Home Gezondheid Wat betekenen de vijf elementen in de Chinese geneeskunde? (welk element past het beste bij jou?)

Wat betekenen de vijf elementen in de Chinese geneeskunde? (welk element past het beste bij jou?)

Door Gast auteur
vijf elementen

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven. In dit artikel vertelt Jean Haner, auteur van De vijf elementen, waar de vijf elementen (Water, Hout, Vuur, Metaal en Aarde) uit de Chinese geneeskunde vandaan komen, en hoe je ze in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Met welk element kun jij je het beste identificeren?


De vijf elementen

De vijf elementen

Ben je benieuwd welk element jij het meest in je persoonlijkheid hebt? In De vijf elementen doe je de test en lees je hoe je jouw elementen meer in balans kunt brengen.

Bestel jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

 


Patronen in de natuur

In de oudheid hielden Chinese intellectuelen zich bezig met het bestuderen van patronen in de natuur. Ze observeerden de beweging van zon en schaduw over de berghellingen en de specifieke eigenschappen van de seizoenen die elkaar in de loop van het jaar opvolgden.

Ze analyseerden de levenscyclus van de gewassen: kleine scheutjes die in de richting van de zon groeiden, tot bloei kwamen en vrucht droegen in de vorm van zaadjes als het startkapitaal voor de nieuwe generatie, waarna ze verwelkten, stierven en terugkeerden in de bodem. Ook namen ze de diverse stadia in het leven van mens en dier waar, van geboorte tot kindertijd en van de bloei van hun leven tot middelbare leeftijd, ouderdom en dood.

Vijf elementen

Uiteindelijk viel het hun op dat alle leven in een cirkel beweegt. Het wordt geboren, komt tot bloei, sterft en wordt weer geboren. Ze constateerden ook dat deze cyclus zich volgens vaste patronen voltrekt, namelijk in een ritme van vijf verschillende stadia met vijf verschillende energiekwaliteiten.

Deze fasen noemde ze de Vijf Elementen en gaven ze elk een naam om de aard van hun energie te beschrijven: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Ze geloofden overigens niet dat het leven uit deze substanties bestond. De benamingen zijn bedoeld om het karakter van elke dynamiek aan te duiden.

Water: nacht, winter, dood en pregeboorte

Het element Water is de energie van de nacht, als het donker en stil is, de tijd dat we slapen en in dromenland zijn, ver weg van de realiteit van het dagelijks leven. Het staat voor de winter, wanneer dieren hun winterslaap houden en zaden in de koude, vochtige grond badend in voedingsstoffen en kracht opdoen. Water is het mysterieuze domein van het hiernamaals, maar ook de tijd voor de geboorte, als een baby in het vruchtwater drijft en zich stil ontwikkelt.

Om dit element goed te begrijpen hoeven we maar aandachtig naar water te kijken. Welke eigenschappen heeft het? De oceaan is diep, donker en krachtig, de golven beuken genadeloos op de kust, altijd maar door. Stuiten ze op een rotsblok, dan spoelen ze er gewoon langs of overheen. Water is tegelijkertijd zowel een ontzagwekkende als moeiteloze kracht. Het stroomt onverstoorbaar door. Het beweegt zich vloeiend, maar heeft een gigantisch verborgen potentieel.

Hout: ochtend, lente, geboorte, kindertijd

Het element Hout symboliseert de ochtend. Na een goede nacht kunnen we met frisse moed aan de nieuwe dag beginnen en onze taken oppakken. Dit is de vitaliteit van de lente, het jaargetijde waarin de natuur uit haar voegen barst van nieuw leven. Jonge loten hebben zo’n levensdrang dat ze door beton kunnen breken in hun verlangen de zonneschijn te voelen. Hout gaat over de baby die zich door het geboortekanaal wurmt om het levenslicht te zien, over het kind dat met tomeloze energie de wereld verkent.

We herkennen de energie van dit element in de gewassen. Alle bomen en planten hebben een actieve, op hun vorm afgestemde pulsbeweging. Ze gedragen zich zoals hun natuur hun ingeeft. Water, met een stromende beweging, gaat over zijn. Hout onderscheidt zich door een sterke opwaartse beweging en gaat over doen; actie!

Vuur: zomer, het middaguur, de bloei van het leven

Het element Vuur vertegenwoordigt de volle glorie van de dag. De zon staat op zijn hoogste punt, het is het heetst van de dag. ’s Middags hebben we over het algemeen de meeste ballen in de lucht en doen we verschillende dingen tegelijk. Vuur is de zomer. De natuur staat volop in bloei en het is lang licht. We hebben aan het eind van de dag nog genoeg energie om iets op de barbecue te gooien of naar een feestje op het strand te gaan. In deze levensfase staan we volledig op eigen benen. We gaan de deur uit en zoeken vertier.

We hoeven maar in een vuur te staren om van alles over dit element te ontdekken. Een gloeiend haardvuur verwarmt ons hart en wekt een vrolijke stemming op. De flakkerende vlammen zijn voortdurend in beweging, ze komen geen seconde tot rust.

Brand baant zich een weg door de natuur, telkens op zoek naar nieuw voedsel. Als mensen naar een vuurwerkshow kijken voelen ze zich uitbundig, opgewonden en blij. Vuur beweegt naar buiten, steeds sneller en steeds meer.

Aarde: middag, nazomer, vroege herfst, middelbare leeftijd

Het element Aarde staat voor de energie van de middag. We hebben geluncht en komen met een volle maag terug op kantoor. Ons tempo vertraagt, we hebben behoefte het even rustig aan te doen en terug te schakelen naar een lagere versnelling dan eerder op de dag. Traditioneel is dit het seizoen van de oogst. Er is eten in overvloed en we kunnen bijkomen van de inspanning die deze oogst mogelijk heeft gemaakt. Het element Aarde vertegenwoordigt de middelbare leeftijd.

We hebben het nodige bereikt en we zijn niet meer zo gedreven. De meeste mensen hebben een huis, een gezin en een vriendenkring en willen meer tijd om daarvan te genieten.

We kunnen het element Aarde beter begrijpen door letterlijk naar de grond te kijken. De bodem is het fundament onder onze voeten en geeft een gevoel van stabiliteit. De bodem voorziet zaden van voedsel en draagt de gewassen in hun groei naar rijpheid. We zeggen dat we ‘geaard’ zijn als we ons in balans en zeker voelen. Aarde is een neerwaartse beweging met energie die bezinkt. Vertragen is het sleutelwoord.

Metaal: de vroege avond, het late najaar, de ouderdom

Het element Metaal staat voor het eind van de dag. We ruimen ons bureau op, pakken onze spullen en vertrekken om thuis de avond door te brengen. Het najaar vordert, de bomen verliezen hun blad en heel de natuur lijkt uit te doven. Metaal is ook de ouderdom. Onze energie neemt af en we moeten zuinig zijn op onze krachten. In deze fase beseffen we dat ons leven naar een einde toe gaat. Als we met onze partner naar een zonsondergang kijken of spelletjes met een kleinkind doen, bedenken we soms dat dit zomaar de laatste keer kan zijn en drinken de kostbaarheid van het moment in.

We hoeven maar naar de natuur te kijken en we herkennen de specifieke kenmerken van dit element. Metaal bevat kostbare ertsen als goud en zilver, materialen die in iedere cultuur zeer gewild en gewaardeerd zijn. Metaal correleert ook met stenen en kristallen. Die hebben een enorme dichtheid, ze zijn keihard en onbuigzaam. In de natuurlijke wereld is de beweging van metaal naar binnen gekeerd. Het gaat over samentrekken, verharden en uiteindelijk loslaten.

Dit artikel is geschreven door Jean Haner. 

Lees ook deze artikelen over de Chinese Geneeskunde:

Laat een bericht achter