te bereiken, onze instructies letterlijk op te volgen. Het is veel te gemakkelijk zorgeloos te worden en half werk te doen. Bij zonetherapie is half werk helemaal geen werk, dus volg onze eenvoudige voorschriften, je zult er dankbaar voor zijn!

Massages bij moeheid en depressie

Je kunt deze voorschriften en massages voor allerlei kwalen in het boek Voetzool- en handmassage vinden. In dit artikel worden oefeningen gegeven die kunnen helpen bij moeheid en depressie. Moeheid is de nagenoeg permanente metgezel van veel mensen in deze eeuw van ongerustheid en zorg.

Moeheid

In de afbeelding naast deze alinea staan alle reflexen voor de altijd belangrijke klieren die moeten worden gemasseerd als je dat gevoel van uitputting wilt kwijtraken.

Begin met de belangrijkste klier van allemaal, de hypofyse, door het midden van uw grote teen een snelle massage te geven, waarbij je diep genoeg moet drukken om deze klier te beïnvloeden. Ga verder met een massage van de schildklierreflex en ga dan over tot de reflexen van de bijnieren. Een halve minuut moet genoeg zijn om weer op gang te komen.

Neem dan de reflexen van de geslachtsklieren in de beide enkels onderhanden. Niet meer dan vijftien seconden is al genoeg. Ten slotte kun je de milt masseren. Dit gebeurt alleen op de linkervoet, gedurende een halve minuut. Keer daarna terug tot de reflex van de hypofyse. Geef hier een diepe slotmassage van enkele seconden. Je zal het verschil in levenslust en feitelijke ‘pep’ onmiddellijk voelen.

Depressie

Depressie is nauw verwant aan lichamelijke vermoeidheid, hoewel we de neiging hebben het als een uitsluitend mentaal verschijnsel te beschouwen. Als onze lichamelijke gezondheid in orde zou zijn, zouden we geen depressie ondervinden. Depressie is met langdurige moeheid verbonden.

Om dit te genezen kan de hierboven beschreven massage worden toegepast, terwijl ook de pijnappelklierreflex, die eveneens op de grote teen ligt, enige aandacht kan worden gegeven. Men gelooft dat de pijnappelklier veel te maken heeft met de organisatie van het functioneren van de endocriene klieren. Voortdurende geestelijke depressie is een teken van psychische problemen en degene die hieraan lijdt, moet adequate medische hulp inroepen.

Voetzool- en handmassage

Voetzool- en handmassage

In het boek Voetzool- en handmassage wordt duidelijk aangegeven waar de specifieke drukpunten zich bevinden, hoe deze behandeld moeten worden en worden diverse massagetechnieken beschreven. Er worden veel verschillende klachten behandeld: astma, rugklachten, bloeddruk, verkoudheid, hooikoorts, hoofdpijn, infecties, zenuwachtigheid en veel andere kwalen uit de dagelijkse praktijk. Dit is een echt doe-het-zelfboek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Geef meer liefdevolle aandacht aan je voeten, ze verdienen het!

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?