Feng Shui

Feng Shui & vijf elementen: breng meer positieve energie in je huis (+ tips)

Door Redactie
Feng Shui & vijf elementen: breng meer positieve energie in je huis (+ tips)

Je hoeft niet veel te doen of te investeren om je huis in te richten volgens de principes van feng shui, maar je kunt er wel meteen van profiteren. Geniet ervan om positieve energie in je huis te brengen, je zult je er veel gelukkiger en gezonder door voelen.

Feng Shui tips: stappen om negatieve energie te verwijderen

Als je rommel opruimt, verwijder je meteen negatieve energie. Daarmee maak je ruimte voor nieuw leven en positieve krachten.

Zet eerst ramen/deuren open om de lucht er lekker door te laten waaien. Open de gordijnen en laat het licht naar binnen schijnen.

Haal alle rommel weg, want dat blokkeert je goede energie en je geluk. Plaatsen waar we vaak veel rommel verzamelen bevinden zich achter deuren, op kasten en onder bedden.

Geef je huis een grondige schoonmaakbeurt, van boven naar beneden. Hopelijk is dat een minder groot probleem nu je al hebt afgerekend met de beruchte rommelplaatsen.

Geluid is een heel effectieve en directe manier om de energie in ruimtes te zuiveren. Begin klappend door je huis te lopen: daarmee maak je alle stagnerende, geblokkeerde energie vrij en kan die weer vrij stromen. Je kunt ook met een bel door je huis lopen, of zingend. Zingen zuivert de energie van je huis op en geeft die een oppepper. Muziek maken doet dat ook.

Je huis weer in balans brengen met de vijf elementen

Feng shui gebruikt de vijf elementen vuur, water, aarde, lucht en hout om balans en harmonie in een ruimte te brengen.

Vuur

Vuur wordt al sinds de oudheid gebruikt om te zuiveren. Kerken, moskeeën, synagogen en tempels gebruiken allemaal vuur in hun religieuze en heilige rituelen. Je huis zuiveren is niet moeilijk steek een kaars aan. Altijd als ik een kaars aansteek, noem ik er een intentie bij – of dat nu om vrede en gezondheid gaat of om iets specifiekers, zoals het vinden van een partner of een baan. Dan zet ik de kaars op de juiste plek. Als ik bijvoorbeeld financiële problemen heb, zet ik hem in mijn hoekje voor rijkdom en voorspoed.

Water

Water is het symbool voor harmonie. Het werkt het best als je water gebruikt uit een natuurlijke bron of een waterval, of water uit een niet-vervuilde rivier of stroom. Zegen het water door je handen boven de kom te houden terwijl je bidt of chant. Ondertussen focus je op je intenties. Vervolgens gebruik je het gezegende water om je huis te zuiveren. Sprenkel het overal waar je je geblokkeerd voelt. Ik doe het water in een verstuiver zodat ik tijdens het lopen kan sprayen.

Aarde

Zout is een krachtig zuiverend middel en wordt universeel erkend om zijn helende eigenschappen. Van zout wordt ook beweerd dat het negatieve energie absorbeert. Als ik ruimtes reinig, zet ik graag een kom zout in elke ruimte, of ik leg een streepje zout op elke drempel. Laat het 24 uur staan: dan zou het alle negatieve energie moeten hebben geabsorbeerd.

Lucht

Wierook branden is een van de meest toegankelijke, populaire manieren om de lucht te zuiveren. Je kunt ook essentiële olie in een verdamper gebruiken.

Hout

Het element hout staat symbool voor planten en bloemen, dit is levende Chi energie. Bloemen worden gebruikt om ruimtes te verbeteren en verfraaien. Ze kunnen ook worden gebruikt om samen met planten het energiepeil te verhogen in bepaalde gebieden. Gebruik altijd verse bloemen en houd het water schoon.

Elektromagnetische velden

Elektromagnetische velden, ook wel EMV’s genoemd, zijn een vorm van milieuvervuiling. EMV’s zijn de velden die ontstaan door elektrische bedrading, satellietschotels, magnetrons, televisies en andere technische apparaten die de meesten van ons wel in huis hebben. Je kunt de intensiteit van EMV’s in huis verminderen door alle apparaten uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te verwijderen. Planten en kristallen neerzetten bij of op elektrische apparaten helpt ook.

Edelstenen

Edelstenen zijn krachtige hulpbronnen in de feng shui. Je kunt ze in bepaalde gebieden in je huis neerleggen om negatieve energie te absorberen en genezing te bevorderen. Er zijn talloze boeken en websites over de eigenschappen van kristallen: rozenkwarts, bijvoorbeeld, is het kristal van de liefde; van amethist wordt gezegd dat het vrede en rust bevordert. Ik heb amethist onder mijn bed liggen, voor een rustige slaap. Stenen die helpen bij het verlichten en blokkeren van geopathische belasting en omgevingsstress zijn bruine jaspis, amazoniet, amethist, diamant (als oorknopjes werken die heel goed tegen de straling van mobieltjes), fluoriet, larimar, obsidiaan en rookkwarts. Als je die kristallen bij je computer, magnetron of televisie neerzet – samen met planten als lepelplanten, chlorophytum en aglaonema – kunnen ze helpen geopathische stress te verminderen en de lucht te zuiveren.

Boekentip: Happy Body

Happy body

Dit is een fragment uit Happy Body, handboek voor mind, body & soul van Amber Rose, Sadie Frost en Holly Davidson. Het boek helpt je om je gezond en gelukkig te voelen. Dit holistische handboek geeft je informatie voor een happy, healthy lifestyle. Happy Body bevat 90 recepten, uitleg over yoga, meditatie en ontspanning én tips voor sporten en beweging.

Bestel nu jouw exemplaar bij Bol.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Daria Couwelier 24 oktober 2016 - 15:15
  Reply

  Wou dat ik kon vinden om mijn nek - en rugpijn weg te nemen ipv al die medicaties.

 2. Kim Voets 10 februari 2018 - 10:14
  Reply

  Goede tips, met een kanttekening bij de Feng Shui tips: Feng Shui is niet gebaseerd op de 4 elementen (vuur, water, aarde en lucht), maar op hoe de 5 elementen : hout, vuur, aarde, metaal en water zich tot jou, elkaar, je omgeving, je huis, of werkplek verhouden. Een goede toepassing van Feng Shui kan inderdaad tot wel 30% de energie (Chi flow) en daarmee de invloed op een betere gezondheid of gelukservaring verbeteren!

 3. Maria Gerarda Cornelia de Jong 19 oktober 2019 - 09:50
  Reply

  In mijn huis is een sterke luchtstroom vanuit de keuken naar de voordeur ook als er geen deur open staat. Dit voelt niet goed en ik wil dat opheffen maar hoe ? Waar kan ik daar informatie over vinden. Bvd.

 4. Nina Elshof, Feng Shui master 20 oktober 2019 - 07:30
  Reply

  Ik sluit me helemaal aan bij wat Kim Voets hiervoor schrijft. Feng Shui werkt met 5 elementen, niet met 4!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?