Bewustzijn

Stoornissen in de huid en het immuunsysteem gezien vanuit de Chinese geneeskunde

Door Conny Coppen
Stoornissen in de huid en het immuunsysteem gezien vanuit de Chinese geneeskunde

In de longen ontmoeten binnenwereld en buitenwereld elkaar heel direct. Je laat letterlijk de buitenwereld in je toe. Je neemt er uit wat je kunt gebruiken (zuurstof) en laat de rest (CO2) los. Daar waar de buitenwereld jouw binnenwereld ontmoet, is onderscheidingsvermogen nodig. In de Chinese geneeskunde en de vijf elementen-leer betreft dit een van de thema’s van het Metaal-element; het zwaard des onderscheids.

Functie van het afweersysteem

Wat is van jou, wat is van de ander? Is het waarheid of is het projectie? Is een energie of opmerking voedend, of is deze toxisch, afbrekend, liefdeloos? Ken je jezelf voldoende om het onderscheid te maken of laat je dingen binnen die jou belasten? Durf je ‘nee’ of ‘stop’ te zeggen of je terug te trekken als iets niet goed is voor jou? En durf je naar binnen te kijken als er kritiek is, maar je van binnen ergens wel weet dat het waar(devol) is?

Het afweersysteem belichaamt die functie voor ons. Allergieën, auto-immuunziekten, griep en infectieziekten zijn voorbeelden van stoornissen in het immuunsysteem. Vaak hebben ze een relatie met bovengenoemde thema’s die het metaal element belasten. Ook veel huidproblemen vallen onder het metaalelement. Een zwak metaalelement geeft een slecht gevoede huid, bros haar, en weinig weerstand tegen invloeden van buitenaf. Bij invloeden van buitenaf kan je dan – naast aan ziektekiemen en weersinvloeden – ook denken aan kritiek, energieën, wensen van anderen, opdringerige mensen, enzovoorts.

Vragen bij huidklachten

De volgende vragen kun je stellen als er huidklachten zijn:

  • Zijn er mensen die te dicht op je huid zitten?
  • In hoeverre word jij bepaald door wat anderen nodig hebben?
  • In hoeverre ben je/ blijf je in contact met je eigen behoeftes, wanneer je in contact bent met anderen?
  • Welke contacten leveren jou onderhuidse spanningen op? En wat ervaar je daarin als belastend?
  • Waar/wanneer ervaar je dat je kan zijn die je bent (en dus ontspannen, begrensd, helder aanwezig in je relatie tot anderen. Niet meer gevend, dan passend voor jou in dat moment)?
  • Wat denk je dat jou zou helpen om je ruimte te bewaken?
  • Waar liggen je grenzen en maak je die kenbaar? Durf je “nee” en “stop” te zeggen? Wat zou jou helpen om dat vaker te doen?
  • Welke spanningen of angsten draag je onderhuids nog mee?
  • Merk je wel eens dat je de adem inhoudt, uit angst dat een ander jou zal veroordelen?
  • Maak jij onderscheid tussen wat waarheid is en wat projectie? Of komt kritiek bij jou altijd vol binnen en denk je meteen dat het aan jou ligt?

Met deze vragen leg je onderliggende thema’s bloot, waardoor je meer bewustzijn krijgt en meer tools in handen om zelf mee aan de slag te gaan.

Een gezond metaalelement

Als het metaalelement gezond is, ben je je bewust van je eigen identiteit en je eigenwaarde in verbinding met de omgeving. Niet afgesloten, maar ademend, stromend, levend in relatie met het grotere geheel. Je bent in staat je aan te passen en te veranderen, zonder je identiteit en je integriteit te verliezen. Je hebt onderscheidingsvermogen op alle vlakken; je vertrouwt op je gevoel dat jou vertelt wat voedend is en wat niet. Zo nodig geef je helder en duidelijk grenzen aan. En wanneer het leven van je vraagt dat je uit-ademt, laat je los in het volle vertrouwen dat je daarna weer vol zult stromen.

Mensen met een gezond functionerend metaalelement zijn volwassen in het doen en laten, betrouwbaar en als een rots in de – emotionele – branding. Deze mensen zijn ‘luchtig’, (eigen)wijs en hebben een gezonde humor ontwikkeld. Ze hebben een heldere kijk op mensen en situaties en kunnen echt van onecht, waar van onwaar, licht van schijnlicht en ‘het kaf van het koren’ onderscheiden. Ze zijn eerlijk en oprecht. In turbulente tijden verliezen zij zich niet in het drama en het ‘theater’, maar zoeken ze ‘het oog van de storm’ en vinden daar de innerlijke stilte.

Ze halen niet alleen het zuurstof uit de lucht, maar ook de essentie uit de levenservaringen (Deze twee zijn min of meer synoniem). Fysiek gezien beschikken ze over een goed functionerend afweersysteem, een gezonde huid en voldoende energie.

Ondersteuning

Adem- en bewegingsoefening

Beklop je hele borstkas en met name je borstbeen. Met de uitademing maak je je helemaal klein en pers je alle adem tot het laatste beetje naar buiten. Als dan de inademing komt, open je je armen en je borstkas wijd en drink je het leven in. Doe dit tenminste 5 keer. Ga nu rustig zitten en mediteer op je ademhaling. Probeer deze niet te sturen, maar wees de toeschouwer. Denk ‘ontvang’ bij de inademing en ‘overgave’, ‘los’ of ‘vertrouw’ bij de uitademing.

Zorg voor een optimale darmflora. Gebruik elke dag 1-2 eetlepels molkosan, bijvoorbeeld met wat appelsap. Een goede darmflora is van het grootste belang voor een gezonde afweer en een gezonde huid. Raadpleeg eventueel een natuurgeneeskundige therapeut ter ondersteuning hiervoor.

Voeding die het metaalelement ondersteunt

Gebruik voeding die rijk is groente en aan vitale stoffen; verse groente en fruit, kiemplantjes zoals alfalfa of taugé. Liever geen gewone melk. Yoghurt mag wel. Pittig gekruid voedsel activeert de longen, maar wanneer ze erg zwak zijn, kun je dit beter vermijden. Te veel pittig gekruid eten belast de energie van longen en dikke darm.

Wanneer je last hebt van eczeem of andere huidklachten zou je een reinigingskuur kunnen overwegen waarbij je ook de darmflora opbouwt. Als je daarmee geen ervaring hebt, doe je dat het best o.l.v. een natuurgeneeskundig therapeut.

Meer informatie: www.connycoppen.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over problemen met je longen, huid en immuunsysteem:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?