Bewustzijn

Leven vanuit je ware essentie: terug naar je kern

Door Marjolein Berendsen
Leven vanuit je ware essentie: terug naar je kern

Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk is als al je oordelen los kunt laten. Als je geen beperkende overtuigingen en gedachten meer hebt, zodat je geen voorwaarden hoeft te stellen aan jezelf, aan je omgeving en aan je leven. Dan hou je onvoorwaardelijk van jezelf en dat schept bewustwording: van al je talenten, kansen en mogelijkheden om je diepste verlangens waar te kunnen maken. Dat is leven vanuit je ware essentie. En het mooie is, dat het kán.

Leven vanuit je essentie betekent niets minder dan dat je helemaal jezelf kunt zijn, vanuit de bron van je bestaan. Als je wordt geboren, ben je op dat moment nog helemaal puur en zuiver: je hebt nog geen ervaringen. En zonder ervaringen heb je ook geen oordelen, belemmeringen en overlevingspatronen ontwikkeld; dat komt allemaal pas in de jaren dat je opgroeit.

Ontstaan van belemmeringen

Als je opgroeit, ga je natuurlijk ook van alles beleven. Mooie dingen waar je fijne herinneringen aan hebt, maar ook nare dingen waar je de rest van je leven last van kunt hebben. Met belemmeringen bedoelen we alles wat je tegenhoudt om te kunnen zijn wie je werkelijk bent (de bron, de essentie). Zo is een gebrek aan zelfvertrouwen een belemmering, net als angst, prestatiedrang en negatief denken. Ze ontstaan door de ervaringen die je opdoet gedurende je leven. Een eenvoudig voorbeeld: als je omgeving jou maar vaak genoeg de indruk geeft dat je niet goed genoeg bent, dan ontwikkel je weinig zelfvertrouwen. En als je steeds maar slechte ervaringen met relaties hebt, dan kun je jezelf er bijvoorbeeld van overtuigen dat je nooit een goede relatie zult krijgen.

Afhankelijk

Maar heb je er wel eens over nagedacht wat jou nu écht gelukkig maakt? Is dat een relatie met de in jouw ogen ideale partner, het hebben van een bepaalde status, hoeveel geld je verdient of hoe leuk ánderen jou vinden? Als je hier Ja op antwoordt, dan geef je dus in feite aan dat je je geluk af laat hangen van alles buiten jezelf. De verbinding met je essentie wordt zo steeds minder sterk en kan zelfs verloren gaan. Als je echter bedenkt dat jijzelf vanuit die bron altijd liefdevol en oordeelvrij aanwezig bent, dan is de conclusie snel getrokken: het ware geluk is er al, het zit in jezelf. Je hoeft het dus niet buiten jezelf te zoeken!

Terug naar de essentie

Om te leven vanuit je ware essentie, keer je weer terug naar die bron van je bestaan, naar toen je nog helemaal puur en zuiver was. Het is dus zaak om (weer) verbinding te maken met je essentie, omdat je daar kunt voelen wat je diepste verlangens, wensen en behoeftes zijn. Aan leven vanuit je ware essentie gaat een bewustwordingsproces vooraf, waarin je jezelf écht leert kennen en liefhebben. We geven je een aantal voorbeelden van stappen die je kunt zetten om dit te gaan bereiken.

Zelfonderzoek: bewustwording van lichaam en geest

Door intensief onderzoek naar jezelf te doen, kun je erachter komen wat jou nu echt gelukkig maakt. En wat je verlangens, talenten en behoeftes zijn. Zelfonderzoek is niet moeilijk, maar vergt wel een eerlijke en open houding. Als je vooraf voor jezelf vaststelt, dat geen enkel antwoord fout kan zijn, creëer je meer bewustwording en inzicht in jezelf.

Onderzoek jezelf eens door antwoord te geven op de volgende voorbeeldvragen. Probeer daarbij niet te luisteren naar je hoofd, maar naar je hart:

 • Wat zijn mijn wensen en verlangens?
 • Hoe uit zich dat?
 • Hoe voel ik me daarbij?
 • Wat vertelt mijn lichaam me?
 • Waar zitten mijn belemmeringen?
 • Hoe kan ik die belemmeringen wegnemen?
 • Wat maakt mij echt gelukkig?
 • Hoe kan ik dat bereiken?

Wanneer je je hart volgt, dus aandacht geeft aan dat wat je het allerliefste zou willen doen, dan ben je altijd op de juiste weg. Daar waar jouw hart van open gaat, daar waar jij absolute vreugde van ervaart en dat wat jij het allerliefste doet, dat wat jij uit wil dragen: dat ben jij, vanuit je essentie.

Maak gebruik van de kracht van je gedachten

Gedachten bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen en hoe we in het leven staan. Je kunt je gedachten echter sturen, en wel zodanig dat ze een positieve invloed uitoefenen op alles wat je doet, voelt en ervaart. Begin daarom eens met affirmaties: positieve zinnetjes, die herhaaldelijk in je gedachten herhaalt. Formuleer deze zinnetjes vanuit een positieve intentie, voor het mooiste resultaat. En betrek de affirmaties op jezelf, niet op materiële zaken:

 • Ik mag er zijn
 • Vandaag geef ik het beste van mezelf
 • Alles wat er op mijn pad komt, kan ik aan
 • Ik voel me veilig
 • Ik ben rustig
 • Ik vertrouw op mezelf
 • Ik voel me dankbaar voor alles wat leeft

Door dit soort zinnetjes steeds te herhalen, zul je meer positieve energie uitstralen én ontvangen.

Maak steeds tijd voor jezelf: zoek de stilte op

Rust en stilte zijn van wezenlijk belang om in verbinding met je bron te zijn. Stilte biedt ook nog eens meer dan je misschien denkt: naast ontspanning krijg je uit de stilte vaak meer antwoorden dan in een dialoog. Voel je behoefte om je terug te trekken, doe dat dan ook. Het is tenslotte je hart die je dit vertelt. Of je nu kiest voor yoga, meditatie of een wandeling in de natuur: tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk om rust en balans in je leven te krijgen. Je wordt je bewust van je lichaam, je gevoel, je gedachten en je energieniveau door stil te zijn, omdat je zo verbinding maakt met je essentie. Probeer daarom altijd gehoor te geven aan dat gevoel dat jou zegt dat je tijd voor jezelf mag nemen.

Marjolein Berendsen gaf een prachtige masterclass over dit onderwerp: volledig leven vanuit balans, je ware essentie. Je kunt deze masterclass hier terugkijken:

Tot slot: wees dankbaar, voor alles om je heen

De drie basiselementen om vanuit je essentie te leven zijn dankbaarheid, verbinding en vertrouwen. Als je dankbaar bent voor alles wat er nu is, ervaar je een liefdevol gevoel. Je leeft, je hebt fijne vrienden, je tuin staat er prachtig bij, je hebt een dak boven je hoofd, etc. Kleine dingen die heel gewoon lijken, maar waar je met dankbaarheid echt gelukkig van wordt! Steeds in verbinding met jezelf en met alles en iedereen om je heen, zonder verwachtingen en zonder oordelen, geeft een geweldig gevoel van vertrouwen. En dat mag er altijd zijn.

Leven vanuit je ware essentie is zoals gezegd een bewustwordingsproces. Zo’n proces stopt nooit, want elk moment dat je leeft doe je nieuwe ervaringen op. Als je jezelf kunt accepteren om wie je bent dan ben je in staat om gehoor te geven aan je diepste verlangens, talenten en mogelijkheden. Dan leef je echt vanuit je ware essentie!

Zelfinzicht in je ziel

Zelfinzicht in je ziel

 • Rebecca Campbell begeleidt je om jouw persoonlijke zielsmissie te ontdekken.
 • Ga met het interactieve werkboek aan de slag om steeds meer tijd met jouw ziel door te brengen en zo jouw hoogste potentie te behalen.
 • Je gaat zelf aan de slag met de hulp van een interactief werkboek.
Bekijk deze cursus

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf

De diamant in jezelf bestaat uit 55 korte teksten; beschouwingen en inzichten die je dierbaar worden en je telkens opnieuw boeien en verrijken. Door het hele boek heen stelt Gangaji je vragen die aanzetten tot oprecht, diepgaand zelfonderzoek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?