Gezondheid

Last van onrust? Luister naar je lichaam en volg deze Ayurvedische self-care tips

Door redacteur
Last van onrust? Luister naar je lichaam en volg deze Ayurvedische self-care tips

Misschien heb je het gevoel dat je leven goed op de rit staat en dat je alles onder controle hebt, maar word je toch gehinderd door een aantal van de volgende probleempjes: misschien merk je een vage onrust op, een gebrek aan geduld of toegenomen lichtgeraaktheid, een emotionelere manier van reageren, een gebrek aan focus op sommige taken of geweifel als het neerkomt op het nemen van beslissingen. Misschien zit je in een spannende fase van je leven, maar heb je een vlekkerige huid, pijnlijke maandstonden, word je slaap onderbroken door te veel gedachten en heb je last van vreetbuien. Vaak kunnen remedies die je bij de drogist kunt kopen de symptomen effectief verdoven en lijken we gewoon door te kunnen gaan.

Maar wacht eens even – wat vertelt ons lichaam ons eigenlijk? Nodigt het ons misschien uit om iets over onszelf te leren? Het observeren van subtiele veranderingen maakt dat je opmerkt wat je nodig hebt, en dat brengt je terug in het evenwicht dat we allemaal zoeken.

Ayurvedische self-care rituelen en routines

1. Tijd om te rusten

Slaap! Ga om half tien naar bed. Lekker slapen, gedurende de optimale tijd die ervoor staat, is de natuurlijke manier om te reinigen en je opnieuw in te stellen. Ontspan en gun jezelf een goede nachtrust. Je verdient het! Zelfs als je niet kunt slapen, of denkt dat je niet kunt slapen, dan stuurt alleen al het liggen in bed signalen naar je hersenen en lichaam dat de dag erop zit en nu de beste tijd is om te rusten.

Als je eenmaal een of twee nachten goed hebt geslapen, kun je een lang weekend plannen om je helemaal opnieuw in te stellen. Niks speciaals of afmattends; het gaat erom jezelf te koesteren en tijd en ruimte te gunnen om je beter te gaan voelen

2. Yoga asana’s

Kalmeer je op de voorgrond dringende dosha: van langzame maar volhardende hatha yoga om vata te aarden en openende en verkoelende yin yoga om pitta te kalmeren, tot de snel stromende ashtanga yoga om kapha te stimuleren.

3. Luister naar je lichaam

Gebruik deze tijd om jezelf te verwennen met een massage en rustige wandelingen in de natuur. Luister naar je lichaam en stem je af op wat het je probeert te vertellen in de vorm van gedachten en emoties, pijntjes en kwaaltjes. Misschien merk je dat de symptomen verergeren, nu ze je volle aandacht hebben, of ze nemen af naarmate je lichaam zich meer ontspant en je aangeboren wijsheid zich over ze kan ontfermen. Je zult jezelf in deze tijd waarschijnlijk erg slaperig voelen, maar probeer te mediteren of herstellende yoga-oefeningen te doen, want hoewel slaap een goed ding is, zullen dutjes je circadiaan ritme niet verbeteren! Misschien voel je je gespannen en nerveus, alsof je eigenlijk iets zou moeten doen. Registreer hoe je lichaam als vanzelf in een stressmodus schiet en hoe de maatschappij dat in de hand werkt.

4. Voetenbad en gezichtsmassage

Ga op de rand van je bed zitten en week je voeten een minuut of tien in een voetenbadje, terwijl je jezelf een gezichtsmassage geeft met aromatische olie om je te helpen ontspannen en terug te komen in je lichaam. Schuif al je benodigdheden na gebruik onder je bed en kruip meteen onder de wol om je mee te laten voeren door de slaap.

5. Geluidsbaden

De ultieme remedie tegen de druk van een gejaagd bestaan. Zoek een geluidsbad-klasje of –sessie waar je eindelijk volledig kunt ontspannen en dat niet meer van je vraagt dan erheen gaan en op een matje liggen.

6. Experimenteer met aromatherapie

Dit is een goede tijd om alles in je leven dat energie vreet of je in de weg zit aan de kaak te stellen en je af te vragen wat je echt nodig hebt. Het is geen geschikte tijd om na te denken over verheven ideeën, maar als ze toch langs komen, probeer ze dan concreet te maken en te helpen ze te verwerkelijken.

Experimenteer met aromatherapie en vul je huis met natuurgeuren. Steek eens wierook aan (Indiase, als je die kunt vinden) of gebruik overdag een verdamper met een paar druppeltjes ylangylang, om je huis naar een kuuroord te laten geuren, of lavendel of Romeinse kamille in de avonduren (gebruik deze essentiële oliën niet rechtstreeks op je huid zonder ze te verdunnen met een steunolie). Als je volledig bewust en toegewijd bent, kunnen deze geuren je helpen beter te slapen als je weer terugkeert naar je drukke dagelijkse beslommeringen. Geur is een van de krachtigste prikkels voor je geheugen, dus het gebruik van dezelfde ‘slaap’ essentiële olie zal je lichaam trainen om zich ernaar te gaan gedragen.

East by West

East by West

Ben je benieuwd naar Ayurveda en hoe de filosofie van ayurveda kunt toepassen? In East by West legt Jasmine Hemsley uit wat Ayurveda is, hoe het werkt, hoe jouw type (dosha) werkt en – nog veel belangrijker – hoe je ayurvedisch kunt koken!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meer lezen over ayurveda? Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?