Liefde & Relaties

Waarom een relatie met je soulmate zo heftig is – en het vaak niet redt

Door Kate Rose
Waarom een relatie met je soulmate zo heftig is – en het vaak niet redt

Heb jij je soulmate ontmoet? Kate Rose, auteur van De drie grote liefdes in je leven, legt in dit artikel uit waarom een relatie met je soulmate zo heftig is, maar ook waarom deze relaties het vaak niet redden.

Hoewel onze soulmate talloze positieve kwaliteiten heeft, gebruik je deze liefde vooral om te bepalen wie je ten opzichte van de buitenwereld bent.

Signalen negeren

Je kent vast wel van de momenten waarop je niet alleen de alarmsignalen negeert. Je wilt koste wat het kost ook vasthouden aan de plannen die je gemaakt hebt. Dit is geen koppigheid (al speelt dat wel een rol). Het punt is dat je je geen raad weet als je niet iemand in je leven hebt die zo sterk bepalend is voor wie je bent.

Hoewel onze soulmate talloze positieve kwaliteiten heeft, gebruik je deze liefde vooral om te bepalen wie je ten opzichte van de buitenwereld bent. Je denkt dat je het allemaal wel weet als je het levenspad volgt dat anderen voor je hebben uitgestippeld. Het levenspad om je dromen te kunnen verwezenlijken. Vroeg in de relatie met je soulmate zijn er al aanwijzingen dat het uiteindelijk niet gaat werken. Dat wil je op dat moment gewoon niet erkennen.

Je denkt liever niet dat deze liefde geen eeuwige liefde zal zijn. Je wilt het verhaal in je in je hoofd hebt gecreëerd niet inkorten.

Sommige dingen passen gewoon niet bij elkaar, hoe hard we ook ons best doen

Waar het in wezen op neerkomt is dat je niet alleen voor het idee van een sprookjesliefde bent gezwicht. Je hebt daarmee ook verzuimd om erachter te komen wie je werkelijk bent en wat je echt in een relatie nodig hebt.

Wat je nodig in een relatie met soulmate?

Mijn soulmate was een mooi mens, maar nu ik echt eerlijk tegen mezelf kan zijn en terugkijk, zie ik waarom het de tweede (en zelfs derde) keer gewoon niet kon werken. Op een gegeven moment zei hij tegen me: ‘Als je geen kinderen had, zouden we samen zijn.’ Op dat moment zette ik die opmerking uit mijn gedachten. Dus in wezen koos ik er bewust voor om iemand te negeren die eigenlijk zei dat hij niet voor mij kan zijn wat ik nodig heb.

Ik dacht dat hij na verloop van tijd wel van gedachten zou veranderen, want ja, als ik naar mijn meiden kijk vind ik ze altijd geweldig. Dus hoe kon iemand ze nu niet zien als een bonus die je er gratis bij kreeg als je een relatie met mij had?

Maar hij was gewoon eerlijk, net als toen hij tegen me zei dat hij op zoek was naar het sprookje: hij wilde trouwen, kinderen krijgen en een huis kopen. En terwijl ik niet helemaal uit mijn woorden kwam en er stotterend iets uit kreeg wat leek op wat ik behoorde te zeggen, ging ik diep vanbinnen beseffen dat dit niet de plek was die voor mij bestemd was.

We keken anders tegen liefde aan, niet omdat we niet om elkaar gaven of geen band met elkaar hadden, maar omdat we andere kernbehoeften hadden. Ik had iemand nodig die mij volledig accepteerde, inclusief mijn ongetemde, temperamentvolle dochters. Ik was meer gericht op vrij zijn, op dingen anders doen, op reizen en een verschil maken in de wereld dan op trouwen en op de traditionele manier opnieuw beginnen.

En dat is allemaal oké, maar het probleem met onze soulmate is dat we zo graag bij elkaar willen passen.

Lees ook: Tweelingzielen: waarom groei altijd het doel is van deze relatie

‘We willen zo graag bij elkaar passen’

Je soulmate is een fantastisch mens dat je een beter gevoel geeft over jezelf dus klamp je je aan hem vast. Je probeert jezelf ervan te overtuigen dat je misschien wel de persoon kan zijn die hij nodig heeft. Hiermee besef je niet dat je jezelf niet in een vorm kunt gieten die in het leven van een ander past.

Je kunt niet de persoon zijn die je geliefde graag in je ziet. Je kunt geen leven leiden dat niet bij jouw waarheid past. Wat er ook gebeurt, je kunt een relatie die voorbestemd is om te worden verbroken, niet geforceerd laten werken.

Veranderen

Veel mensen die een relatie hebben waarin niet echt aan hun behoeften wordt voldaan, zullen zich hierin herkennen. Niet doordat de liefde er niet is, maar doordat ze de ander niet kunnen veranderen. Je kunt niet veranderen wat andere mensen uit hun leven willen halen, of wat liefde voor hen betekent.

Vooral in het begin van deze relatie ben je echter niet eens met jezelf bezig. Je richt je alleen maar op de ander. Hoe kun je deze persoon genoeg geven zodat hij bij je wilt blijven? Hoe kun je water bij de wijn doen zodat je een leven met hem kunt opbouwen? Niet te vergeten: hoe kun je jezelf veranderen zodat hij bij je wilt zijn?

Tijdens dit proces vraag je je niet één keer af of deze persoon echt wel degene is die je wilt. Je vraagt je nooit af of hij wel in staat zal zijn om je kernbehoeften te vervullen. Zolang het ego in het spel is, wordt het werk dat je zelf moet doen voortdurend afgeschoven op de ander.

Lees ook: Waarom ontmoetingen op zielsniveau levenslessen zijn

Het idee dat je gewoon moet volhouden met je soulmate

Een van de belangrijkste redenen waarom deze relatie onze eerste relatie is, is dat we als kind vaak te horen krijgen dat als iets niet lukt, we niet mogen opgeven en moeten volhouden. In sommige opzichten was dat voor onze grootouders en ouders dan ook het leidende principe dat ervoor zorgde dat hun huwelijk en hun liefde voor elkaar in stand werden gehouden.

We zijn in het leven zo vaak gefixeerd op iets wat we graag willen hebben dat we onze eigen verlangens en behoeften ervoor opofferen. Zodat we het ook kunnen houden als we het eenmaal hebben. Soulmates dagen ons niet uit om een betere versie van onszelf te worden. Ze vragen ons niet om de status quo op te geven of uiteindelijk de keuze te maken om onszelf te vinden. Dat is niet hun doel in ons leven.

Vaak moeten we iets ervaren wat we niet willen of wat niet werkt, zodat we gemotiveerd raken om echt stappen vooruit te zetten in ons leven en andere keuzes te gaan maken. De enige vraag is dan hoelang we blijven proberen om iets te laten werken terwijl het juist de bedoeling is dat er op een gegeven moment een einde aan komt.

Lees ook: Wat zijn tweelingzielen? + misverstanden over tweelingzielen

De rol van de soulmate in jouw leven

Soulmates spelen een belangrijke rol in je leven. Een van hun grootste rollen is dat ze de eerste stap zijn op de reis die naar je authentieke zelf leidt. Daarna heb je de identiteit, de comfortzone, het verhaal en zelfs de bevestiging die je soulmate en de relatie met je soulmate ons gaven, niet meer nodig.

Het is aan ons om onze soulmate los te laten als de tijd daar rijp voor is. Om nooit meer om te kijken, want voor elke relatie geldt dat als het de bedoeling was dat de relatie zou werken. Als de ander echt je eeuwige liefde was geweest, je nog steeds bij elkaar zou zijn, maar dat is niet zo.

Lees ook: De drie soorten relaties met het ultieme doel: de zielsrelatie

Dit is een fragment uit De drie grote liefdes in je leven.

De drie grote liefdes in je leven

De drie grote liefdes in je leven

Wil je meer lezen over de rol van je soulmate in jouw leven? Ben je benieuwd naar de rol van karmische partners en tweelingzielen? Dan is dit boek voor liefdevolle inzichten een waardevolle partner op je reis naar je liefhebbende, authentieke zelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Kate Rose
Kate Rose

Kate Rose is kunstenaar, vrije geest, relatie-expert, coach en spreker. Ze schrijft over relaties en de liefde voor diverse toonaangevende bladen en blogs.

Reactie
  1. Lindy 22 september 2020 - 20:43
    Reply

    Deze tekst raakt mij enorm! Dit is precies mijn verhaal, alleen was ik hem. Ik ben mezelf zo hard kwijtgeraakt om voor de relatie te vechten die niet kon lukken. We hadden allebei andere behoeften. Maar hij was mijn man. Paar maanden geleden de keuze gemaakt om de relatie te beëindigen. Ik hou nog steeds van hem en zijn kinderen. Inmiddels ben ik gegroeid en mijn hart staat open voor wat er op me af komt. Maar bij het lezen van deze tekst rollen er toch weer een paar tranen over mijn wang.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?