Gezondheid

Zo kom je in het ritme van de lente volgens de Chinese Geneeskunde

Door redacteur
Zo kom je in het ritme van de lente volgens de Chinese Geneeskunde

Op 20 maart is het weer lente! De natuur is in een en al overvloed. De lente staat volgens de Chinese Geneeskunde ook wel bekend als het houtelement. In dit artikel lees je meer over de vijf elementen uit de Chinese Geneeskunde, hoe je je houtelement gezond en in balans kunt houden tijdens de lente en tips om je yang-energie te versterken.

Chinese geneeskunde: de vijf elementen

We leven met het ritme van dag (yang) en nacht (yin). De nacht (yin) gaat altijd weer over in de ochtend en de ochtend beweegt langzaam naar de middag (yang). Op alle niveaus van het bestaan is sprake van een natuurlijk ritme waarin het mannelijk en het vrouwelijk archetype in elkaar overgaan. Zo gaat de nacht (yin) over in de ochtend en de middag (yang). Daarna gaat de beweging weer door naar het overheersen van de yin, richting avond en nacht.

De seizoenen volgen hetzelfde principe van overwegend yin, naar evenwicht en dan weer overwegend yang. Daarnaast en daarbinnen kennen we de seizoenen van ons eigen leven met een babytijd, jeugd, volwassenheid en ouderdom.

Seizoenen en vijf elementen

Lente: hout, yin beweegt naar yang, ochtend en jeugd
Zomer: vuur, yang, middag, volwassen
Nazomer: aarde, neutraal, namiddag en midlife
Herfst: metaal, yang beweegt naar yin, avond, herfst en ouderdom
Winter: water, yin, nacht, dood

De bovenstaande ritmes zijn tijdsgebonden. Daarnaast zijn er ook perioden in ieders leven die verwant zijn aan de seizoenen. Zo’n periode of fase is onafhankelijk van seizoen, tijd van de dag of leeftijd. Afhankelijk van de lering die je trekt uit de levensfases waar je doorheen gaat, groei je in bewustzijn, authenticiteit, innerlijke kracht en vrijheid.

Test: Welk element van de vijf elementen past het beste bij jou?

Het houtelement

Bij de lente hoort het element hout. De lente staat voor de ochtend, jeugd en een nieuw begin. De kleur die erbij hoort is de kleur groen. Je hebt een sterkte drang om tot ontplooiing te komen, te ontdekken en te groeien. Het is tijd om over te gaan van yin naar yang energie. De winterslaap is voorbij en natuur wordt weer wakker. Slazaadjes ontwikkelen zich tot een krop sla en het pitje van een appel groeit uit tot een grote appelboom. Het houtelement is de kracht die ervoor zorgt dat het leven vooruit gaat. De kracht die groei en verandering brengt. De lente resoneert met de lever- en galblaasenergie en hierdoor zal een belast houtelement dan ook resulteren in belaste energie van de lever en galblaas. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller boos, geïrriteerd of depressief bent. Ook kan het dat je last hebt van pijnen of problemen hebt in het verloop van de lever- of galblaasmeridiaan.

Lees ook: De psoas & opgekropte woede: de gevolgen voor je lever en galblaas(meridiaan)

Verstoringen in het houtelement

Frustratie en stagnatie zijn de hoofdoorzaken van verstoringen in het houtelement. Wanneer het leven niet kan stromen zoals het wil, creëert dat problemen. De lever en galblaas zijn verbonden met het zonnevlechtcentrum. Dit energiecentrum staat voor het ik, de wilskracht en het ego en reageert sterk op emoties.

In de natuur hebben dingen hun natuurlijke verloop. Alles heeft zijn tijd en niets gaat geforceerd. Er ontstaat stress wanneer je jezelf dwingt om sneller te gaan, te presteren of over je grenzen te gaan. Je handelt dan niet meer natuurlijk, maar geforceerd en vanuit wilskracht. Door niet meer natuurlijk te handelen maar vanuit controle, ego, emotionele slavernij of energieverspilling ontstaan verstoringen in het houtelement.

Lees ook: Zonnevlechtchakra & grenzen stellen: kom in balans door je derde chakra te versterken

Een gezond houtelement

Wanneer het houtelement gezond is, is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelstel en bewegingen. Er is speelsheid en helderheid in denken, voelen en groeien. Iemand met een gezonde lever-galblaasenergie is bescheiden, vriendelijk, vergevingsgezind, opgeruimd en lichtvoetig. Giftige gevoelens en giftige stoffen zullen effectief worden uitgescheiden, waardoor het lichaam gezond kan blijven.

Tips om de yang energie te versterken

De volgende tips helpen bij het ondersteunen van het houtelement:
1. Neem pure en ongeraffineerde voeding.
2. Eet veel verse groenten en fruit, bittere groenten, kruiden en knolgewassen.
3. Eet goed verteerbare voedselcombinaties.
4. Drink geen alcohol en neem zo min mogelijk medicijnen en andere onnatuurlijke stoffen tot je.
5. Drink gemberthee.
6. Zorg ervoor dat je je zorgen bij iemand kwijt kan. In een dagboek schrijven is ook een mogelijkheid.
7. Oefen in positief denken en in technieken waarbij je leert om in het NU te zijn. Waardeer wat er wel is, in plaats van je te fixeren op wat je wilt en niet kunt krijgen.
8. Kijk de kunst van het vrij en authentiek zijn af van kinderen in je omgeving. Geniet ervan en sta jezelf toe om mee te doen.
9. Doe af en toe iets dat een beetje ongepast of gek is.
10. Zucht regelmatig diep uit.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?