Feng Shui

Feng Shui tips voor in je slaapkamer: 6 tips voor meer rust

Door Redactie
Feng Shui tips voor in je slaapkamer: 6 tips voor meer rust

Wil jij dat je slaapkamer een ruimte is waar je je zen in voelt en waar je lekker kunt ontspannen? De slaapkamer is dé rustplek van het huis. Het is dan ook belangrijk om volgens Feng Shui de slaapkamer in te richten om ruimte en rust te creëren. Wat is Feng Shui? Wat zijn de regels voor Feng Shui in de slaapkamer en waar staat volgens Feng Shui het bed? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen, inclusief 6 tips van een Feng Shui-expert om jouw slaapkamer Feng Shui in te richten.

De basis van Feng Shui

Feng Shui is een oude Chinese filosofische methode die de relatie tussen de mens en zijn omgeving onder woorden brengt en met deze relatie werkt en deze duidt. Het doel is om een harmonieuze en gezonde leefomgeving te creëren waarin je als mens gelukkig kunt zijn en je thuis kunt voelen of, beter gezegd, waarin je met heel je wezen thuis kunt komen.

Feng Shui is een middel om inzicht te krijgen in je eigen identiteit door te kijken naar je (woon)omgeving als reflectie van jezelf. In feite is het een heel oude vorm van omgevingspsychologie, met dit verschil dat Feng Shui ieder levend wezen beschouwt als een wezen met een spirituele oorsprong en spirituele aard, iets waar de omgevingspsychologie aan voorbijgaat. De gedachte is dat Feng Shui werkt met wat beschouwd wordt als de levensenergie (chi) die in de omgeving aanwezig is. Deze levensenergie is het resultaat van de mensen in die omgeving, hun emoties en herinneringen, functies, activiteiten en spullen. Deze levensenergie volgt en wordt beïnvloed door onze intentie, maar ook door bijvoorbeeld de ergernis over een probleem dat zich voordoet.

Moderne functie van je slaapkamer

De slaapkamer is de ruimte waar je je lichaam en geest tot rust laat komen. Het wordt gezien als metafoor voor het naar binnen keren en contact maken met jezelf, en het ontmoeten van je partner. Het is een ruimte die sterk verbonden is met intimiteit. In een goed ingerichte slaapkamer kun je je prettig en veilig voelen, zodat je je zonder schroom in al je naaktheid aan je geliefde kunt geven én aan jezelf.

Uitgerekend de slaapkamer is verworden tot een soort zenuwcentrum van het huis: de telefoon naast het bed, de tv aan het voeteneinde en in de hoek van de kamer staat ook nog een computer en een hometrainer. Alle apparatuur die de slaapkamer is binnengeslopen kan niet anders dan slapeloosheid en gebrek aan interesse in elkaar veroorzaken: de film moet nog even worden afgekeken en een vriend gebeld, de mail beantwoord en er moet ook nog een half uurtje aan de conditie worden gewerkt.

We leven een ongelooflijk leven waarin multi-tasken epidemische vormen heeft aangenomen. Alles moet snel, tegelijk en iedereen is erop gericht zijn of haar productiviteit te verhogen. Maar hoe je ook je best doet, je zult op een gegeven moment moeten inzien en toegeven dat je nooit alles tegelijk kunt en nooit alles af kunt krijgen. Daarom is het van het grootste belang, zo niet van levensbelang, om daar waar je kunt je rust te vinden en te nemen. Feng Shui in de slaapkamer is hier heel geschikt voor.

Feng Shui tips voor in je slaapkamer

1. Er is niets mis met het creëren van een eigen heiligdom

Een goede slaapkamer is een ruimte die afgesloten kan worden van de rest van het huis door middel van een deur. Dat klinkt als een open deur, maar in de sterk op vernieuwing gerichte architectonische werkelijkheid schijnt het voor te komen dat slaapkamers geen deuren meer hebben en zelfs bijna helemaal uit glas zijn opgetrokken. De slaapkamer vraagt echter om geborgenheid en veiligheid. Tenzij je exhibitionistisch bent aangelegd doet de aanwezigheid van te veel glas afbreuk aan deze voorwaarden. Dat zal het onbewust een stuk lastiger maken om je bloot te geven – voor de meesten sowieso al niet eenvoudig – en een vrij contact met je partner belemmeren, wat je relatie niet ten goede komt.

2. Zet je bed op de juiste plaats in je slaapkamer

Het bed is het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer en een goede plaatsing in de ruimte werkt een goede nachtrust in de hand. Bij voorkeur staat het hoofdeinde van het bed tegen een dichte muur en kun je, als je rechtop in bed zit, op de diagonaal links of rechts van je de deur zien. Het kunnen zien van de deur vergroot je gevoel van veiligheid. Kun je de deur niet zien, dan reageert je onderbewuste daarop door je zintuigen op scherp te zetten. Als je slaapt ben je immers kwetsbaar; hoe overzichtelijker en veiliger de ruimte is waar je slaapt, hoe meer ontspannen je zult slapen.

3. Achter of naast het hoofdeinde horen geen spullen die afleiden

Veel mensen hebben op hun nachtkastje een stapel boeken liggen die allemaal gelezen willen worden, wat een druk kan veroorzaken die je meeneemt de nacht in. Het is heerlijk om voor het slapengaan je hoofd leeg te maken door wat te lezen, maar één boek tegelijk zorgt voor een stuk minder chaos in je hoofd.

4. Ook spullen die onder een bed worden bewaard kunnen ongemerkt om aandacht vragen

Dit kan onrust veroorzaken en je slaap en nachtrust beïnvloeden. Daarnaast vangen de spullen of dozen die onder je bed staan meer dan gemiddeld stof en dat belet je eerder om de betreffende doos te pakken.

5. Geen televisie en telefoon in je slaapkamer

Een telefoon naast je bed maakt je dag en nacht bereikbaar voor iedereen, ook al wil je dat misschien helemaal niet en een tv op je slaapkamer impliceert dat je op de hoogte bent van het allerlaatste nieuws en de allerlaatste ontwikkelingen. Daarnaast zorgt dit soort elektronische apparaten voor elektrische en elektromagnetische velden die aantoonbaar invloed hebben op de spanning in je lichaam. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Geen enkel apparaat zou toegang mogen krijgen tot de slaapkamer, omdat willekeurig welk apparaat je herinnert aan activiteit en beweging. En dat is niet bevorderlijk voor je rust. Een tv en telefoon hebben daarnaast het effect dat jij en je partner het gevoel kunnen krijgen niet langer met zijn tweeën in bed te liggen. Je aandacht is gericht op de vierkante wereld tegenover je, of de babbelende persoon aan de andere kant van de lijn.

6. Alles wat je herinnert aan het huishoudelijk werk dat nog op je wacht, uit je slaapkamer

Bijvoorbeeld in de vorm van een uitpuilende wasmand in de hoek van de kamer of een stofzuiger onder je bed, zal je behoefte aan intimiteit, seks en ontspanning doen inzakken als een soufflé die te snel uit de oven is gehaald. Welterusten zou ik zeggen. Als je behoefte hebt aan meer rust in je leven, meer ruimte voor jezelf en meer intimiteit in je relatie en verbondenheid met je partner, is het goed om eens naar de slaapkamer te kijken en waar te nemen wat ervan geworden is. Het argument dat je ’s nachts toch je ogen dicht hebt en dus geen last hebt van al die spullen boven, onder en rond je gaat helaas niet op. De aanwezigheid van bijvoorbeeld een tv oefent invloed op je uit en heeft effect op je onderbewuste. Of je nu wakker bent of slaapt.

Het is dan ook in de slaapkamer waar het het meest duidelijk tot uitdrukking komt welke compromissen je gesloten hebt in je leven en aan welke voorwaarden, zelfbedachte eisen en verwachtingen je denkt te moeten voldoen. In de slaapkamer wordt zichtbaar hoeveel ruimte je biedt aan een goede en gezonde relatie. Ook aan die met jezelf! Elke dag je bed opmaken getuigt van het op orde houden van de rituelen die bij de slaapkamer horen. Daardoor houd je ook het slapen op orde; je stapt ’s avonds niet meer in de dromen van de vorige nacht die nog in je onopgemaakte bed rusten, maar hebt ruimte gemaakt voor nieuwe nachtelijke avonturen.

De geheimen van space clearing

De geheimen van space clearing

Zou je zelf aan de slag willen gaan met space clearing en je verder verdiepen in alle mogelijkheden om je huis energetisch te reinigen? Dan vind je dat allemaal in De geheimen van space clearing van Denise Linn. Leer energetisch te reinigen door middel van traditionele ceremonies en moderne technieken. Iedere ruimte transformeert met behulp van feng shui, opruimen, gebed, kristallen, essentiële oliën, mystieke mudra’s, wijwater, pendels en meer.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meer lezen over Feng Shui in de slaapkamer of in huis?

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?