Bewustzijn

Voel je veel woede en boosheid in je lichaam? Leer je emoties te uiten

Door redacteur
Voel je veel woede en boosheid in je lichaam? Leer je emoties te uiten

Een tragedie kan een zegen blijken, als we haar zien als een mogelijkheid tot groei. – Louise Hay

Iedereen is weleens boos. Boosheid is een eerlijke emotie. Als woede niet wordt geuit, richt ze zich naar binnen, op het lichaam en kan een kwaal of ziekte veroorzaken. Bij boosheid draait het telkens om dezelfde dingen, net als bij kritiek. Als we boos zijn en het gevoel hebben dat we niet het recht hebben om onze woede te uiten, slikken we haar in en dit veroorzaakt wrok, verbittering of depressiviteit. Het is daarom goed om iets met onze kwaadheid te doen wanneer we haar voelen opkomen. In dit artikel gaan we dieper in op: hoe je aan de slag kunt gaan met je boosheid en hoe je je woede kunt loslaten voor een vrijer leven. Het onderstaande fragment komt uit het boek ‘Gebruik je innerlijke kracht’ van Louise Hay.

Boosheid uiten op een positieve manier

Praat met degene op wie je kwaad bent

Er is een aantal positieve manieren om met boosheid om te gaan. Een van de beste manieren is praten met degene op wie je kwaad bent en je opgekropte gevoelens uiten. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Ik ben boos op je, omdat …’ Als we tegen iemand willen schreeuwen, heeft onze boosheid zich langere tijd opgestapeld. Dit is vaak het gevolg van het idee dat we niet met die ander kunnen praten. Een goede manier om boosheid los te laten, is praten tegen degene die je in de spiegel ziet. Kies een plek waar je je veilig voelt en waar je niet gestoord wordt. Kijk je spiegelbeeld recht in de ogen. Als je dit niet kunt, concentreer je dan op je mond of neus. Zie jezelf en/of de persoon van wie je vindt dat hij je iets heeft aangedaan. Herinner je het moment waarop je kwaad werd en sta jezelf toe om dat gevoel helemaal te voelen. Vertel hem nu precies waarover je boos bent. Laat je kwaadheid helemaal zien. Je zegt bijvoorbeeld:

Ik ben boos op je omdat je … hebt gedaan.
Ik voel me gekwetst omdat je … hebt gedaan.
Ik ben bang omdat je … hebt gedaan.

Uit je gevoelens helemaal. Wees niet bang om je kwaadheid te uiten. Je hebt je gevoelens nu lang genoeg onderdrukt. Je hoeft je niet te schamen of je schuldig te voelen. Besef dat je gevoelens ‘gedachten in actie’ zijn. Ze dienen een doel en als je ze loslaat uit je denken en je lichaam, creëer je de innerlijke ruimte voor nieuwe, positievere ervaringen.

Als je je woede hebt geuit, probeer je degene(n) te vergeven op wie je kwaad bent. Vergeven is een daad waarmee je jezelf bevrijdt, jij bent er nog het meest bij gebaat. Als je iemand niet kunt vergeven, werkt bovenstaande oefening
als een negatieve affirmatie en is zij niet helend.

Kwaadheid loslaten

Er zijn meer manieren om kwaadheid los te laten. Je kunt in een kussen schreeuwen, een kussen trappen, met je vuisten op het bed timmeren of een boksbal gebruiken. Je kunt een brief vol haat schrijven en hem vervolgens
verbranden. Je kunt in je auto schreeuwen met de ramen dicht of je gaan tennissen of golfen en de ene na de andere bal keihard wegmeppen. Ga zwemmen, hardlopen of doe andere lichaamsoefeningen. Schrijf of teken met je niet-dominante hand, want het creatieve proces is een natuurlijke manier om emoties te verwerken.

Mediteren en visualiseren

Je ziet het, je kunt heel creatief zijn als het gaat om het uiten van je gevoelens. Ik raad je aan om op een veilige manier iets met je lichaam te doen als je opgekropte emoties wilt uiten. Word niet roekeloos en doe niets wat gevaarlijk
is voor jezelf of anderen. Communiceer met de Hogere Macht. Keer naar binnen en besef dat er een oplossing is voor je probleem en dat je die oplossing zult vinden. Het is heel heilzaam om te mediteren en te visualiseren dat de woede ongehinderd uit je lichaam stroomt. Zend liefde naar de ander en stel je voor dat je liefde alle disharmonie laat verdwijnen. Wees bereid om de harmonie te herstellen. Misschien is je kwaadheid er wel om je eraan te helpen herinneren dat je nog niet goed met anderen communiceert. Als je dit herkent, kun je ingrijpen. Het is verbijsterend hoeveel mensen me vertellen dat ze veel gelukkiger zijn geworden sinds ze hun kwaadheid hebben losgelaten. Het voelt alsof er een grote last van hen is afgevallen.

Boos worden is niet nieuw of uniek. Niemand ontkomt aan deze ervaring. De sleutel is woede (h)erkennen en deze energie in een positieve richting ombuigen. Vind een manier om je gevoelens te uiten. Als je eenmaal geleerd hebt om op een positieve manier met je kwaadheid om te gaan – waar je onmiddellijk baat bij hebt – zul je merken dat de kwaliteit van je leven met sprongen vooruitgaat.

Het bovenstaande fragment komt uit het boek van Louise Hay ‘Gebruik je innerlijke kracht‘.

Gebruik je innerlijke kracht

Gebruik je innerlijke kracht

In dit boek ga je aan de slag met thema's zoals: je innerlijke kracht ontdekken, het opruimen van blokkades, je gevoelens uiten, het verleden loslaten en van jezelf houden. Ook staan er meditaties in voor jouw heling en de heling van de aarde.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?