Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit: 5 fijne self-care rituelen om op te laden en jezelf te ontprikkelen

Door Sanne van Dort
Hoogsensitiviteit: 5 fijne self-care rituelen om op te laden en jezelf te ontprikkelen

Wanneer je hoogsensitief bent, heb je meer behoefte aan regelmaat, rust én me-time dan de meeste andere mensen. Daarom mag self-care niet ontbreken op het prioriteitenlijstje van een HSP’er. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je namelijk je batterij opladen en jezelf ontprikkelen. Wij hebben vijf fijne self-care rituelen voor je op een rijtje gezet.

Quality time met jezelf

Self-care betekent letterlijk ‘zelfzorg’. Je kunt op verschillende niveaus aan deze self-care doen; zelfzorg voor je body, mind en soul. Ook kan self-care al in kleine dingen dingen zitten. Je kunt denken aan jezelf een beauty behandeling geven, yoga oefeningen doen, maar ook hardlopen of je favoriete muziek luisteren. Self-care is doen waar jij energie van krijgt en waar jij blij van wordt. Hoe meer self-care je doet, hoe minder je nodig hebt om je weer goed te voelen en je batterij weer op te laden. Self-care rituelen vergroten je vermogen om stress op afstand te houden.

1. Een meditatie doen

Mediteren heeft een positieve invloed op zowel je lichaam als geest. Door te mediteren kan jouw lichaam ontspannen en je geest tot rust komen. Mediteren zorgt ervoor dat jij even de focus op je innerlijke wereld legt. Wanneer je innerlijk in rust en balans bent, zul je dat ook in je buitenwereld ervaren. Je hoeft helemaal niet lang te mediteren om al een positief effect te bewerkstelligen. Elke dag 5 minuten mediteren is al heilzaam. Je kunt bijvoorbeeld de dag starten met een meditatie of juist de dag met een meditatie af sluiten. Fijn is ook om een eigen plekje te hebben om te mediteren. Bijvoorbeeld bij een eigen huisaltaar.

Wil je wel mediteren maar kun je wel wat begeleiding gebruiken? Er zijn tal van apps die je hier voor kunt gebruiken. Een voorbeeld is de app Mediation Moments van Michael Pilarczyk. In deze app kun je kiezen uit verschillende meditaties zoals ‘rust in je hoofd’ of ‘start je dag’.

2. Een Kristal grid leggen

Het gebruiken van edelstenen en kristallen en hun eeuwenoude energie is een methode om krachten te versterken, angsten weg te nemen en healing te geven. Iedere edelsteen is een vorm van gebundelde energie die op zijn eigen golflengte trilt. Dat wat uit balans is, kan met de juiste edelsteen weer in evenwicht gebracht worden. Dat geldt voor je lichaam, je geest en je omgeving. Iedere steensoort heeft zijn eigen unieke karakter en kracht. Aanraders voor HSP’s zijn bijvoorbeeld de Labradoriet en de Bergkristal. Labradoriet is een krachtige beschermer. Deze steen kan je onder andere helpen om je te beschermen tegen negatieve energie. Voor mensen met HSP is dit een fijne steen om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Bergkristal kan je weer helpen om overgenomen energie te reinigen en in je eigen energie te blijven.

Dat edelstenen je kunnen ondersteunen tijdens een meditatie is vrij algemeen bekend, maar een ander mooi ritueel met kristallen is het leggen van een kristal grid. Een kristal grid is een raster waarop edelstenen op een geometrische manier kunnen worden neergelegd. Je legt deze kristallen bewust met aandacht en een intentie neer. Wil je bijvoorbeeld werken aan zelfliefde dan kun je de intentie ‘Ik ben goed zoals ik ben’ uitspreken tijdens het leggen van de grid. Zo kun je de kracht van edelstenen inzetten om je intentie een extra power boost te geven.

mandala van kristal grid

© Blooming Home

Meer weten over Kristal grids? Bij Blooming Home kun je nu GRATIS een mini e-book met uitleg en 3 kant-en-klare kristal grids downloaden.

3. In bad met etherische olie

Ben je gestresst en heb je hulp nodig bij ontspannen? Geuren kunnen wonderen verrichten. Het is wetenschappelijk bewezen dat zelfs in kleine concentraties geuren al een effect hebben op onze hersenen, en daarmee op ons gedrag en humeur. Met een geur kun je daarom snel een sfeer creëren waarin je je echt kunt ontspannen. Etherische olie is een heerlijke, natuurlijke sfeermaker. Zo staat lavendel bijvoorbeeld bekend om zijn rustgevende werking. Je kunt etherische olie branden in een aromalamp, maar bijvoorbeeld ook een paar druppels in een warm bad doen. Zo creëer je een heerlijk verwenmomentje voor jezelf. Daarna nog een druppeltje Etherische olie op je kussen en je valt heerlijk ontspannen in slaap.

4. Aandachtig wandelen

Wil je je hoofd leeg maken en nieuwe energie krijgen? Ga dan wandelen in de natuur en beleef de natuur bewust. Wandel met aandacht en geniet ervan. Voel die wind in je gezicht, luister naar de vogels en ruik de geur van de bloemen. Wandel in stilte en met vertraagde pas. Luister naar je ademhaling. Je zult zien dat je ontspannen en met hernieuwde energie terug komt.

5. Een Journal bijhouden

Onderschat de kracht van schrijven niet. Je kent de uitdrukking ‘iets van je afschrijven’ vast wel. En die uitdrukking is er niets voor niets. Wie zijn gevoelens van zich af kan schrijven staat stabieler in het leven en ontwikkelt bovendien groter zelfinzicht. Schrijven maakt je hoofd leeg, brengt rust en heeft een enorm positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Een Journal bijhouden hoort dus zeker thuis in dit rijtje van fijne self-care rituelen. Door je dankbaarheden, je doelen, je dromen of je problemen neer te pennen, krijg je meer inzicht in jezelf.

Een hele fijne journal is onze Inspirerend Leven Journal. Omdat er geen lijntjes of afleiding in staan, kun je focussen op wat belangrijk voor jou is.

Wees lief voor jezelf

Vind je het lastig om tijd voor jezelf vrij te maken of te beginnen met self-care rituelen? Begin gewoon klein. Een kwartier per dag waarop jij aandacht aan jezelf besteedt. Elke dag, zonder uitzondering. Onderzoek waar jij het meeste behoefte hebt en waar jij blij van wordt. Wees lief voor jezelf!

De rijkdom van rituelen

De rijkdom van rituelen

Rituelen geven houvast. Met rituelen stap je even uit het alledaagse voor een moment van speciale aandacht. Je markeert er grote en kleine keerpunten in je leven mee, viert geluksmomenten en staat stil bij verdriet. Van het paganistische jaarwiel en de maancyclus tot altaren en ceremonies; er is altijd wel een vorm die bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Sanne van Dort:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?