Bewustzijn

3 tips om oordelen van anderen los te laten

Door Saskia Chatillon‘
3 tips om oordelen van anderen los te laten

Je kunt het je soms zo aantrekken, als iemand een oordeel over je heeft. Zeker als je gevoelig bent, kan dat diep raken. Sommige mensen strooien ook wel gemakkelijk met woorden, zoals ‘oh, jij bent altijd zo georganiseerd’ maar ook ‘je bent echt te zacht hoor’. Ze hebben dan niet in de gaten dat ze een oordeel over je hebben. Oordelen zeggen eigenlijk helemaal niets over wie je echt bent, maar je kunt er wel last van hebben. Het kost aandacht om wat anderen zeggen los te kunnen laten en de drie tips helpen je hierbij.

Bescheiden en onbescheiden

Vorige week kreeg ik binnen een dag twee oordelen te horen, die grappig genoeg precies tegenovergesteld waren. ’s Morgens was ik bij een cameratraining van een doorgewinterde journalist die me vertelde ‘Je bent echt veel te bescheiden’. Ik blijk namelijk wel gemakkelijk over de inhoud van mijn werk en over mijn cursisten te kunnen praten, maar mezelf als expert neerzetten is toch een ander verhaal.

Daar dacht een meneer op mijn social media pagina anders over. Hij typte in een reactie op een post een flink verhaal neer, waarin hij me erg onbescheiden noemde. En het mooie is, het raakte me niet, van beide niet. Het zou me een aantal jaar geleden zeker aan het twijfelen hebben gebracht, maar nu ervaar ik oordelen als iets dat totaal niet met mij te maken heeft.

Referentiekader

De journalist heeft namelijk vanuit zijn perspectief groot gelijk. Als je voor de camera komt, is het handig als je overtuigd bent van je eigen expertise. En de social media meneer heeft vast ook gelijk, want in zijn beleving is mijn vakgebied spiritualiteit iets dat je gewoon doet en waar je niet teveel over praat. Je moet het vooral ook niet online etaleren of er geld voor durven te vragen. In zijn referentiekader is dat heel kloppend. Maar beiden zeggen helemaal niets over mij.

Buitenwereld

Wanneer je gericht bent op de buitenwereld, ben je afhankelijk van wat anderen zeggen. Mensen kunnen je de ene keer de hemel in prijzen en je de andere keer flink bekritiseren. Als je jezelf deze woorden aantrekt, kun je je heel wisselend voelen, de ene keer heel gelukkig en een volgende keer verdrietig en twijfelend aan jezelf. Je bent als het ware een speelbal van andermans woorden.

Maar wanneer je meer gericht bent op je eigen hart en ziel, dan sta je een stuk steviger in je schoenen. Je voelt je gelukkig, ongeacht wat anderen zeggen. Het is dan gemakkelijk om je te verbinden met anderen en toch bij jezelf te blijven. Natuurlijk kun je leerpunten halen uit wat anderen zeggen, ik ga bijvoorbeeld nog een training volgen bij de journalist om mezelf sterker voor de camera neer te zetten. Ik luister dus wel, maar oordelen raken me niet meer en ik kijk gewoon waar ik zelf verder in wil groeien.

Drie tips die je helpen om oordelen los te laten:

1. Wat iemand zegt, heeft voor 100% met de persoon zelf te maken

Eigenlijk gaat het helemaal niet over jou. Iemand spreekt namelijk vanuit zijn referentiekader, met al zijn ervaringen, gedachten, gevoelens en projecties. Je kunt vriendelijk luisteren, maar weet dan dat het niet over jou gaat. Als iemand ongenuanceerd uit de hoek komt, heeft dat meer te maken met zijn innerlijke onvrede of met aandachtspunten thuis bijvoorbeeld dan met jou. Je kunt het je zo voorstellen: als iemand van binnen als het ware scherpe hoekige vierkantjes heeft, dan komen er ook scherpe hoekige vierkantjes als woorden uit. Die jij toevallig opvangt.

2. Maak contact met jezelf als woorden je raken

Op het moment dat je woorden naar je toegeworpen krijgt, kan je schrikken. Je hebt misschien de neiging om in gedachten snel na te gaan of het klopt wat de ander zegt. Een vervelend gevoel kan dan al snel volgen, want er is niemand zo kritisch als onze innerlijke stem en we kunnen altijd wel een stok vinden om onszelf te slaan. Wees dit traject voor door contact met jezelf te maken door een hand op je buik te leggen. Ervaar het gewicht van je hand, de warmte en de uitstraling. Adem ernaartoe. Zo maak je jezelf rustig.

3. Verbind je met je hart en ziel om gelukkig te zijn

Dit kost tijd, maar elke dag zal het beter gaan. Je kunt je focus zoveel mogelijk bij je hart houden gedurende de dag. Dat doe je door elke gedachte die je hebt, naar je hart te brengen, waar de gedachte als vanzelf oplost. Houd je aandacht bij het licht van je hart en ervaar dat het steeds rustiger van binnen wordt. Zo zorg je ervoor dat je èn bij jezelf blijft èn een diepe verbinding met anderen aan kunt gaan.

Ben je eraan toe om meer stappen te zetten op weg naar je innerlijke wijsheid? Voor jou heb ik de gratis videoserie gemaakt ‘In 5 stappen de juiste keuze maken met je intuïtie’. Je kunt hem hier ontvangen.

Veel succes met het loslaten, ik ben benieuwd hoe het gaat!

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Versterk je authentieke kern en laat los wat niet bij je hoort, ook als dat de oordelen van anderen zijn. Met Tot hier en niet verder ontdek je wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reactie
  1. 3 Tips hoe je oordelen van anderen loslaat - Saskia Chatillon 18 oktober 2018 - 14:13
    Reply

    […] 3 tips om oordelen van anderen los te laten […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?