Bewustzijn

Wat is de betekenis van jouw woede of boosheid?

Door Gastauteur
Wat is de betekenis van jouw woede of boosheid?

Boosheid en woede: ze voelen niet fijn en vaak willen we ze onderdrukken of afreageren. Heb je weleens écht geluisterd naar deze gevoelens? Wat willen boosheid en woede je vertellen? Wist je dat deze emoties weleens de sleutel konden zijn voor een prachtig leven? Regine Herbig, auteur van Constructief omgaan met irritatie en boosheid, vertelt je wat de betekenissen van woede en boosheid zijn.

Irritatie en boosheid kunnen krachtige leermeesters zijn om jezelf en je behoeften beter te leren kennen en erachter te komen hoe je wilt leven.

Woede en boosheid zijn signalen

Of je je boosheid nu onderdrukt of afreageert –in beide gevallen onttrek je je aan een echte verbinding met je emotie. En dus kun je ook niet doordringen tot de boodschap die achter je woede schuilt. Boosheid is als een rood lampje dat je erop attent wil maken dat er ergens iets niet klopt. Het roept je aandacht. Het wil dat je onderzoekt wat de oorzaak is en dat je stappen zet om het probleem te verhelpen.

Woede is een schreeuw die je laat weten dat op dat moment een belangrijk behoefte in je te kort komt. Als je geconfronteerd wordt met te veel eisen en voorschriften, schuilt achter je kwaadheid waarschijnlijk je behoefte aan autonomie.

In sommige contacten kan boosheid een signaal zijn dat je erop attent wil maken dat je vooral voor anderen zorgt en je eigen behoeften, bijvoorbeeld aan rust en ontspanning, verwaarloost. Of je ergert je aan het gedrag van iemand omdat je waardering en respect nodig hebt.

Wat is de betekenis van boosheid en woede?

Als je essentiële behoeften niet vervuld worden dan doet dit pijn. Fysieke pijn maakt ons duidelijk dat we bijvoorbeeld onze hand van de kachel moeten halen om ons lichaam te beschermen. De emotionele pijn die achter je boosheid schuilt, laat je weten dat jouw innerlijk om aandacht vraagt en dat er stappen nodig zijn om in balans te blijven. Woede kan je motiveren om te kijken welke essentiële behoefte op dat moment te kort komt en ervoor zorgen dat ze vervuld wordt, zodat je je weer prettig voelen.

Irritatie en boosheid kunnen krachtige leermeesters zijn om jezelf en je behoeften beter te leren kennen en erachter te komen hoe je wilt leven. Irritatie en boosheid kunnen het vertrekpunt vormen voor constructieve veranderingen. In plaats van de woede-energie aan onproductieve strijd te verspillen in de poging je gesprekspartner te veranderen, kun je deze gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling.

Wat heb je nodig?

Je gevoelens kunnen je helpen zicht te krijgen op je behoeften. Het zijn signalen die aangeven of behoeften wel of niet vervuld zijn:

–Als je moe bent, roept je behoefte aan rust en ontspanning om aandacht.
–Als je bang bent, ervaar je niet de veiligheid die je nodig hebt.
–Als je je verveelt, kan dat beteken dat je behoefte hebt aan inspiratie, aan kansen om te leren en te groeien.

Je behoeften zijn de sleutel tot jouw welbevinden. Als deze vervuld zijn, ben je tevreden en gelukkig. Richt je aandacht op lichaamssignalen, om naar de achterliggende boodschappen en behoeften te luisteren en zorg voor de vervulling ervan.

Dit zijn universele behoeften:

Als je ontevreden, geïrriteerd, verontwaardigd, gefrustreerd, boos, of misschien zelfs razend bent dan laten deze gevoelens je weten dat een essentiële behoefte in je gekwetst is. Het onderstaande lijstje kan je ondersteunen om erachter te komen welke behoefte om aandacht roept. Vaak is het niet één behoefte maar zijn het er meer. Naarmate je contact maakt met diepere laagjes in jezelf, zullen zich andere behoeften aandienen.

Fysieke behoeften
Lucht, water, voeding, beweging, rust, aanraking, intimiteit, ruimte, bescherming.

Behoeften in het contact met anderen
Aandacht, verbinding, acceptatie, waardering, vertrouwen, mededogen, veiligheid, nabijheid, liefde, respect, begrip, eerlijkheid, ondersteuning, ergens bij horen, bijdragen, geruststelling, delen, vieren.

Behoeften in het contact met jezelf
Authenticiteit, integriteit, autonomie, creativiteit, plezier, zelfexpressie, eigenwaarde.

Geestelijke verbinding
Harmonie, orde, schoonheid, heelheid, helderheid, inspiratie, leren en groeien, innerlijke vrede, vervulling, zingeving.

Veel mensen zijn niet gewend om naar hun behoeften te luisteren. Vaak heeft dit woord een negatieve klank en wordt het geassocieerd met ‘behoeftig’; en dat wil niemand zijn. Door je opvoeding heb je waarschijnlijk afgeleerd om je aandacht te richten op je eigen behoeften richten en vervolgens voor de vervulling ervan zorgen. Je hebt waarschijnlijk geleerd om je aan te passen en verwachtingen van buitenaf te vervullen. Zo kun je voorbijlopen aan datgene wat binnenin je leeft. Zodra je in contact komt met je behoeften, kun je stappen zetten om deze te vervullen. Zo kan je meer en meer het leven leiden dat echt bij je past.

Oefening: wat betekent jouw boosheid of woede?

Om verandering ‘buiten’ te bereiken, is het zinvol eerst eens naar binnen te kijken. Je kunt zo helderheid krijgen over de ware oorzaak van je boosheid en je innerlijke standpunt bepalen. Daarvoor is het nodig om nauwkeurig waar te nemen en goed te voelen. Ga voor jezelf na:

– Welke omstandigheden irriteren mij of roepen woede in mij op? Wat heeft de ander gezegd of gedaan?
– Waar zit hier het echte probleem? Wat heb ik nodig in deze situatie en wat krijg ik niet?
– Wat wil ik concreet veranderen: wat wil ik doen
– Waarmee wil ik stoppen?

Lees ook de artikelen over boosheid en woede onder de boekentip.

Dit is een fragment uit: Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Boosheid is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat in je werd getriggerd door een conflict, en wat je nodig hebt. Regine Herbig verbindt in Constructief omgaan met irritatie en boosheid inzichten van de westerse psychologie, oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar. In dit boek vind je praktische voorbeelden en oefeningen om met begrip en empathie te leren communiceren met jezelf en anderen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over boosheid en woede:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?